Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

AJÁNLÁSOK a COVID-19 pandémia okán szükséges intézkedések betartásához

Tisztelt Honfitársaink!
Kedves Vendégeink, Sportolók!



A Balaton hazánk egyik kiemelten frekventált idegenforgalmi régiója, természeti kincsünk, egyben életterünk, munkánk, szabadidős tevékenységünk helyszíne és olykor eszköze is. Testületünk – az ebben a feladatkörben velünk együtt dolgozó szervezetekkel – évtizedek óta sokat tett annak érdekében, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava, így is emelve az idegenforgalmi vonzóerejét.

Sajnos a teljes világra kiterjedő pandémia komoly változásokat hozott életvitelünkben, biztonságunk egyik legfontosabb kérdése a fertőzöttség elkerülése lett. A Kormány ennek a célnak alárendelve hozta, hozza meg azokat a szigorú intézkedéseket, amelyek felelősségteljes betartása mellett a fertőzés terjedésének lelassulása várható. Ennek fontossága mindenki előtt ismert.

Tudjuk, érezzük, hogy az óvintézkedések – különösen azok hosszabb ideig történő fenntartása – súlyos gazdasági károkat okoznak, személyi szabadságunk megszokott szintjét csökkentik, mozgásunkat korlátozzák, a családi közösségek számára extra terheket jelentenek.

Most kiemelten fontos a felelősségteljes viselkedés, a személyes igények háttérbe helyezése az össztársadalmi cél megvalósíthatósága érdekében. Kérjük, minden érintett gondolja át, hogy ebben a helyzetben miként tudja saját és a környezetében élők biztonságát a lehető legjobban védeni, illetve biztosítani. A jogszabályokat, a közösségek (önkormányzatok, egyesületek, szövetségek és szakmai szervezetek) által a maguk számára kidolgozott intézkedéseket, ajánlásokat az első- és kiemelt közös cél érdekében értelmezzük, tartsuk be.

Az eddig a Balatonon dolgozók, sportolók, szabadidős tevékenységüket a vízen, vagy a tó nyújtotta lehetőségek kihasználásával végzők gondolják át a következőket:

- Egyre inkább a hideg idő jön, késő őszi, téli időjárási jellemzők alakulnak ki. A Balatonon ilyenkor tapasztalható hirtelen leszálló sűrű köd és a 10 Celsius-fok körüli vízhőmérséklet együttesen teszi nehezebbé a vízi közlekedést, növelve az ezzel járó kockázatokat.
- Kiemelten fontos a viharjelzési szezon utáni időszakban a vízre szállás előtt az időjárás-előrejelzés megismerése. Ez az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu), vagy a METEORA mobil applikációján is megismerhető.
- Az ilyen speciális helyzetben, a hidegebb időben való hajózás, vízi közlekedés során nagyon fontos az általános mentőeszközök megléte, minősége, használhatósága. Biztonságot adhat az irányt és a saját pozíciót is mutató eszközök (iránytű, kompasz, GPS, radar) használata.
- Segélykérések során hívható a 112-es egységes európai segélyhívószám, amely már a segélykérő helyadatait is elküldi, amennyiben IOS vagy Android rendszerű okostelefonról indítják a hívást. A 1817-es Balatoni Vízi Segélyhívószámra indított hívásukkal közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság központját érik el. A BalatonHelp alkalmazás használatával a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata riasztható. Ez a hívóállomás GPS koordinátáját is azonnal továbbítja, ezzel segítve a felkutatást és a mentést.
- Nagyon fontos a kommunikációs- és segélykérő eszközök vízmentességének biztosítása, a vízálló tokok alkalmazása.
- Mivel az őszi-téli időjárási körülmények nagyban megnehezíthetik a segítséget nyújtók helyszínre történő megérkezését, ezért jelentősen megnőhet a mentéshez szükséges idő, amely így további komoly rizikófaktor a vízi közlekedők számára.
- Az időfaktor tehát ebben az időszakban nagyon lényeges. A megfelelő önmentési képességek és személyes reakciók szerepe felértékelődnek és elsődlegessé válik annak a tényezőnek a szerepe is, hogy miként készült fel a vízen közlekedő személy a késő őszi, téli hajózási, csónakázási tevékenységre és szituációkra.
- Ebben az időszakban a Balatonon az egyéni sporttevékenységként végzett hajózási tevékenységet vagy csónakos horgászatot – a fent szereplő tényezők és időjárási körülmények miatt – annak ellenére sem javasoljuk, hogy a korlátozó jogszabályok ezt most még megengedik.

A Balaton jegesedéséig a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság minden vízirendészeti rendőrőrsön, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a tó mindhárom medencéjében készenlétben tart azonnal bevethető mentőhajókat, azonban ezek bevetésének sikeressége csak a fenti szabályok, tanácsok betartásával lehet eredményes.

Összefoglalóan arra kérjük Önöket, hogy ebben az egyébként is nehéz és sok egészségügyi kockázattal járó veszélyhelyzetben, a jogszabályi korlátozások mellett a Balaton késő őszi, téli használatával kapcsolatos javaslatokat, jótanácsokat is fogadják meg, a fentiek figyelembevételével tartózkodjanak minden olyan tevékenységtől, amelynek révén saját magukat, vagy családjukat, munkatársaikat veszélybe sodorhatják, a segítő- és egészségügyi ellátó kapacitásokat feleslegesen leterhelhetik, illetve nem követendő példát mutatnának környezetüknek.

Siófok, 2020. november 13.

Megértő együttműködésüket köszönjük!

A BFT Közbiztonsági Testület
Vízbiztonsági Munkacsoportja tagjai nevében:

Jamrik Péter
közbiztonsági tanácsos,
a BFT Közbiztonsági Testület elnöke

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%