Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Hogyan működünk együtt a légimentőkkel?

A balatonfüredi mentőállomáson üzemel az egyik legrégebbi légimentőbázis, ahova minden évben ellátogatunk, egyfajta továbbképzésként, tapasztalatcsereként tekintünk ezekre az alkalmakra.

Ugyanis számos esetben a strandi vízimentőink látják el addig a beteget, amíg a légimentők megérkeznek, és a leszállási helyszín biztosításában is fontos szerepünk lehet. Annak érdekében, hogy jól tudjuk végezni ezeket a feladatainkat, van, hogy több alkalomra is megszervezzük ezeket a találkozókat.

A légimentőknél tett látogatás nagyon népszerű esemény nálunk. Nemcsak azért mennek szívesen a kollégáink Füredre, mert érdekli őket, hogy milyen egy mentőhelikopter közelről vagy hogyan működik a légimentés, hanem azért is, mert sokszor dolgozunk együtt az idegenforgalmi szezonban a Balatonparton.



Ha légimentőt riasztanak valamelyik strandra, a mentőhelikopter pilótája a levegőből keresi az eseményhez legközelebbi alkalmas területet a leszálláshoz, és gondosan mérlegeli a biztonságos leszállás lehetőségeit. A strandokon a legnagyobb gondot a sátrak, napernyők, padok jelentik, melyeket a rotorszél felborít. És az is gyakori, hogy a strandolók nem húzódnak el az útból, miközben nézik a közeledő helikoptert, ezért az lassabban tud landolni. A strandi kollégáink elsősorban a helyszínrendezéssel tudnak segíteni: a leszállást nehezítő, mozgatható tárgyakat távolabb vitetik, és a strandolókat is egy biztonságos helyszínre irányítják. Egy kb. 30x30 méteres szabad terület elég a landoláshoz, nagyon nagy segítséget jelent a légimentőknek az, ha ezt a strandon szolgáló kollégáink tudják biztosítani.

“Számunkra nagyon fontos, hogy a kollégáink személyesen megismerkedhessenek a mentőhelikopter személyzetével, és elsőkézből, a pilótától hallják, hogy mi neki a fontos a landoláshoz. Egész más tőle hallani, mint tankönyvből tanulni a vízimentő tanfolyamon, hogy hogyan kell biztosítani a gép leszállását. Ilyenkor bizony repülnek a kempingszékek, a sátrak, a matracok, amelyek nem csak a helikopter landolását akadályozzák, hanem balesetet is okozhatnak. A vízimentőnek ilyenkor gyorsan és nagyon hatékonyan kell ezeket eltávolítani, a strandolók segítségét kérni. Ezeken a találkozókon esetmegbeszéléseket is tartunk, melyeket nagyon szeretnek a kollégáink” - mondja Tóth Péter kollégánk, aki évek óta szervezi ezeket a találkozókat.





“Nyaranta gyakran kapunk feladatot olyan helyszínekre, melyeken a vízimentők is szolgálatot látnak el” - teszi hozzá dr. Jászkuti Ákos, légimentő. “Szerencsére szinte minden esetben meg is kezdik a sérült ellátását az adott kompetenciaszinten, mely számunkra óriási segítség, hiszen sokszor ez jelenti a túlélés esélyét - elég egy újraélesztésre gondolni, ahol minden másodperc számít a túlélés és a hasznos túlélés szempontjából. A helyszíni ellátásban lelkesen és nagyon ügyesen segítenek az egészségügyi szakképzettséggel nem rendelkező vízimentő kollégák is, de ki kell emelnem azokat az egységeket, melyek emeltszintű mentőellátást biztosítanak a VMSZ színeiben (sürgősségi mentőhajók, mentőtiszti autó, esetkocsi): már sokéves tapasztalatom, hogy kiváló az együttműködés, az együtt gondolkodás. Ha a jövőben közös egészségügyi képzések is megvalósulhatnának szezon előtt, az lenne a következő szintlépés a légimentők és a vízimentők kapcsolatában.”

Idén nyáron olyan eset is előfordult, amikor elsőként a sürgősségi mentőhajónk érkezett egy fejesugrástól lebénult beteghez az egyik strandra. Orvos és mentőápoló kollégánk látta el a sérültet addig, amíg megérkezett a helikopter, amelyik kórházba szállította. Sürgősségi mentőhajóinkra a légimentők is el szoktak látogatni minden nyáron, ahol a vízimentésről kérdeznek minket. “Sok-sok év múltán is megdöbbenéssel fogadom azt az irtózatos erőt és motorhangot, melyet a Rupert sürgősségi mentőhajón ülve érzek. A mentőhajók felszereltsége az elmúlt években folyamatosan fejlődött, ezt is nagyszerű látni. Az pedig, hogy sokan önkéntesként végzik, szabadságuk terhére ezt a nemes feladatot, szintén csodálatos látni.” - mondja dr. Jászkuti Ákos.


dr. Jászkuti Ákos, légimentő


A balatoni és Balaton környéki mentési feladatokat a balatonfüredi és sármelléki helikopterek látják el. Nyaranta az esetszámok ugrásszerű megemelkednek, ilyenkor nem ritka, hogy napi 4-5 feladatuk is van. Ezek legnagyobb részét a traumás sérültek ellátása (gázolás, autóbalesetek, magasból esés, motorbalesetek) adják, de újraélesztésekhez, belgyógyászati és gyermekgyógyászati eseményekhez szintén riasztják őket. Idén új fejezet kezdődött a súlyos sérültek ellátásában a mentőhelikoptereken: már vértranszfúziót is tudnak biztosítani, illetve a véralvadást segítő gyógyszerekkel olyan ellátást tudnak adni sérülteknek, melyet csak kevés szolgáltató tud Európában.



Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%