Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Hírek
Vizimentés
Hasznos információk
VMSZ

Vízen a Rupert! Szolgálatban a sürgősségi mentőhajó

Zánka, 2011. június 17.
Pénteken délelőtt a sajtó munkatársainak jelenlétében a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vízre tette és ezzel el is indította a Rupert sürgősségi mentőhajó 2011-es nyári szezonjának végéig tartó szolgálatát.

Még szárazon a hajó
A sajtótájékoztatón Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke ismertette röviden a hajó adottságait, felszereltségét, valamint a vele végrehajtható feladatokat, s hangsúlyozta ezen feladatok elvégzésének szükségességét. A VMSZ elnöke azt is elmondta, hogy nem lehetett tovább halogatni a hajó szolgálatba állítását, hiszen az utóbbi egy hétben négy alkalommal is szükség lett volna a Rupertre és személyzetére. Mostantól, a korábban megszokottakhoz hasonlóan - a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesülettel kötött megállapodásnak köszönhetően – a hajón mentőorvos vagy mentőtiszt és egy mentőszakápoló teljesít 24 órás ügyeletben szolgálatot a vízimentők mellett.



A hajó jó állapotban vészelte át a telet
A hajó műszaki ellenőrzése után azonnal szolgálatba is állhat, így szeptember első hétvégéjéig folyamatosan riasztható.
A sürgősségi mentőhajó üzemeltetésével kapcsolatos korábbi bizonytalanságról a Balatoni Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén esett szó. Akkor a BFT elnöke jelezte, hogy a hajó üzemeltetéséhez szükséges anyagiak nem állnak rendelkezésre, ezért – a csak tavaly 24 ember életét megmentő – hajó vízre tétele folyamatosan halasztódik.

Dr. Mógor Judit nyilatkozik a támogatásról
Ez a probléma is megoldódott, mivel Bagyó Sándor után Dr. Mógor Judit, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Lakosságvédelmi Főosztályának vezetője tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a belügyminiszter döntése alapján az OKF főigazgatója 15 millió forintos támogatásban részesíti a VMSZ-t azért, hogy a sürgősségi mentőhajót a nyári szezonban biztonságosan, és a legmagasabb szakértelemmel üzemeltetni tudja.
Ennek a támogatásnak köszönhetően a VMSZ a sürgősségi mentőhajóval kapcsolatos feladatait tudja ellátni a szezon végéig.

Az ehhez nyújtott támogatást Bagyó Sándor mind a belügyminiszter, mind pedig az OKF főigazgatójának megköszönve jelezte, hogy reméli azt, hogy a vízimentéssel, s az ehhez kapcsolódó sürgősségi mentőhajóval kapcsolatos jogszabályok rövidesen megszületnek, s így akár arra is lehetőség nyílik, hogy a vízimentéssel kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges állami támogatás már a költségvetésben is helyet kapjon.

vízen a sürgősségi mentőhajó
A hajó működtetéséhez , valamint a VMSZ teljes költségvetéséhez idén is jelentős mértékben járult hozzá a MOL azzal, hogy biztosítja az üzemanyagot. A MOL mellett a Roche Magyarország Kft 500.000 Ft-os, és a székesfehérvári McDonalds éttermeket üzemeltető Simon Kft 250.000 Ft-os pénzbeli támogatása, valamint a Porsche Hungáriától és a nagykanizsai Istiván Autó kft-től használatra kapott két gépkocsi is segíti a VMSZ munkáját.


Ajánlataink: