Emergency, call for help: +36 30 383 8383

Sikeresen élesztettünk újra egy beteget tegnap a Szigligeti Strandon

Tegnap, a kora esti órákban kollégánk, Nagy Balázs István, arra lett figyelmes a Szigligeti Községi Strandfürdőn, hogy a bójánál emberek egy csoportja segítségért kiállt.

Azonnal beúszott, miközben a másik ott szolgáló vízimentő, Tóth Rachel a Mentésirányítási Központunkat rádión folyamatosan tájékoztatta arról, hogy mi történik. 

Balázs néhány másodperc alatt beért a bójához, ahol a bajbajutottat a strandolók tartották a víz felszínén. Egy ott lebegő SUP-ra fektette fel Balázs az eszméletlen bajbajutottat és elindult vele a part felé, ahova a strandolók segítségével emelte ki. Sürgősségi mentőhajónk is hallotta a rádión a riasztást, azonnal indultak Szigligetre.

A parton kiderült, hogy a bajbajutottnak leállt a keringése és a légzése, így kollégáink megkezdték az újraélesztést. Egyértelműen látszott, hogy a beteg légutait elzárja valami, így Rachel a pólójával a bajbajutott szájába nyúlva, egy mozdulattal kitisztította azt, mely során véres váladékot távolított el. Ezzel párhuzamosan Balázs azonnal megkezdte a mellkaskompressziót, miközben a helyi vízibicikli kölcsönzős szaladt is a strand bejáratánál található defibrillátorért. A strandon tartózkodó egészségügyi végzettséggel rendelkező strandolók is segítettek a beteg ellátásában. Eközben Mentésirányítási Központunk riasztotta az egyik szárazföldi egységünket, az északi parton szolgáló mentőtiszti autónkat, valamint az Országos Mentőszolgálatot is.



Miután a defirbrillátor leadta az első sokkot, kollégáink folytatták a mellkaskompressziót. A második sokk leadására nem volt szükség, mert a defibrillátor jelezte, hogy a korábban észlelt ritmuszavar megszűnt, és jelenleg már a betegnek olyan ritmusa van, mely megfelelő szívműködéssel járhat. Ennek tényét a közben tapinthatóvá váló pulzus meg is erősítette.

A mentőegységek közül sürgősségi mentőhajónk érkezett elsőként, melynek kikötéséhez a helyszínt az épp a strandon tartózkodó, szabadnapos vízimentőnk, Nagy Szilvia biztosította. Megkereste a megfelelő helyszínt a hajó kikötésére, elküldte a strandolókat a hajó útvonalából, így az közvetlenül a bajbajutott előtt tudott kikötni. A hajó egészségügyi személyzete a felszereléssel a partra sietve megkezdte a beteg ellátását. Egy perc múlva érkezett meg mentőtiszti autónk, az ott szolgáló egészségügyi személyzet is bekapcsolódott az ellátásba. Ahogyan a pár perc múlva érkező Országos Mentőszolgálat mentőgépkocsijának személyzete is.



Vízimentőink eközben a bámészkodó strandolók távoltartását végezték, illetve a Sármellékről érkező mentőhelikopter potenciális leszálló helyét próbálták biztosítani. Végül a helikopter a strand bejáratától mintegy 150 méterre tudott landolni, vízimentőink kisiettek, hogy segítsenek behozni a felszerelésüket, illetve minél előbb odaérni a beteghez.

A mentőhelikopter stabil állapotban szállította az idős beteget a veszprémi kórházba.

A helyszínre érkező Alfa mentőhajónk és a mentőtiszti kocsi személyzete: Tóth Péter, Dreska Szabolcs, Tim Attila, Szigeti Péter, Farkas Péter

Gratulálunk minden kollégánknak és bajtársunknak, akik részt vettek a mentésben, a betegnek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk!

Meet our supporters

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Miniszterelnökség

Meet our cooperative partners

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport eng
melodiak
Kürt Zrt.
GALCO
1%