Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Milyen mentőmellényt válasszak?

Mentőmellényt minden esetben viselni kellene, ha strand- vagy sporteszközzel vízre szállunk, függetlenül attól, hogy jogszabály kötelez-e minket erre vagy sem.



Azért van rá szükség, mert bárkivel előfordulhat - kortól és egészségi állapottól függetlenül -, hogy tónustalanul esik a vízbe (tehát ájultan vagy eszméletét vesztve). Ilyenkor a fejét valaminek ki kell tartani a vízből ahhoz, hogy biztosan ne fulladjon meg, hiszen, ha a fejét nem tartja semmi, megtelnek a légútjai vízzel és megfullad.

A baj nagyon hirtelen felléphet: az időjárás igen gyorsan meg tud változni úgy, hogy már nem tudunk stabilan állni egy SUP deszkán vagy ülni egy kajakban. De olyan, előzetes tünet nélküli, belgyógyászati vagy kardiológiai probléma is hirtelen kialakulhat, aminek hatására vízbe eshetünk, és csak a mentőmellény mentheti meg az életünket. Gyakran találkozunk olyan esettel is, hogy valaki megijed, pánikba esik valamitől a vízben, amiről nem is gondolta volna, hogy megrémiszti. Ilyenkor is életmentő a mentőmellény, hiszen pánikban az ember nem tudja koordinálni a mozgását, a légzését.

A vízisportokhoz használható mellények két csoportra oszthatók: a mentőmellény fenntarja a vízbe eső fejét is a gallérjának köszönhetően, így nem tud a légcsöve, a tüdeje megtelni vízzel. Ha pedig arccal lefelé esik valaki a vízbe, a mentőmellény visszafordítja a testét akkor is, ha nincs magánál - eszerint határozták meg a töltetek elhelyezését a szabványokban. Fontos a mellény pántjait úgy beállítani, hogy ne szorítsa a viselőjét, de ráfeszüljön a felsőtestére.

A mentőmellényeknek létezik egy nagyon egyszerű fajtája, amelyet csak nyakba kell akasztani és a deréknál megkötni. Amennyiben ezt viseljük, nagyon fontos, hogy elég erősen meg legyen kötve a pánt.

Példa az egyszerű mentőmellényre

A mellények másik csoportjának nincs gallérja. Ezek, az úszást segítő és a sportmellények csak a testet tartják fent a vízen, a fejet nem, így ezeket akkor hordjuk, ha van velünk más is, aki a fejünket kint tudja tartani a vízből, amíg megérkezik a segítség, vagy ő maga kisegít a vízből. Ezeket a mellényeket is úgy kell beállítani, hogy ne lötyögjenek a viselőjén. Érdemes vásárlás előtt felpróbálni, mert többféle méret, szabásvonal létezik, nem feltétlenül elég azt figyelembe venni, hogy hány kilós emberre való a nekünk tetsző darab.

Példa az úszást segítő mellényre
Példa sportmellényre

A mentőmellények legkényelmesebb fajtája az automata vagy önkioldó mentőmellény. Ezeknek is két típusa van: az egyik automatikusan felfújódik, ha vízbe esik az ember, mindössze néhány másodperc alatt. A másikféle akkor fújódik fel, ha az ember meghúz egy zsinórt rajta. Mind a kettőre igaz, hogy a fejet is tartja felfújódás után, illetve az is, hogy szájjal is felfújhatóak - ez hasznos funkció például akkor, ha hirtelen időjárásváltozás történik, és így érezzük biztonságban magunkat.

Az automata mentőmellényeket azoknak ajánljuk, akik olyan sportot űznek, aminél kicsi az esélye, hogy vízbe esnek (pl. vitorlázás, csónakos horgászat), hiszen a partra, a kikötőbe érve azonnal cserélni kell az indítószerkezetet, ami 10 - 25.000 forinti összeg is lehet. Ha valaki hűvös időben használ automata mentőmellényt, mindenképp a kabátra vegye fel és ne a kabát alá.

Az automata mentőmellényeknél nagyon fontos figyelni az indítószerkezeten feltüntetett szavatossági időt, néhány évente cserélni kell őket akkor is, ha nem használtuk a felfújódó funkcióját.

Példa automata mentőmellényre

Bizonyos esetekben (zsúfolt strandok közelében, partközeli vízben sportolóknak, akiknek jó a vízbiztonságuk) akár mentőöv-típusú mentőeszközt is viselhetünk. A Sealbulance rekreációs vízi eszköz sportoláshoz kényelmes, mert gumírozott övvel a derékra csatolható, szükség esetén pedig a kioldózsinórral történő aktiválást követően a test köré felfújódó ballon plusz felhajtóerőt biztosít.

Sealbulance öv

Gyerekméretben egész kis kortól is lehet kapni mentőmellényeket és úszást segítő mellényeket is. Ez utóbbit ajánljuk strandoláshoz is, ezek biztonságosabbak, mint a felfújható eszközök (úszógumi, karúszó), amelyekből ki is csúszhat a gyermek. Nagy örömmel látjuk, hogy egyre több gyermekre adják rá ezeket a mellényeket. A gyerekek nagyon hamar megszokják, észre sem veszik, hogy ebben játszanak a vízben. Ettől függetlenül a szülőnek sosem szabad egyedül hagynia a gyermekét a vízben!

Sokszor halljuk, hogy mentőmellény kényelmetlen. Valójában, ha jól van beállítva akkor nagyon hamar meg lehet szokni, és nem akadályozza az embert a sportolásban. A mai mentőmellények már nem olyan merevek és kényelmetlenek, mint amilyenek tíz-húsz évvel ezelőtt voltak. Még profi sportolók is tudnak benne versenyezni, olimpiát és világbajnokságot nyerni. Nagy a választék, bőven találni olyat, ami divatos és designos, és nem feltétlenül kell a legdrágábbat megvenni. A fontos az, hogy úgy tudjuk rögzíteni a testünkön, hogy ne csússzunk ki belőle a vízben. A nem átlagos testalkatúaknak érdemes szakáruházban szakeladó segítségét kérni ahhoz, hogy a számukra legkényelmesebb megoldást megtalálják.

Határozott véleményünk, hogy ha valaki mentőmellényt visel sportoláshoz, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem tud úszni, nem a gyengeségét szimbolizálja, nem ciki. Hanem azt mutatja meg, hogy a viselője tudatos, tisztában van az élővizek sajátosságaival és szereti az életet.

Gyerek mentőmellény


Köszönjük szépen a szoftver.hu-nak, hogy támogatóként segítik munkánkat és biztosítják a megfelelő programokat multimédiás tartalmaink elkészítéséhez.

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%