Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Egy vízibicikliről vízbe ugrott férfihoz riasztották mentőhajónkat

Csütörtökön kora este kaptuk a riasztást az Országos Mentőszolgálat Somogy megyei irányítási központjától, hogy Zamárdiban a Fecske utca végénél húzódó strandon egy 40 év körüli férfi beugrott a vízibicikliről és elmerült.

Rupert nevű sürgősségi mentőhajónk azonnal elindult a helyszínre, ahol a Zamárdi Vitorlás és Vízimentő Egyesület tagjaival, illetve a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal együtt végeztük a keresést. Ebben a fürdőzők is segítettek, amit nehezített, hogy 2 méter mély vízben merült el a férfi. A helyszínre érkező mentőhelikopter is pásztázta egy ideig a vízfelszínt, mielőtt leszállt a parton.

Mentőhajónk legénysége épp elkezdte ultrahangos szonárral keresni a bajbajutottat, mikor egy tőlünk 100-150 méterre vízibicikliző jelezte, hogy 30-40 centiméterrel a vízfelszín alatt, mintha látna valakit lebegni. Valóban a bajbajutott volt az, nagyon ritka esetben megtörténik, hogy nem süllyed le a meder aljára a vízbefulladt ember. Az egyik helyi vízimentő és a Ruperten tartózkodó egyik kollégánk kiemelte hajónk fedélzetére a férfit, ahol azonnal megkezdtük az újraélesztést és az emelt szintű ellátást. Az újraélesztés sikeres volt, Mentésirányítási Központunk az Országos Mentőszolgálat mentésirányításával közösen úgy döntött, hogy Siófokon adjuk át a Mentőszolgálatnak a férfit. A parton a Mentőszolgálat esetkocsija és a Légimentők szakemberei felkészítették a kórházba szállításra a beteget, stabil állapotban vitték el. Sajnos a kórházban elhunyt.

Őszintén osztozunk a hozzátartozók fájdalmában! Emellett szeretnénk az eset néhány tanulságát megosztani minden fürdőzővel:

Nyomatékosan kérjük, hogy az, aki nem tud úszni, ne menjen mély vízbe mentőmellény nélkül. A kölcsönzőkben felnőtt méretű mentőmellényt vagy úszást segítő mellényt is lehet kérni. Senki ne érezze magát kínosan azért, mert mentőmellényt visel! Fontos tudni azt is, hogy az, akinek nem megfelelő a vízbiztonsága, akár sekélyebb vízbe is belefulladhat, tehát nagyon fontos, hogy még a parton vegyen fel olyan úszást vagy lebegést segítő eszközt, ami segítséget nyújthat a bajban.

Ha pedig ellenőrizni szeretnénk, hogy mekkora a vízmélység, akkor mielőtt vízbe megyünk mindenképp mossuk meg a fejünket, mellkasunkat, karjainkat és semmiképp ne ugorjunk, hanem a vízibiciklibe kapaszkodva csússzunk be és azt folyamatosan fogva ellenőrizzük, hogy biztonságos-e számunkra a meder mélysége, állapota azon a szakaszon.

Rupert mentőhajónk egy strandon (csak illusztráció) Fotó: Puhr Ádám

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%