Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Egy COVID-19 mintavétel története

Egyesületünk is részt vett az Országos Reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálat lebonyolításában. Ennek kapcsán szeretnénk megosztani egy történetet…


Május 16-án zárult le az Országos Reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálat. A vizsgálatsorozatot a hazai orvosegyetemek szakemberei végezték, a Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott reprezentatív lakossági mintán. Hogy támogassuk a kutatást, felajánlottuk segítségünket, így a Semmelweis Egyetem szervezésében, május 5-től mentőtiszti autónk - fedélzetén nagy tapasztalattal rendelkező egészségügyi szakszemélyzettel - is szolgálatba állt. Egyesületünk elsősorban Veszprém megyében teljesített szolgálatot. Mobil egységként megadott címekre vonultunk, azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nem a kijelölt szűrőponton került sor a mintavételre.

Az esetek döntő többségében az otthonukban fogadtak minket a kutatásban résztvevők, de az is előfordult - ha az élet éppen úgy hozta -, hogy az illető munkahelyén, szőlőbirtokán, vagy autójában végeztük el a mintavételt.

Szabóné Szánti Zsuzsa egy a kiválasztott emberek közül, aki igent mondott a kutatási céllal végzett vizsgálatra. Ő volt azon kevesek egyike, akit nem az otthonában, hanem a munkahelyén kerestünk fel. Ebben önmagában még nem is lenne semmi különös, ám az említett munkahely nem mindennapi helyen van, Zsuzsit pedig kislány kora óta ismerjük.

Elmeséled, honnan datálódik a vízimentőkkel való ismeretséged?

Édesapám a VMSZ elnökségi tagja volt hosszú évekig. Innen a vízimentős kötődés. Zánkán gyakran találkoztam a vízimentőkkel, így Sanyival (Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke - szerk.) is. Én amúgy félig-meddig vízi gyereknek tartom magam. Édesapám igazi hajós ember, így a víz mindig is részét képezte az életünknek.


Szabóné Szánti Zsuzsa, férje, Szabó Gergő és kisfiuk, Levente

Amikor igent mondtál a COVID-19 szűrővizsgálatra, akkor még biztosan nem sejtetted, hogy a VMSZ mentőegysége vonul majd ki hozzád, hogy elvégezze a mintavételt.

Teljesen spontán alakult így. Eredetileg egy lakhelyemhez közeli szűrőpontra kellett volna mennem a mintavételre. Aztán Sanyi felhívott, hogy annyira kevés mintavétel maradt az általam megjelölt napra, hogy mit szólnék ahhoz, ha a VMSZ mentőegysége jönne ki hozzám levenni a mintát. Mondtam, hogy részemről rendben, de valószínűleg csak a munkahelyemen fogom tudni fogadni őket. Ő azt mondta nem probléma, természetesen kijönnek a munkahelyemre is. Telefonon hívtak a megbeszélt időpontban, hogy úton vannak hozzám, csak mondjam el pontosan hova is kell jönniük. Telefonon keresztül navigáltam őket, hogy merre találják meg a munkahelyemet. Jó, hogy ennyire rugalmasak voltak és feljöttek hozzám a szőlőhegy tetejére.

Tehát Neked egy szőlőhegy tetején van a munkahelyed?

Tulajdonképpen igen. Pincészetünk, a Szabó és Fia Borpince a Balaton északi partján, a Zánkától 7 km-nyire fekvő Balatoncsicsó területén található. Férjem (Szabó Gergő borász – a szerk.) családja közel 300 éve él ezen a vidéken és azóta foglalkozik szőlőtermesztéssel. Jelenleg 23 hektáron gazdálkodunk, abból 18 hektár a saját területünk. Igazán széles fajtaválasztékkal dolgozunk fehér-rosé-vörösborok és most készült el első két gyöngyözőborunk, melynek 90%-át környékbeli vendéglátóhelyeken értékesítjük.
Van egy panziónk is, közvetlenül a pincészet mellett, ahol pihenésre vágyó családokat és csoportokat fogadunk, valamint különböző rendezvényeket – borkóstolókat, esküvőket – szervezünk. Vagyis szerveztünk. Ebben a helyzetben természetesen nincsenek rendezvények. Vendégeket is csak a borteraszunkon tudunk fogadni, betartva a biztonsági előírásokat.


Igen, nagy a kontraszt. Ott, ahol korábban hófehérbe öltözött menyasszonyok és elegáns vőlegények sétáltak, most teljes védőfelszerelésbe öltözött kollégáink vonultak végig… és, ha már így visszakanyarodtunk, megkérdezhetem, hogy milyen volt a mintavétel?


Az egész nem tartott tovább 15 percnél. Ebben benne van az, hogy mindent nagyon körültekintően fertőtlenítettek, a mintavétel, az adminisztráció, a minták és a keletkezett hulladékok elpakolása. Andi és Tibi (Timm Andrea és Kovács Tibor mentőtisztek – a szerk.) mindent nagyon szakszerűen csináltak. Elmondták, hogy pontosan mi fog történni és adnak időt, hogy felkészülhessek. Maga a mintavétel egyébként nagyon rövid ideig tartott. Nem mondom, hogy kellemes volt, de abszolút kibírható. Azt pedig jó dolognak tartom, hogy a résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy amennyiben szükséges, akkor pár hónap múlva megismételtethetik a tesztet. Az is jó, ha a vizsgáltak közül valaki tudomást szerez arról, hogy már átesett a fertőzésen, akkor van lehetősége másokon segíteni. Erről a szándékról a kérdőív kitöltése során nyilatkozni is lehet.

A Szabó és Fia Borpince – mint, ahogy azt a neve is sugallja - egy komoly hagyományokra visszanyúló, generációról generációra öröklődő családi vállalkozás. Titeket is erősen érintett a járvány miatt kialakult helyzet. Ti azonban nem estetek kétségbe, hanem léptetek és összefogva a környékbeli termelőket, elindítottátok a Szabó&Fia Éléskamrát! Mesélnél kicsit erről a kezdeményezésről!

Igen, csakúgy, mint mindenkinek, nekünk is egyik pillanatról a másikra változott meg az életünk. A kesergés helyett, azonban azon töprengtünk, miként lehet átvészelni ezt az időszakot. Így fogalmazódott meg bennünk az Éléskamra gondolata. 2014 óta tagjai vagyunk az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnek. Már korábban is terveztük, de a helyzet miatt felgyorsítottuk a folyamatot és hivatalosan is Éltető Pont lettünk. Aztán felkerestem azokat a környékbeli kistermelőket, akiket közvetlenül ismertem. Fontos volt számomra, hogy olyan termékek kerüljenek az Éléskamra polcaira, amiket ismerek és másoknak is jó szívvel ajánlok. A termelők, akiket megkerestem nagyon hálásak voltak, mindenki örömmel fogadta a kezdeményezést. Április 1-én nyitottuk meg kis mintaboltunkat Balatonfüreden és elindítottuk webshopunkat. Jelenleg csak kiadóablakon keresztül tudjuk kiszolgálni vásárlóinkat, de van lehetőség házhoz szállíttatni a rendelést és természetesen működik az online vásárlás is. Nem mondom, hogy dübörög, de jól tudtuk, hogy nem ebből fogunk meggazdagodni. Nem is ez volt a cél, hanem az, hogy egymást támogatva megpróbáljunk ebben a helyzetben talpon maradni. Hiszünk az összefogás erejében! Reméljük, hogy néhány hónapon belül beigazolódik majd, hogy jó úton járunk. A helyi értékek támogatása nagyon fontos. Jó érzés lesz majd visszatekinteni, hogy mi ezt a kritikus időszakot érdemi munkával töltöttük, ami nem csak öncélú volt, hanem közösségi cél is. Turisztikai közgazdászként diplomáztam. A szakdolgozatomat a borturizmusról, azon belül is a különböző ágazatokhoz való kapcsolódásról és a helyi szinten való együttműködésről írtam. Mostanra beigazolódott, hogy ez mennyire jó tud lenni, még akkor is, ha egy ilyen, kevésbé szerencsés élethelyzet kellett hozzá. Hosszútávon gondolkozunk az Éléskamrában. A balatonfüredi üzletet mindenképp szeretnénk továbbvinni, a termékek skáláját tovább bővíteni. Partnereinket pedig szeretném nyitottabbá tenni az online tér felé, ezáltal könnyebben elérhetővé tenni őket és termékeiket a vásárlók részére. Szeretnék a jövőben egy olyan közösséget kialakítani, akikkel aktívan teszünk a helyi értékek képviseletéért, valamint Balatoncsicsón is szeretnék egy kisebb mintaboltot, ahol a remek helyi termékek kóstolására is lenne lehetőség.

Van valami, amiről még nem beszéltünk. Attól, hogy a járványhelyzet miatt a vendéglátás háttérbe szorult egy borászat élete nem állhat meg. A szőlő folyamatos törődést igényel. Javában zajlanak a tavaszi munkálatok. Milyen teendők vannak most a szőlőben?

Igen, ez így igaz, rengeteget dolgozunk. A metszéssel szerencsére idén is időben végeztünk, így márciusban következett a venyige bálázása. Igyekszünk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni, így például a venyigét is felhasználjuk, részben azzal tüzelünk. Ezután traktoros talajmunkák következtek, melyet Férjem végez, majd áprilisban megkezdődött a kétkezi munkák időszaka, a törzstisztítás (oldalhajtások leszedése) és a hajtásválogatás (rendkívül fontos, sok művelési módnál ez már a 2021-es évet is meghatározza). Rendezvényszervezés és ovi helyett most mi is a szőlőbe járunk Kisfiammal, én dolgozom, ő bogarászik. Alkalmazkodtunk a helyzethez.


A jelenlegi nehézségek ellenére miként tekintetek a jövőre?

Ha az emberek ismét szabadabban mozoghatnak majd, akkor talán előnyben részesítik a kicsit eldugottabb, nyugalmasabb helyeket - ahol ugyanúgy megkapnak mindent -, még ha 10 perccel többet is kell utazniuk. Mi nagyon pozitívan tekintünk a jövőbe. Bizakodóak vagyunk!

Öröm volt Zsuzsival beszélgetni. Árad belőle az optimizmus és a tenni akarás. Nem csak önmaguk, de mások boldogulására is gondolva hoztak létre valamit, ami az összefogás erejéről szól és a helyi értékeket képviseli. A nehézségek ellenére is csak előre tekintenek, ezzel erőt adva másoknak is.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%