Emergency, call for help: +36 30 383 8383

A víz feletti és alatti akadályokkal minden túrázónak számolnia kell

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a nyár folyamán rendszeresen mutat be nagyon rövid filmeket, melyek a vizek veszélyeire hívják fel a figyelmet. Az első néhány részben a vízitúrázókhoz szólunk. Vízitúrázás során bárki beborulhat a vízbe. Ezektől a helyzetektől nem kell félni, de fel kell készülni rájuk. A legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha mentőmellény viselünk attól a pillanattól kezdve, hogy beültünk a hajóba.

Idehaza az élővizek szinte sehol nem átlátszóak. Így előfordulhatnak olyan láthatatlan, víz alatti akadályok, melyekkel vízitúrázás közben találkozhatunk - fatörzsek, faágak, hajóalkatrészek, egy folyóba dobott traktorgumi, hosszan lehetne sorolni. De a vadregényesebb folyóinkon a víz feletti akadályok (vízinövények levele, belógó faágak, egy nádcsonk) is kibillenthetik a túrázót az egyensúlyából, ami borulást okozhat.

A borulás számos veszélyhelyzetet hordoz magában, ezeket úgy tudjuk biztonságban átvészelni, ha mentőmellényt viselünk a hajóban mindig. Láttunk már úszni tudó embereket, akik megijedtek, mert beakadt a lábuk a vízinövények szárába, és néhány másodperc múlva elmerültek. És borulás közben könnyen beüthetjük a fejünket a hajóba, vagy egy fatörzsbe, ez is végzetes lehet, ha nincs rajtunk mentőmellény. A bajbajutott akár néhány másodperc alatt elmerülhet, nem építhetünk arra, hogy túrázótársaink gyorsan a segítségünkre sietnek majd.

Számunkra is nagy élmény a vadregényes folyóink felfedezése. De fel kell készülni olyan akadályokra, melyeken fennakadunk vagy kibillenünk az egyensúlyunkból. A mentőmellény vagy a gallér nélküli változata, az úszást segítő mellény biztonságot nyújt ilyen helyzetekben. Sajnos sokan csak beteszik a hajóba a mellényt, azt gondolják, majd felveszik, ha szükséges. A baj gyakran pillanatok alatt alakul ki, olyankor már nincs idő a mellényt keresgélni.



Meet our supporters

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Miniszterelnökség

Meet our cooperative partners

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport eng
melodiak
Kürt Zrt.
GALCO
1%