Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Hősök napja az Erzsébet-táborokban

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hisz abban, hogy a prevenciót nem lehet elég korán kezdeni, ezért is örülünk minden évben mikor megnyitnak a balatoni Erzsébet-táborok Zánkán és Fonyódligeten.

Elindul a Hősök napja programsorozat és a táborokat szervező Erzsébet Alapítvánnyal együttműködésben lehetőséget kapunk arra, hogy gyönyörű és biztonságos helyen nagyon-nagyon sok gyermeknek egyszerre, játékos formában megmutathassuk, hogy mire kell vigyázni strandolás közben. A Hősök napját az Erzsébet Alapítvány évek óta hagyományosan megrendezi a nyári táborokban szerdánként, a programon részt vesz a rendőrség, a honvédség, a mentők, a tűzoltóság és katasztrófavédelem, a Terrorelhárítási Központ és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is. A program mellett a VMSZ természetesen szolgálatot is teljesít az Erzsébet-táborokban: az Erzsébet Alapítvánnyal való együttműködés által a zánkai és a fonyódligeti tábor strandján is vigyázunk a fürdőző gyerekekre és felnőttekre.

Vízre szállni csak mentőmellényben

A 2021-es évben 14 alkalommal találkozhattak a zánkai és a fonyódligeti táborokba látogató gyerekek vízimentőinkkel és sajátíthatták el azokat az alapvető tudásokat aminek akár még felnőtt korukban is nagy hasznát vehetik.

A VMSZ kollégái nagyon szeretnek a balesetmegelőzést szolgáló bemutatókon dolgozni ezért igen szerencsés az a kolléga aki erre a munkára kap beosztást. Azért csináljuk nagy lelkesedéssel ezeket a prevenciós bemutatókat, hogy felhívjuk a figyelmet a vízben leselkedő veszélyekre, elmondjuk, milyen alapvető szabályokra kell figyelni, miket kell betartani, hogy elkerülhessük a baleseteket. Szeretnénk közelebb kerülni mindenkihez. Szeretnénk, ha a strandolók, a gyerekek "ismernék" a vízimentőt, tudnák mit és miért tesz. Így próbáljuk azt is elérni, hogy strandolás közben hallgassanak ránk, fogadják meg a tanácsainkat, így segítsenek megelőzni a bajt.



Mit és hogyan tanítunk ezeken az alkalmakon?
Beszélgetünk a fürdőzési szabályokról - így el tudjuk mondani azokat. Újraélesztést tanítunk, aminek fontosságához nem fér kétség, és ezáltal a figyelmet ráirányítjuk a segítségnyújtás és az egymásra (is) figyelés fontosságára is. Elmondjuk, mit is csinál egy vízimentő, mitől vízimentő a vízimentő és szó esik arról is, hogy ha a vízben valaki bajba kerül, mit tehet az, aki nem vízimentő. Ennek kapcsán szó esik arról, hogy mi minden olyan eszköz létezhet, ami ilyen esetben életmentő lehet és megmutatjuk, mi milyen eszközöket használunk.

A „Zánkai Erzsébet-táborban” egy alkalommal egy vízimentés bemutatót is VMSZ, így a táborzók betekinthettek a szakemberek munkájába is.





A szünidővel együtt véget értek a nyári Erzsébet-táborok is, a gyerekek visszatértek az iskolapadokba, mint ahogyan kollégáink közül a diákok, akik a nyári szezonban látnak el strandi mentői feladatokat szintén visszatértek „civil” életükbe, sokan közülük egyetemekre, hogy az ősztől tavaszig tartó időszak újra a tanulásról szóljon. Bízunk abban, hogy jövő nyáron, mikor nyitnak a strandok, újabb táborok újabb táborozóival találkozhatunk a Hősök napján.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%