Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

AJÁNLÁSOK a COVID-19 pandémia okán szükséges intézkedések betartásához

Tisztelt Honfitársaink!
Kedves Vendégeink, Sportolók!



A Balaton hazánk egyik kiemelten frekventált idegenforgalmi régiója, természeti kincsünk, egyben életterünk, munkánk, szabadidős tevékenységünk helyszíne és olykor eszköze is. Testületünk – az ebben a feladatkörben velünk együtt dolgozó szervezetekkel – évtizedek óta sokat tett annak érdekében, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava, így is emelve az idegenforgalmi vonzóerejét.

Sajnos a teljes világra kiterjedő pandémia komoly változásokat hozott életvitelünkben, biztonságunk egyik legfontosabb kérdése a fertőzöttség elkerülése lett. A Kormány ennek a célnak alárendelve hozta, hozza meg azokat a szigorú intézkedéseket, amelyek felelősségteljes betartása mellett a fertőzés terjedésének lelassulása várható. Ennek fontossága mindenki előtt ismert.

Tudjuk, érezzük, hogy az óvintézkedések – különösen azok hosszabb ideig történő fenntartása – súlyos gazdasági károkat okoznak, személyi szabadságunk megszokott szintjét csökkentik, mozgásunkat korlátozzák, a családi közösségek számára extra terheket jelentenek.

Most kiemelten fontos a felelősségteljes viselkedés, a személyes igények háttérbe helyezése az össztársadalmi cél megvalósíthatósága érdekében. Kérjük, minden érintett gondolja át, hogy ebben a helyzetben miként tudja saját és a környezetében élők biztonságát a lehető legjobban védeni, illetve biztosítani. A jogszabályokat, a közösségek (önkormányzatok, egyesületek, szövetségek és szakmai szervezetek) által a maguk számára kidolgozott intézkedéseket, ajánlásokat az első- és kiemelt közös cél érdekében értelmezzük, tartsuk be.

Az eddig a Balatonon dolgozók, sportolók, szabadidős tevékenységüket a vízen, vagy a tó nyújtotta lehetőségek kihasználásával végzők gondolják át a következőket:

- Egyre inkább a hideg idő jön, késő őszi, téli időjárási jellemzők alakulnak ki. A Balatonon ilyenkor tapasztalható hirtelen leszálló sűrű köd és a 10 Celsius-fok körüli vízhőmérséklet együttesen teszi nehezebbé a vízi közlekedést, növelve az ezzel járó kockázatokat.
- Kiemelten fontos a viharjelzési szezon utáni időszakban a vízre szállás előtt az időjárás-előrejelzés megismerése. Ez az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu), vagy a METEORA mobil applikációján is megismerhető.
- Az ilyen speciális helyzetben, a hidegebb időben való hajózás, vízi közlekedés során nagyon fontos az általános mentőeszközök megléte, minősége, használhatósága. Biztonságot adhat az irányt és a saját pozíciót is mutató eszközök (iránytű, kompasz, GPS, radar) használata.
- Segélykérések során hívható a 112-es egységes európai segélyhívószám, amely már a segélykérő helyadatait is elküldi, amennyiben IOS vagy Android rendszerű okostelefonról indítják a hívást. A 1817-es Balatoni Vízi Segélyhívószámra indított hívásukkal közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság központját érik el. A BalatonHelp alkalmazás használatával a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata riasztható. Ez a hívóállomás GPS koordinátáját is azonnal továbbítja, ezzel segítve a felkutatást és a mentést.
- Nagyon fontos a kommunikációs- és segélykérő eszközök vízmentességének biztosítása, a vízálló tokok alkalmazása.
- Mivel az őszi-téli időjárási körülmények nagyban megnehezíthetik a segítséget nyújtók helyszínre történő megérkezését, ezért jelentősen megnőhet a mentéshez szükséges idő, amely így további komoly rizikófaktor a vízi közlekedők számára.
- Az időfaktor tehát ebben az időszakban nagyon lényeges. A megfelelő önmentési képességek és személyes reakciók szerepe felértékelődnek és elsődlegessé válik annak a tényezőnek a szerepe is, hogy miként készült fel a vízen közlekedő személy a késő őszi, téli hajózási, csónakázási tevékenységre és szituációkra.
- Ebben az időszakban a Balatonon az egyéni sporttevékenységként végzett hajózási tevékenységet vagy csónakos horgászatot – a fent szereplő tényezők és időjárási körülmények miatt – annak ellenére sem javasoljuk, hogy a korlátozó jogszabályok ezt most még megengedik.

A Balaton jegesedéséig a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság minden vízirendészeti rendőrőrsön, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a tó mindhárom medencéjében készenlétben tart azonnal bevethető mentőhajókat, azonban ezek bevetésének sikeressége csak a fenti szabályok, tanácsok betartásával lehet eredményes.

Összefoglalóan arra kérjük Önöket, hogy ebben az egyébként is nehéz és sok egészségügyi kockázattal járó veszélyhelyzetben, a jogszabályi korlátozások mellett a Balaton késő őszi, téli használatával kapcsolatos javaslatokat, jótanácsokat is fogadják meg, a fentiek figyelembevételével tartózkodjanak minden olyan tevékenységtől, amelynek révén saját magukat, vagy családjukat, munkatársaikat veszélybe sodorhatják, a segítő- és egészségügyi ellátó kapacitásokat feleslegesen leterhelhetik, illetve nem követendő példát mutatnának környezetüknek.

Siófok, 2020. november 13.

Megértő együttműködésüket köszönjük!

A BFT Közbiztonsági Testület
Vízbiztonsági Munkacsoportja tagjai nevében:

Jamrik Péter
közbiztonsági tanácsos,
a BFT Közbiztonsági Testület elnöke

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%