Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Egy COVID-19 mintavétel története

Egyesületünk is részt vett az Országos Reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálat lebonyolításában. Ennek kapcsán szeretnénk megosztani egy történetet…


Május 16-án zárult le az Országos Reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálat. A vizsgálatsorozatot a hazai orvosegyetemek szakemberei végezték, a Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott reprezentatív lakossági mintán. Hogy támogassuk a kutatást, felajánlottuk segítségünket, így a Semmelweis Egyetem szervezésében, május 5-től mentőtiszti autónk - fedélzetén nagy tapasztalattal rendelkező egészségügyi szakszemélyzettel - is szolgálatba állt. Egyesületünk elsősorban Veszprém megyében teljesített szolgálatot. Mobil egységként megadott címekre vonultunk, azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nem a kijelölt szűrőponton került sor a mintavételre.

Az esetek döntő többségében az otthonukban fogadtak minket a kutatásban résztvevők, de az is előfordult - ha az élet éppen úgy hozta -, hogy az illető munkahelyén, szőlőbirtokán, vagy autójában végeztük el a mintavételt.

Szabóné Szánti Zsuzsa egy a kiválasztott emberek közül, aki igent mondott a kutatási céllal végzett vizsgálatra. Ő volt azon kevesek egyike, akit nem az otthonában, hanem a munkahelyén kerestünk fel. Ebben önmagában még nem is lenne semmi különös, ám az említett munkahely nem mindennapi helyen van, Zsuzsit pedig kislány kora óta ismerjük.

Elmeséled, honnan datálódik a vízimentőkkel való ismeretséged?

Édesapám a VMSZ elnökségi tagja volt hosszú évekig. Innen a vízimentős kötődés. Zánkán gyakran találkoztam a vízimentőkkel, így Sanyival (Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke - szerk.) is. Én amúgy félig-meddig vízi gyereknek tartom magam. Édesapám igazi hajós ember, így a víz mindig is részét képezte az életünknek.


Szabóné Szánti Zsuzsa, férje, Szabó Gergő és kisfiuk, Levente

Amikor igent mondtál a COVID-19 szűrővizsgálatra, akkor még biztosan nem sejtetted, hogy a VMSZ mentőegysége vonul majd ki hozzád, hogy elvégezze a mintavételt.

Teljesen spontán alakult így. Eredetileg egy lakhelyemhez közeli szűrőpontra kellett volna mennem a mintavételre. Aztán Sanyi felhívott, hogy annyira kevés mintavétel maradt az általam megjelölt napra, hogy mit szólnék ahhoz, ha a VMSZ mentőegysége jönne ki hozzám levenni a mintát. Mondtam, hogy részemről rendben, de valószínűleg csak a munkahelyemen fogom tudni fogadni őket. Ő azt mondta nem probléma, természetesen kijönnek a munkahelyemre is. Telefonon hívtak a megbeszélt időpontban, hogy úton vannak hozzám, csak mondjam el pontosan hova is kell jönniük. Telefonon keresztül navigáltam őket, hogy merre találják meg a munkahelyemet. Jó, hogy ennyire rugalmasak voltak és feljöttek hozzám a szőlőhegy tetejére.

Tehát Neked egy szőlőhegy tetején van a munkahelyed?

Tulajdonképpen igen. Pincészetünk, a Szabó és Fia Borpince a Balaton északi partján, a Zánkától 7 km-nyire fekvő Balatoncsicsó területén található. Férjem (Szabó Gergő borász – a szerk.) családja közel 300 éve él ezen a vidéken és azóta foglalkozik szőlőtermesztéssel. Jelenleg 23 hektáron gazdálkodunk, abból 18 hektár a saját területünk. Igazán széles fajtaválasztékkal dolgozunk fehér-rosé-vörösborok és most készült el első két gyöngyözőborunk, melynek 90%-át környékbeli vendéglátóhelyeken értékesítjük.
Van egy panziónk is, közvetlenül a pincészet mellett, ahol pihenésre vágyó családokat és csoportokat fogadunk, valamint különböző rendezvényeket – borkóstolókat, esküvőket – szervezünk. Vagyis szerveztünk. Ebben a helyzetben természetesen nincsenek rendezvények. Vendégeket is csak a borteraszunkon tudunk fogadni, betartva a biztonsági előírásokat.


Igen, nagy a kontraszt. Ott, ahol korábban hófehérbe öltözött menyasszonyok és elegáns vőlegények sétáltak, most teljes védőfelszerelésbe öltözött kollégáink vonultak végig… és, ha már így visszakanyarodtunk, megkérdezhetem, hogy milyen volt a mintavétel?


Az egész nem tartott tovább 15 percnél. Ebben benne van az, hogy mindent nagyon körültekintően fertőtlenítettek, a mintavétel, az adminisztráció, a minták és a keletkezett hulladékok elpakolása. Andi és Tibi (Timm Andrea és Kovács Tibor mentőtisztek – a szerk.) mindent nagyon szakszerűen csináltak. Elmondták, hogy pontosan mi fog történni és adnak időt, hogy felkészülhessek. Maga a mintavétel egyébként nagyon rövid ideig tartott. Nem mondom, hogy kellemes volt, de abszolút kibírható. Azt pedig jó dolognak tartom, hogy a résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy amennyiben szükséges, akkor pár hónap múlva megismételtethetik a tesztet. Az is jó, ha a vizsgáltak közül valaki tudomást szerez arról, hogy már átesett a fertőzésen, akkor van lehetősége másokon segíteni. Erről a szándékról a kérdőív kitöltése során nyilatkozni is lehet.

A Szabó és Fia Borpince – mint, ahogy azt a neve is sugallja - egy komoly hagyományokra visszanyúló, generációról generációra öröklődő családi vállalkozás. Titeket is erősen érintett a járvány miatt kialakult helyzet. Ti azonban nem estetek kétségbe, hanem léptetek és összefogva a környékbeli termelőket, elindítottátok a Szabó&Fia Éléskamrát! Mesélnél kicsit erről a kezdeményezésről!

Igen, csakúgy, mint mindenkinek, nekünk is egyik pillanatról a másikra változott meg az életünk. A kesergés helyett, azonban azon töprengtünk, miként lehet átvészelni ezt az időszakot. Így fogalmazódott meg bennünk az Éléskamra gondolata. 2014 óta tagjai vagyunk az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnek. Már korábban is terveztük, de a helyzet miatt felgyorsítottuk a folyamatot és hivatalosan is Éltető Pont lettünk. Aztán felkerestem azokat a környékbeli kistermelőket, akiket közvetlenül ismertem. Fontos volt számomra, hogy olyan termékek kerüljenek az Éléskamra polcaira, amiket ismerek és másoknak is jó szívvel ajánlok. A termelők, akiket megkerestem nagyon hálásak voltak, mindenki örömmel fogadta a kezdeményezést. Április 1-én nyitottuk meg kis mintaboltunkat Balatonfüreden és elindítottuk webshopunkat. Jelenleg csak kiadóablakon keresztül tudjuk kiszolgálni vásárlóinkat, de van lehetőség házhoz szállíttatni a rendelést és természetesen működik az online vásárlás is. Nem mondom, hogy dübörög, de jól tudtuk, hogy nem ebből fogunk meggazdagodni. Nem is ez volt a cél, hanem az, hogy egymást támogatva megpróbáljunk ebben a helyzetben talpon maradni. Hiszünk az összefogás erejében! Reméljük, hogy néhány hónapon belül beigazolódik majd, hogy jó úton járunk. A helyi értékek támogatása nagyon fontos. Jó érzés lesz majd visszatekinteni, hogy mi ezt a kritikus időszakot érdemi munkával töltöttük, ami nem csak öncélú volt, hanem közösségi cél is. Turisztikai közgazdászként diplomáztam. A szakdolgozatomat a borturizmusról, azon belül is a különböző ágazatokhoz való kapcsolódásról és a helyi szinten való együttműködésről írtam. Mostanra beigazolódott, hogy ez mennyire jó tud lenni, még akkor is, ha egy ilyen, kevésbé szerencsés élethelyzet kellett hozzá. Hosszútávon gondolkozunk az Éléskamrában. A balatonfüredi üzletet mindenképp szeretnénk továbbvinni, a termékek skáláját tovább bővíteni. Partnereinket pedig szeretném nyitottabbá tenni az online tér felé, ezáltal könnyebben elérhetővé tenni őket és termékeiket a vásárlók részére. Szeretnék a jövőben egy olyan közösséget kialakítani, akikkel aktívan teszünk a helyi értékek képviseletéért, valamint Balatoncsicsón is szeretnék egy kisebb mintaboltot, ahol a remek helyi termékek kóstolására is lenne lehetőség.

Van valami, amiről még nem beszéltünk. Attól, hogy a járványhelyzet miatt a vendéglátás háttérbe szorult egy borászat élete nem állhat meg. A szőlő folyamatos törődést igényel. Javában zajlanak a tavaszi munkálatok. Milyen teendők vannak most a szőlőben?

Igen, ez így igaz, rengeteget dolgozunk. A metszéssel szerencsére idén is időben végeztünk, így márciusban következett a venyige bálázása. Igyekszünk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni, így például a venyigét is felhasználjuk, részben azzal tüzelünk. Ezután traktoros talajmunkák következtek, melyet Férjem végez, majd áprilisban megkezdődött a kétkezi munkák időszaka, a törzstisztítás (oldalhajtások leszedése) és a hajtásválogatás (rendkívül fontos, sok művelési módnál ez már a 2021-es évet is meghatározza). Rendezvényszervezés és ovi helyett most mi is a szőlőbe járunk Kisfiammal, én dolgozom, ő bogarászik. Alkalmazkodtunk a helyzethez.


A jelenlegi nehézségek ellenére miként tekintetek a jövőre?

Ha az emberek ismét szabadabban mozoghatnak majd, akkor talán előnyben részesítik a kicsit eldugottabb, nyugalmasabb helyeket - ahol ugyanúgy megkapnak mindent -, még ha 10 perccel többet is kell utazniuk. Mi nagyon pozitívan tekintünk a jövőbe. Bizakodóak vagyunk!

Öröm volt Zsuzsival beszélgetni. Árad belőle az optimizmus és a tenni akarás. Nem csak önmaguk, de mások boldogulására is gondolva hoztak létre valamit, ami az összefogás erejéről szól és a helyi értékeket képviseli. A nehézségek ellenére is csak előre tekintenek, ezzel erőt adva másoknak is.

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%