Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Hírek
Vizimentés
Hasznos információk
VMSZ

Jégről mentési gyakorlat Zánkán

2009. január 4-én a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat (PMKMSZ) közös jégről mentési gyakorlatot tartott Zánkán.

A gyakorlat során a VMSZ és a PMKMSZ munkatársai közösen gyakorolták, hogy miként kell szakszerűen segíteni a jégbe szakadt embereken.

A gyakorlat részt vevői azt is szemléltették, hogy az 5-6 cm vastagságú jég milyen könnyen reped meg, majd szakad be 2-3 ember súlya alatt. Jogszabály nem határozza meg, hogy milyen vastagságú jég tekinthető biztonságosnak, de a nemzetközi tapasztalatok szerint a hízásban levő 12-16 cm-es jég már alkalmas a csoportos jégen tartózkodásra.

A Balaton jege egyelőre alkalmatlan a biztonságos sportolásra, de amennyiben az időjárás nem változik, s marad a -10 fok körüli hőmérséklet, akkor január második hétvégéjére már több helyen is jelölnek ki korcsolyapályákat a strand üzemeltetők, illetve az önkormányzatok.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata egyben tájékoztatja az érdeklődőket, hogy jelenleg a tihanyi Belső-tó jegén sem biztonságos a sportolás. Itt egyébként az üzemeltetővel kötött megállapodás értelmében a VMSZ szakemberei biztosítják majd a kijelölt helyen korcsolyázók biztonságát.

(A gyakorlatról készült videó megtekinthető a csatolt videók között az írás alján! Az írás alján megtekinthetők a különböző médiák tudósításai!)






Ajánlataink: