Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Hírek
Vizimentés
Hasznos információk
VMSZ

Megerősödött a szél - ismét folyamatosan mentek a mentőhajók

Balaton, 2010. július 24.
19 órai állapot szerint senki sincs már veszélyben a Balatonon. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a Balatoni Vízirendészettel együttműködve a délelőtti óráktól folyamatosan mentette a megerősödött szél miatt bajba került embereket és eszközöket.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat felhívja a Balatonon nyaralók figyelmét, hogy vasárnapra a szombatinál is erősebb szelet jeleztek a meteorológusok! Éppen ezért a VMSZ kéri, hogy amíg tart az erős, sokszor viharos szél, addig a fürdőzők – saját érdekükben – legyenek türelmesek és várják meg míg enyhítik a másodfokú viharjelzést. Egyben azt is kérjük, hogy csak megfelelő eszközökkel és megfelelő tudással rendelkezők merészkedjenek szörfökkel, vagy vitorlásokkal tóra! Akik nem biztosak magukban, lehetőleg ne a viharos szélben gyakoroljanak, mert könnyen kerülhetnek életveszélyes helyzetekbe!

A mai esetek is igazolták, hogy a nem megfelelő tudással vízre merészkedők saját magukat sodorják veszélyes helyzetekbe!

Meggondolatlan és felelőtlen szörfösök, fürdőzők, kisebb-nagyobb vitorlázók kerültek bajba a 60-80 km/órás szélben. Nagyjából délelőtt fél tízkor kezdődött a „roham”. Ettől kezdve a vízimentők és vízirendőrök folyamatosan kapták a riasztásokat. Eltűnt, majd megkerült fürdőzők okoztak többször is riadalmat annak ellenére, hogy a tavon folyamatosan másodfokú viharjelzés van érvényben. Több kis katamarán is felborult, vagy eltört árboccal sodródott. Ezekről az eszközökről nagyon könnyű vízbe esni. Így járt annak a katamaránnak a vezetője is, aki Révfülöpről indult és a tó közepének közelében felborult. Őt egy másik vitorlásról vették észre, de szem elől tévesztették így a rendőrségi helikoptert is be kellett vetni a felkutatására. A férfin szerencsére volt mentőmellény, így sikerült kimenteni.

A szörfözéshez nem kellő tudással rendelkezők is komoly gondot okoztak többször is. Egyiküket az ábrahámhegyi vízimentő vette észre, amint a parttól 6-800 méterre próbált az erős szembeszélben a part felé úszni a deszkájával. Érte mentőhajó indult és így sikerült a partra jutnia.

A fenti két eseten túl több kisebb-nagyobb vitorlás a rajtuk levő utasokkal együtt is segítségre szorult.






Ajánlataink: