Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Hírek
Vizimentés
Hasznos információk
VMSZ

Tanácsok az őszi - téli időszakra‏

Balaton, 2010. február 18.
Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata felhívja a Balaton körül télen is pihenni, kapcsolódni, horgászni, vitorlázni vágyók figyelmét, hogy a korábbiakhoz hasonlóan, október 31-én 24 órakor a Viharjelző rendszer leállt. A rendszert tavasszal indítják újra, addig nem áll azok segítségére, akik a téli és kora tavaszi időszakban is szeretnének csónakkal, vagy vitorlással a vízre menni.

Fotóalbum
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata felhívja mindenki figyelmét arra, hogy ilyenkor fokozottan figyeljen mindenki arra, hogy csak megbízható, műszakilag megfelelő állapotú vízi járművel menjen a vízre.

Nem árt tudni, hogy ilyenkor nagyon gyorsan változhatnak az időjárási körülmények a tavon. Pillanatok alatt ereszkedhet le sűrű köd a vízre, mely megnehezíti, szinte lehetetlenné teszi a tájékozódást. Ilyenkor segíthet egy egyszerű iskolai iránytű, vagy egy GPS.

Gyorsan érkezhet a tóra viharos erejű szél is, mely komoly veszélybe sodorhatja a nyílt vízen tartózkodókat. Ezek a veszélyek elkerülhetők, ha a médiák időjárás-jelentéseit figyelemmel kíséri az aki a tóra akar menni. Nagy erejű széllel kísért esők, havas esők, hózáporok előrejelzése esetén inkább halasszák el a horgászatot.

A járművekben mindenképpen legyenek ott a kötelezően előírt felszerelések! Megfelelő számú és méretű mentőmellény mellett, a jármű rögzítésére alkalmas, megfelelő hosszúságú és erősségű kötéllel szerelt horgony legyen a csónakban. Javasoljuk, hogy az öltözködésnél is figyeljenek arra, hogy ne csak meleg legyen a ruha, hanem vízálló, esetleg a búvárok által használt neoprén ruha sokat segíthet a kihűlés késleltetésére. A VMSZ javasolja, hogy mindenki vigyen magával egy vízhatlan tokban tartott feltöltött mobiltelefont. Ez nem csak a baj jelzésére alkalmas, hanem arra is, hogy a bajbajutott segítségére induló mentőcsapat folyamatosan tud tájékozódni a baleset helyszínéről, s így lényegesen lerövidül a kereséssel eltöltött idő. Ilyenkor már egyre hidegebb a víz, s így aki belekerül nagyon hamar kihűlhet.

A legfontosabb, hogy baj esetén próbálja meg mindenki elkerülni a pánikot! Aki megfelelő felszereléssel és kellő körültekintéssel indul a vízre azt nem érheti baleset, de ha mégis bajba kerül, akkor tud magán segíteni, vagy gyorsan és pontosan tud segítséget kérni.

A VMSZ mentőhajói egészen tó befagyásáig látnak el szolgálatot a Balatonon, s az ügyeletünk is folyamatosan működik, mely elérhető a 30-3838383-as telefonon.






Ajánlataink: