Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Hírek
Vizimentés
Hasznos információk
VMSZ

Több szervezetet átfogó jégről mentő gyakorlat

Tűzoltók, mentők, katonák, rendőrök, civil kutató-mentők és vízimentők

Pálköve, 2011. január 31.
Magyarországon még szokatlan módon gyakorlatoztak a Balaton jeges vízében vízimentők, tűzoltók, katonák, civil kutató csapat tagjai és a mentősök. Komoly szakmai érdeklődés mellett zajlott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a Badacsonytomaj Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága által szervezett vízről mentési gyakorlat Pálköve közelében.


A mintegy száz tűzoltó és tucatnyi vízimentő mellett hozzávetőleg húsz hivatásos katona és legalább ennyi mentős (az OMSz munkatársai) vett részt a gyakorlaton, de a közeli rendőrség munkatársai is megtekintették a szakmai bemutatókat. A felnőttek mellett a helyi ovisok is kilátogattak a helyszínre, ahol tucatnyi tűzoltó- és mentőautó mellett tátott szájjal csodálták a jeges vízbe merülő szakembereket.

Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke szerint az ilyen közös gyakorlásokra azért van szükség, mert egyre nagyobb az igény a Balaton, és más élővizek téli turisztikai hasznosítására, s így a mentésben érintetteknek is fel kell készülniük a várhatóan megnövekvő létszámra. Felidézte azt a néhány évvel ezelőtti esetet, amikor Siófok közelében keltett riadalmat egy riasztás, mely szerint több ember rekedt tavon egy jégtáblán. Már akkor a honvédség segítsége vált szükségessé, akik helikopterekkel vettek részt a kutatásban, melyről később szerencsére kiderült, hogy vaklárma. Ez az eset azonban arra alkalmas volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy bármikor szükség lehet - a megfelelő szakemberekkel és a mentésben használható eszközökkel rendelkező - szervezetek összefogására.

Ezért is gyakorlatoztak közösen az érintett szervezetek tagjai. A résztvevők megtanulhatták illetve gyakorolhatták az önmentés, a társmentés és az eszközös tármentés fogásait – mindezt természetesen gyakorlatban, a Balaton jeges vízébe merülve. A gyakorlat végén egy komplex mentési bemutatót is tartottak, ahol egy bajbajutott ember kimentését követően a mentő autóban történő ellátásáig gyakorolták a szükséges fogásokat és tennivalókat.

A gyakorlatról készült videoanyagból pedig rövidesen egy olyan oktató jellegű film készül, mely mind a mentésben részt vevők, mind pedig a civilek számára hasznos tanácsokat ad arra az esetre, ha a figyelmeztetések ellenére mégis megtörténik a baj.







Ajánlataink: