Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Vízimentő és úszómester szolgáltatás
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Szolgáltatások

Mélyvízi mentés (eszközmentés)

A VMSZ megalakulása óta foglalkozik eszközmentéssel. Mentőhajóink, Búvárszolgálatunk és együttműködő partnereink segítségével bármilyen eszközmentési feladatot képesek vagyunk megoldani. Jégolvadástól a Balaton befagyásáig egy hajónk nonstop ügyeletet tart zánkai központunkban. A többi mentőbázison május közepétől, szeptember végéig adunk szolgálatot 0 -24 órában.

A VMSZ a strandi vízimentésen túl úgynevezett mélyvízi mentési tevékenységet is folytat. Ez tulajdonképpen a strandi mentők "hatósugarán" kívüli mentési tevékenység, amelyet mentőhajókkal végez.
A szakszolgálat 8 saját hajóval rendelkezik. A VMSZ mentésirányítási rendszerében dolgozó együttműködő szervezetekkel kiegészülve a Balaton 11 pontján kialakított mélyvízi mentőbázison áll a bajbajutottak rendelkezésére.

Hajóink merev műanyag testű, gumi oldalfalú, hajók, melyeken korszerű négyütemű motorok adják a hajtóerőt.Minimum két fős személyzetük mindegyike képzett vízimentő, illetve szolgálati célú kishajóvezetői képesítéssel rendelkezik. A hajók paraméterei, ill. a személyzet felszerelése és tudása lehetővé teszik, hogy szinte minden időjárási helyzetben helyt tudjanak állni.

2009 nyarától a VMSZ mélyvízi életmentés megszervezésében kiemelkedő szerepet kap az újonnan szolgálatba helyezett Rupert OB 32 Cabin mely a Balaton első sürgősségi mentőhajója. Ezen a hajón a vízimentő képesítéssel rendelkező személyezten felül tartózkodik mentőtiszt és mentőápoló is.

A mentőhajók közötti kapcsolattartást a Balatrönk rádiós rendszer biztosítja, melynek segítségével a hajók nem csak egymással, de a mentésirányítási központtal, a strandi vízimentőkkel, adott esetben a vízirendészettel, az országos mentőszolgálattal, a meteorológiával is tudnak kommunikálni.A mentésirányítási központtal folytatott mindennemű kommunikáció rögzítésre és archiválásra kerül, ill. a hajók kifutását, feladatát dokumentáljuk, így az egyes események visszakereshetők, kielemezhetők, segítve ezzel a mind jobb, eredményesebb tevékenységet.
Hajóink alapfelszerelése közé tartozik a GPS jeladó, félautomata defibrilátor és alapszintű búvárfelszerelések.

A mentőhajókat a szolgálatvezető riasztja a központba érkező bejelentés alapján. A hajók pillanatnyi helyzetét, haladási irányát a nyomkövető rendszer segítségével a szolgálatvezető folyamatosan figyelemmel kíséri, így a bejelentett balesethez éppen legközelebb lévő hajót tudja riasztani, ezzel a minimálisra csökkentve a bejelentés, illetve a helyszínre érkezés közötti időt, ami - mentésről lévén szó - életbevágó.

A mélyvízi mentőegységek alapvetően a következő tevékenységi körökben dolgoznak :

  • személymentés
  • eszközmentés
  • rendezvénybiztosítás
  • búvárszolgálattal együttműködve keresési, kármegelőzési, környezetvédelmi feladatok


A legfontosabb, és minden esetben elsőbbséget élvező feladat a személymentés, mely térítésmentes.
Minden egyéb tevékenységet a VMSZ díjazás fejében végez.
Eszközmentésen értjük:

  • elsodródott vízi eszközök felkutatását, partra juttatását
  • maráson, homokpadon felült hajók mentését
  • manőverezni képtelen hajók kikötőbe vontatását
  • elsüllyedt hajók kiemelését (a búvárszolgálattal együtt, speciális emelőballonok, nagy teljesítményű szivattyúk segítségével).


A mentőhajókkal több balatoni, ill. egyéb helyszíneken zajló rendezvényt biztosít a VMSZ, többek között a nemzetközi hírű Balatonátúszást, Kék- és Fehérszalag vitorlásversenyeket, TBS Nagydíj vitorlásversenyt, EFOTT-t, Sziget fesztivált, stb.

Búvárszolgálatunkkal együtt a mentőhajók gyakran vesznek részt vízibalesetben eltűnt személy keresésében, szükség esetén árvízi védekezésben, töltésmegerősítő munkákban, illetve környezetvédelmi, limnológiai szempontból fontos iszap- és vízmintavételezésben.

Szolgáltatásaink árait itt találja:

Szolgáltatás árak