Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Mélyvízi mentés

A VMSZ megalakulása óta foglalkozik eszközmentéssel. Mentőhajóink, Búvárszolgálatunk és együttműködő partnereink segítségével bármilyen eszközmentési feladatot képesek vagyunk megoldani. Jégolvadástól a Balaton befagyásáig egy hajónk nonstop ügyeletet tart, a többi mentőhajó május közepétől szeptember végéig ad szolgálatot 0-24 órában.

A VMSZ a strandi vízimentésen túl, úgynevezett mélyvízi mentési tevékenységet is folytat. Ez tulajdonképpen a strandi mentők "hatósugarán" kívüli mentési tevékenység, amelyet mentőhajókkal végez az Egyesület.

A szakszolgálat 9 saját hajóval rendelkezik. A VMSZ mentésirányítási rendszerében dolgozó együttműködő szervezetekkel kiegészülve a Balaton 10 pontján kialakított mélyvízi mentőbázison áll a bajbajutottak rendelkezésére.

Hajóink merev műanyag testű, gumi oldalfalú hajók, melyeken korszerű, négyütemű motorok adják a hajtóerőt. Minimum két fős személyzetük mindegyike képzett vízimentő, illetve szolgálati célú kishajó-vezetői képesítéssel rendelkezik. A hajók paraméterei, illetve a személyzet tudása és felszerelése lehetővé teszik, hogy szinte minden időjárási helyzetben helyt tudjanak állni.


2009 nyarától a VMSZ mélyvízi életmentés megszervezésében kiemelkedő szerepet kap az újonnan szolgálatba helyezett Rupert OB 32 Cabin, mely a Balaton első sürgősségi mentőhajója. Ezen a hajón a vízimentő képesítéssel rendelkező személyzeten felül tartózkodik egy mentőtiszt és egy mentőápoló is.

A mentőhajók közötti kapcsolattartást a EDR rádiós rendszer biztosítja, melynek segítségével a hajók nem csak egymással, de a Mentésirányítási Központtal, adott esetben a Vízirendészettel, az Országos Mentőszolgálattal, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumával is tudnak kommunikálni, ezen felül a Balatrönk 2 rendszerével a strandi vízimentőkkel tartanak kapcsolatot. A Mentésirányítási Központtal folytatott mindennemű kommunikáció rögzítésre és archiválásra kerül, illetve a hajók kifutását, feladatát dokumentáljuk, így az egyes események visszakereshetők, kielemezhetők, ezzel is segítve a jobb, eredményesebb tevékenységet.
Hajóink alapfelszerelése közé tartozik a GPS jeladó, a félautomata defibrillátor és az alapszintű búvárfelszerelés.

A mentőhajókat a szolgálatvezető riasztja a Központba érkező bejelentés alapján. A hajók pillanatnyi helyzetét, haladási irányát a nyomkövető rendszer segítségével a szolgálatvezető folyamatosan figyelemmel kíséri, így a bejelentett balesethez éppen legközelebb lévő hajót tudja riasztani, ezzel a minimálisra csökkentve a bejelentés, illetve a helyszínre érkezés közötti időt, ami - mentésről lévén szó - életbevágó.

A mélyvízi mentőegységek alapvetően a következő tevékenységi körökben dolgoznak:

  • személymentés
  • eszközmentés
  • rendezvénybiztosítás
  • búvárszolgálattal együttműködve keresési, kármegelőzési, környezetvédelmi feladatok

A legfontosabb, és minden esetben elsőbbséget élvező feladat a személymentés, mely térítésmentes.

Minden egyéb tevékenységet a VMSZ díjazás fejében végez.

Eszközmentésen értjük:

  • elsodródott vízi eszközök felkutatását, partra juttatását,
  • maráson, homokpadon felült hajók mentését,
  • manőverezni képtelen hajók kikötőbe vontatását,
  • elsüllyedt hajók kiemelését (a búvárszolgálattal együtt, speciális emelőballonok és nagy teljesítményű szivattyúk segítségével).


A mentőhajókkal több balatoni, illetve egyéb helyszíneken zajló rendezvényt biztosít a VMSZ. Többek között a nemzetközi hírű Balaton-átúszást, a Balaton-átevezést, a Kék- és Fehérszalag vitorlásversenyeket, a TBS Nagydíj vitorlásversenyt, a Balaton Soundot, a B my Lake-et stb.

Szolgáltatásaink árait itt találja:

Szolgáltatás árak


Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%