Emergency, call for help: +36 30 383 8383

A keszthelyi vízipark ingyen ad kölcsön mentőmellényeket az ott strandolóknak

A Keszthelyi Városi Strandon működő Vízipark és Vízisport Központ üzemeltetői bárkinek szívesen kölcsönadnak egy mentőmellényt, aki nem tud úszni, nem tud jól úszni vagy nem érzi magát biztonságban a nyílt vízben.

A szezon elején történt tragédiák és az első, lakossági mentőmellény állványunk felavatása motiválta őket erre a bejelentésre. Forgách Milánnal, a létesítmények üzemeltetőjével beszélgetünk.

Forgách Milán

A Víziparkban és a Vízisportközpontban is vannak mentőmellények, melyeket az előbbiben kötelező, az utóbbiban 14 éves kor felett ajánlott viselni a sportoláshoz. Hogyan jutott eszedbe, hogy azokat, amelyeket éppen nem használnak, bárki kölcsön kérhesse tőletek?

Olvastuk a családommal a hírekben, hogy rögtön a szezon elején két kamaszgyerek belefulladt a Balatonba. Megrendített minket ez a tragédia. Eszünkbe jutott az is, hogy a VMSZ Almádiban felállított egy állványt, amiről bárki levehet egy mentőmellényt a gyermeke számára a strandon, aztán amikor elmennek, visszateszi. Arra gondoltunk, hogy ezt nálunk is lehetne, sosincs minden mentőmellényünk használatban. Pedig mi felnőtteknek is odaadjuk, ha kajakot bérelnek például. Hozzánk bárki odajöhet, kérhet egy mellényt, hogy a gyermeke a parton vagy vízben biztonságban legyen. De felnőtteknek is szívesen adjuk kölcsön, ha nem is bérel nálunk semmit, ne ezen múljon valakinek az élete.


Mindenki segítséget kap a mellény felvételekor

A Víziparkban, tehát azon a felfújható elemekből álló vízijátszótéren, ami kissé beljebb van a vízben kötelező a mentőmellény viselése.

Igen, és ezt el is fogadják az odaérkezők. Ez nem csak azért fontos, hogy fenntartsa a vízbe esőt, hanem azért is, mert tompítja az esetleges megcsúszások, esések hatását a viselőjén.

Országszerte elterjedtek már ezek a vízijátszóterek, nagyon szeretik a gyerekek, de még a felnőttek is. Ám sajnos az a tapasztalatunk, hogy nem mindenhol szentelnek elég figyelmet a biztonságos használatukra. Sem az üzemeltető, sem az oda érkező gyermekek szülei.

Nálunk csak 6 éves kortól lehet használni a víziparkot, az annál kisebb gyermekek számára nem biztonságos. A 6 és 12 éves kor közötti gyerekeket akkor engedjük fel, ha nagykorú kísérő is érkezik velük. A kísérők ingyenesen bemehetnek a Víziparkra. Van, ahol fizetniük kell, de mi a gyerekek biztonsága érdekében ingyenessé tettük a kísérők ottlétét.

A Víziparkban dolgozó kollégánk ragaszkodik ahhoz, hogy ő állítsa be a mentőmellényt a látogatókon, megbizonyosodva arról, hogy elég szoros-e ahhoz, hogy ne csússzon ki belőle a használója. Ez a kollégánk a házirendet is betartatja, nem szabad ugrálni, lökdösődni a Víziparkban. A Vízipark alatt átúszni sem szabad, mert kötelekkel van rögzítve a mederhez, életveszélyes lehet, ha ezekbe valaki beleakad a víz alatt. Mi szigorúan vesszük a házirendet, keszthelyi család vagyunk, tudjuk, hogy a víz veszélyes is lehet.



Mit tanácsolsz szülőknek, hogyan készítsék fel a gyermeküket az ilyesfajta játszóterek használatára?

Az jó, ha megbeszélik vele, hogy a szabályokat be kell tartani. Ha ezeket nem mondja el automatikusan a vízijátszótér üzemeltetője, akkor kérdezzék meg, mielőtt bemennek a vízbe. Mi azt is el szoktuk mondani, hogy figyeljenek oda a másikra, segítsenek vagy hívjanak segítséget, ha szükségesnek látják. Ez a gyerekeknek is jó tanács lehet.

Ezen kívül mindig figyelmeztetünk a kagylók jelenlétére.

Jellemző, hogy ezek alatt a vízijátszóterek alatt nagy kagylótelepek alakulnak ki.

A keszthelyi öbölben mindig is sok volt a kagyló, de elkerülhető, hogy megvágja a lábunkat, ha felhúzzuk, amikor belecsúszunk a vízbe, vagy nem nagyon tesszük le, ha belesünk. Vízicipővel nem lehet felmenni a Víziparkba, mert abba bele ragadhatnak kisebb kagylók, így kiszakíthatják a felfújható elemeket. Érdemes szólni a gyereknek, hogy húzza fel a lábát, mikor elindul a vízicsúszdán. Nálunk is van több vízicsúszda, és úgy látjuk, egy hat év fölötti gyerek már tud arra figyelni, hogy felhúzza a térdét, mielőtt megérkezik a vízbe. Pláne, ha a szülő ott van vele és figyelmezteti.

Meet our supporters

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Miniszterelnökség

Meet our cooperative partners

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport eng
melodiak
Kürt Zrt.
GALCO
1%