Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Vízimentő és úszómester szolgáltatás
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Szolgáltatások

VMSZ prevenció

Egyesületünk egyik fő feladatának tekinti a vízibalesetek számának csökkentését. Baleset-megelőzési előadásaink során felhívjuk a figyelmet a vízben és a vízparton tartózkodás veszélyeire és az ilyen környezetben helyes magatartási szabályokra. Szeretnénk minél több gyermekhez, fiatalhoz és felnőttekhez, szülőkhöz is szólni, mert tudjuk, a legtöbb baleset megelőzhető!

VMSZ prevenciós program

Megalakulásunk óta dolgozunk azon, hogy a vízibalesetek száma csökkenjen, a vízben bajbajutottak nagyon gyors és a legmagasabb szintű segítséget kapják. Mind technikailag, mind szakmailag képesek vagyunk arra, hogy nagyon gyors és hatékony segítséget nyújtsunk bármilyen körülmények között.
Mindezek ellenére elsődleges feladatunknak a balesetek megelőzését tekintjük.
Hátterünk és eszközeink segítenek ebben:
- A meteorológiai központból folyamatos értesítést kapunk a várható időjárásról és a hirtelen kialakulóban lévő helyzetekről is.
- Mentésirányítási központunk folyamatos rádiókapcsolatban áll a vízirendészettel, a mentőszolgálattal, elérhetők vagyunk a rádiós hajózási segélykérő csatornán.
- Folyamatosan kommunikálunk minden strandon szolgálatban lévő kollégánkkal, akik rossz idő esetén is a parton tartózkodnak és figyelőszolgálatot látnak el.
- Mentőhajóink rendszeresen indulnak azzal a céllal, hogy úgynevezett prevenciós utakat tegyenek egy-egy hirtelen érkező vihar előtt, vagy olyan napokon, amikor az időjárás, vagy különleges esemény, rendezvény miatt ugrásszerűen megemelkedik a strandokra és a vízpartra látogatók száma.

Azonban sokszor ez is kevés. Számtalan esetben segítünk olyan helyzetekben, amikor egyértelmű és jól érzékelhető a meggondolatlanság, felelőtlenség.
Ezért hirdettük meg prevenciós programunkat, melynek lényege, hogy szervezett előadásokon, beszélgetéseken hívjuk fel a figyelmet a vízben, vízparton tartózkodás veszélyeire és arra, hogy minden baleset elkerülhető, ha megfelelő körültekintéssel és odafigyeléssel közelítünk a vízhez.
Egyre több felkérést kapunk ilyen előadásokra, melyeknek örömmel teszünk eleget. Van olyan rendezvény, ahová évek óta visszahívnak minket és mi meg is ragadunk minden ilyen alkalmat, lehetőséget.
A program jó, sikeres és eredményes. Ennek köszönhetően az igény is egyre nagyobb, és ez arra ösztönöz bennünket, hogy keressük annak a lehetőségét, miként juthatnánk el még több helyre, miként juthatnánk el még több gyermekhez, fiatalhoz és a felnőttekhez, szülőkhöz is.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

Kollégáink – felkérés alapján – ellátogatnak óvodákba, iskolákba, rendezvényekre, táborokba és bármilyen helyszínre, ahol rövid előadás, ismerkedés után a résztvevők bevonásával, az adott korosztálynak megfelelően arról beszélünk, beszélgetünk, mik azok az alapvető szabályok, amelyeket feltétlenül be kell tartani strandolás, fürdőzés közben, vagy télen a szabad vizek jegén.
Egy ilyen előadás során 30-40 perc is elegendő ahhoz, hogy a legfontosabb veszélyforrásokra fel tudjuk hívni a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy egy iskolai osztályfőnöki órára szervezett találkozónak is van értelme. A nyári vakáció közeledtével minden osztályfőnök szán legalább egy órát arra, hogy hasznos tanácsokkal lássa el tanítványait. Szívesen segítünk!
Ha több idő áll rendelkezésre a résztvevőket sokkal aktívabban tudjuk bevonni a beszélgetésbe. Közben bemutatjuk néhány eszközünket, felszereléseink egy részét, amelyekkel közelről is meg lehet ismerkedni, néhány általános mentőeszközt pedig - helyszíntől függően - ki is lehet próbálni. Mentőhajóinkról és a mélyvízi mentőink munkájáról pedig rövid filmeket vetítünk.
Egy nagyobb iskolai rendezvényt – időben történő egyeztetés után – több fős csapattal és folyamatos jelenléttel tudunk színesebbé tenni úgy, hogy közben prevenciós tevékenységet is folytatunk.
Nyári napközis és „bentlakásos” gyermektáborok első napi programja – jó esetben – a strandolással és fürdéssel kapcsolatos szabályok ismertetése. Segítünk ebben! A turnus első napjaiban biztosan jut idő arra, hogy találkozzunk a parton és beszéljünk azokról a dolgokról, amelyekre mindenképpen oda kell figyelni.

Prevenciós tevékenységünknek Ön is részese, közreműködője lehet.
Keressen minket és segítsen abban, hogy kollégáink eljussanak
gyermekekhez, fiatalokhoz, felnőttekhez!


Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata
E-mail: info@vizimentok.hu
www.vizimentok.hu
Telefon: +36 30 538 2151

Prevenciós programunkkal kapcsolatos
tájékoztatás, információ:
Illés Zoltán +36 30 388 7838
E-mail: illeszoltan@vizimentok.hu

Letöltések