Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Prevenciós program

Egyesületünk egyik fő feladatának tekinti a vízi balesetek számának csökkentését. Baleset-megelőzési előadásaink során felhívjuk a figyelmet a vízben és a vízparton tartózkodás veszélyeire és az ilyen környezetben helyes magatartási szabályokra. Szeretnénk minél több gyermekhez, fiatalhoz, felnőtthöz és szülőhöz szólni, mert tudjuk: a legtöbb baleset megelőzhető!

VMSZ prevenciós program



Megalakulásunk óta dolgozunk azon, hogy a vízi balesetek száma csökkenjen, valamint, hogy a vízben bajbajutottak a leggyorsabb és a legmagasabb szintű segítséget kapják. Mind technikailag, mind szakmailag képesek vagyunk arra, hogy nagyon gyors és hatékony segítséget nyújtsunk bármilyen körülmények között.

Mindezek ellenére elsődleges feladatunknak a balesetek megelőzését tekintjük.

Hátterünk és eszközeink segítenek ebben:

  • A Meteorológiai Központból folyamatos értesítést kapunk a várható időjárásról és a hirtelen kialakulóban lévő helyzetekről.
  • Mentésirányítási Központunk folyamatos rádiókapcsolatban áll a Vízirendészettel, az Országos Mentőszolgálattal és elérhetőek vagyunk a rádiós hajózási segélykérő csatornán.
  • Folyamatosan kommunikálunk minden, strandon szolgálatban lévő kollégánkkal, akik rossz idő esetén is a parton tartózkodnak és figyelőszolgálatot látnak el.
  • Mentőhajóink rendszeresen indulnak azzal a céllal, hogy úgynevezett prevenciós utakat tegyenek egy-egy hirtelen érkező vihar előtt, vagy olyan napokon, amikor az időjárás, vagy egy különleges esemény, rendezvény miatt ugrásszerűen megemelkedik a strandokra és a vízpartra látogatók száma.

Azonban sokszor ez is kevés. Számtalan esetben segítünk olyan helyzetekben, amikor egyértelmű és jól érzékelhető a meggondolatlanság, a felelőtlenség.

Ezért hirdettük meg prevenciós programunkat, melynek lényege, hogy szervezett előadásokon, beszélgetéseken hívjuk fel a figyelmet a vízben, vízparton tartózkodás veszélyeire és arra, hogy a legtöbb baleset elkerülhető, ha megfelelő körültekintéssel és odafigyeléssel közelítünk a vízhez.

Egyre több felkérést kapunk ilyen előadásokra, melyeknek örömmel teszünk eleget. Van olyan rendezvény, ahova évek óta visszahívnak minket és mi meg is ragadunk minden ilyen alkalmat, lehetőséget.

A program jó, sikeres és eredményes. Ennek köszönhetően az igény is egyre nagyobb és ez arra ösztönöz bennünket, hogy keressük annak a lehetőségét, miként juthatnánk el még több helyre, miként juthatnánk el még több gyermekhez, fiatalhoz, felnőtthöz és szülőhöz.


Hogyan működik mindez a gyakorlatban?



Kollégáink – felkérés alapján – ellátogatnak óvodákba, iskolákba, rendezvényekre, táborokba és bármilyen helyszínre, ahol rövid előadás, ismerkedés után a résztvevők bevonásával, az adott korosztálynak megfelelően arról beszélünk, beszélgetünk, hogy mik azok az alapvető szabályok, amelyeket feltétlenül be kell tartani strandolás, fürdőzés közben, vagy télen a szabad vizek jegén.

Egy ilyen előadás során 30-40 perc is elegendő ahhoz, hogy a legfontosabb veszélyforrásokra fel tudjuk hívni a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy egy iskolai osztályfőnöki órára szervezett találkozónak is van értelme. A nyári vakáció közeledtével minden osztályfőnök szán legalább egy órát arra, hogy hasznos tanácsokkal lássa el tanítványait. Szívesen segítünk!

Ha több idő áll rendelkezésre, a résztvevőket sokkal aktívabban tudjuk bevonni a beszélgetésbe. Közben bemutatjuk néhány eszközünket, felszereléseink egy részét, amelyekkel közelről is meg lehet ismerkedni, néhány általános mentőeszközt pedig - helyszíntől függően - ki is lehet próbálni. Mentőhajóinkról és a mélyvízi mentőink munkájáról pedig rövid filmeket vetítünk.

Egy nagyobb iskolai rendezvényt – időben történő egyeztetés után – több fős csapattal és folyamatos jelenléttel tudunk színesebbé tenni úgy, hogy közben prevenciós tevékenységet is folytatunk.

Nyári napközis és „bentlakásos” gyermektáborok első napi programja – jó esetben – a strandolással és fürdéssel kapcsolatos szabályok ismertetése. Ebben is segítünk! A turnus első napjaiban biztosan jut idő arra, hogy találkozzunk a parton és beszéljünk azokról a dolgokról, amelyekre mindenképpen oda kell figyelni.

Prevenciós tevékenységünknek Ön is részese, közreműködője lehet.

Keressen minket és segítsen abban, hogy kollégáink eljussanak a gyermekekhez, a fiatalokhoz és a felnőttekhez!



Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület
E-mail: info@vizimentok.hu
www.vizimentok.hu
Telefon: +36 30 538 2151

Prevenciós programunkkal kapcsolatos tájékoztatás, információ:
Illés Zoltán +36 30 388 7838
E-mail:illeszoltan@vizimentok.hu

Letöltések


Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%