Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Interjú Mentőmellény Nagyköveteinkkel - Héder Bendzsi

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata 2021. júliusában számos ismert és elismert embert kért fel arra, hogy legyen “mentőmellény nagykövet”, segítsen a mentőmellény viselés népszerűsítésében. Köztük van Héder Bendzsi, 13 éves vitorlázó, az Optimist hajóosztály összetett országos bajnoka – vele beszélgetünk.

Héder Bendzsi

Bendzsi, miért vállaltad el azt, hogy mentőmellény nagykövet leszel?

Úgy érzem, hogy kell egy olyan fiatal arc, akire felnéz a korosztálya, és lehet őket ezzel segíteni.

A te korosztályod már kimegy egyedül a vízre különböző sporteszközökkel vagy strandeszközökkel. Szoktad figyelni, hogy mennyire vigyáznak magukra a vízen?

Néha látom őket, persze. Lehetne jobb a helyzet.

Nem látsz rajtuk mellényt, igaz? Amikor SUP-oznak például.

Nem, egyáltalán nem.

A veled egykorú fiatalok nem szokták érezni a veszélyt. Kamaszkoromban nekem se nagyon jutott eszembe, hogy komoly bajom eshet, hiszen tudok úszni.

Igen. Ezen kéne változtatni. Attól függetlenül, hogy csendesnek néz ki a víz, attól még lehet veszélyes. Egyébként lehet, hogy gondolnak erre a fiatalok is, csak túl gyorsan átfut a fejükön.

Velem is előfordult - Spanyolországban voltam-, és erős szél volt, de nem nagyon féltem tőle, meg eléggé biztos voltam magamban. Volt rajtam egy vízálló sál, és amikor beborultam, rátapadt az arcomra. Akkor azért megijedtem! Úgyhogy amikor azt hinnéd, hogy képes vagy valamire, át kell gondolni, mert kiderülhet, hogy nem úgy van.



Ha külföldre mész, tengerre vagy más tavakra, akkor szoktál a helyiektől érdeklődni azzal kapcsolatban, hogy mire lehet számítani az adott víztesten?

Igen, például a Garda-tóról megtanultam, hogy helyenként 300 méter mély. Ott megtörtént, hogy valaki éppen pisilt a hajójából, levette a mentőmellényét, és lehúzta a vízálló ruhája cipzárját. Ekkor elment mellette egy motoros, és a motoros hullámai miatt beleesett a vízbe. A vízálló ruha pedig úgy feltöltődött vízzel, hogy lehúzta, elsüllyedt és megfulladt.

Szóval szoktunk kérni segítséget külföldön. De minket, versenyzőket, amúgy is figyelmeztetnek. Voltam olyan versenyen, ahol szóltak, hogy hiába van kijelölt pálya, akad olyan rész, ahol nem látszik egy nagy belógó szikla, illetve nagyobb kövek, és ott azért vigyázzunk, mert veszélyes lehet.

A vitorlázáson kívül szoktál más vízi sportokat is űzni?

Igen. Windszörfözni szoktam a leggyakrabban, és van egy SUP-unk is.

Amikor ezeket használod, akkor is van rajtad mellény?

Igen. És a SUP-ot hozzá is csatolom a lábamhoz.

A vitorlázók úgynevezett sportmellényben vitorláznak, aminek nincsen gallérja. Neked ez az egyfajta mellényed van?

Igen, és 50 Newton felhajtóerővel rendelkezik. A sportmellények általában ennyit tudnak, és ez elég biztonságos.

Héder Bendzsi

Sokan mondják nekünk, hogy azért nem vesznek mentőmellényt, mert kényelmetlen, nem lehet benne evezni.

Nem értem, hogy miért mondják, egy idő után nem is érzed, hogy rajtad van. Persze csak ha jól választod ki a méretet. Hogyha például nagy, és beleesel a vízbe, akkor felcsúszik a testeden, és ez úgy persze kényelmetlen és veszélyes is.

Ti, vitorlázók, mindig hordjátok? Nektek ez teljesen természetes, hogy ugyanúgy felveszitek, mint mondjuk a focista, felveszi a stoplis cipőt?

Igen, ez a ruházatunk legfontosabb része. Enélkül nem megyünk sehova. Inkább elfelejtjük a cipőt, mint a mellényt. Mindig felvesszük, még nyáron is, amikor meleg van, és nincs szél, és megállunk fürdeni, akkor is rajtunk van a mellény. Nem szoktuk levenni. Nem is zavar minket, szóval nem is nagyon van rá okunk, hogy levegyük.

Azt is szokták nekünk mondani, hogy csak szép időben mennek ki a vízre, akkor miért vennék fel.

Azt hiszem, elég sokan mennek ki úgy a vízre, hogy nem tudnak úszni. Szerintem a többség nem tud úszni. Azért kell felvenni, hogyha netán valami extrém dolog történik, akkor rajtunk legyen és segítsen nekünk. Nem biztos, hogy megtörténik, de ha megtörténik, akkor viszont biztonságban legyünk.

Szerinted a te korosztályodat könnyű meggyőzni arról, hogy ha csak kajakozik egyet a Balatonon, közel a strandhoz, akkor is vegyen fel mellényt?

Hát, szerintem elég nehéz lenne meggyőzni őket, mert lehet, hogy azt hiszik, hogy nem menő, vagy nem néznek ki benne jól. Szerintem jobb lenne, ha muszáj lenne használni, mert akkor biztos, hogy felvennék. Szóval nem kéne rájuk bízni, mert nem biztos, hogy betartják. Jobb, ha kötelező.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%