Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Elindult a viharjelzés a Balatonon

Április elsejével újraindult a viharjelző rendszer a Balatonon.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minden év április elsejétől október 31-ig üzemelteti a viharjelző rendszereket a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon.

A Balaton időjárása csak abban az esetben kiszámíthatatlan, ha nem készülünk fel és nem tájékozódunk megfelelően mielőtt vízre szállunk, vagy strandolást tervezünk. Annak megfelelően, hogy milyen céllal indulunk el a vízre vagy a vízpartra, mindig előre tájékozódjunk az aktuális és a várható időjárásról (www.met.hu). Amikor pedig már ott vagyunk a vízen vagy a vízparton, semmiképp ne hagyjuk figyelmen kívül a viharjelző rendszer jelzéseit.

A jelzőpontok villogó fénnyel jelzik, ha erős szél, vagy vihar várható az adott területen. A riasztásokat a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban mért adatok alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki – körülbelül a szél megerősödése előtt egy órával – a rendszer műszaki üzemeltetését pedig a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület látja el.

Viharjelző rendszerek elhelyezkedése a Balatonon (2020)

Alap-, első- és másodfokú viharjelzést különböztetünk meg. Amikor a viharjelző rendszer alapon van, az azt jelenti, hogy az elkövetkezendő egy órában a szél várhatóan nem haladja meg a 40 km/h-s sebességet. Ebben az esetben nem lép működésbe a viharjelző lámpa. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezések 45-ször villannak fel percenként. Amikor az elsőfokú viharjelzés életbe lép, az arra hívja fel a figyelmet, hogy a szélerősség elérheti a 40-60 km/h-s sebességet. Ilyenkor fürdeni, csónakkal vagy más fürdőeszközzel (felfújható csónak, kajak, kenu stb.) közlekedni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad, de mi azt javasoljuk, hogy fürdés céljából inkább maradjanak a kijelölt fürdőterületen belül. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák 90-szer villannak fel és arra figyelmeztetnek, hogy a vihar hamarosan megérkezik, a széllökések erőssége pedig várhatóan eléri vagy meghaladja majd a 60 km/h-s sebességet. Ebben az esetben fürödni, valamint csónakkal és egyéb fürdőeszközzel a vízen tartózkodni tilos!

A viharjelző rendszer egészen október 31-ig (0-24 órában) működik és ad jelzéseket a balatoni időjárásról, ezzel segítve a vízen és vízparton tartózkodók biztonságát.



A viharjelzésekről további hasznos információkat a következő kisfilmben láthatnak: https://www.youtube.com/watch?v=y2bwNEYimYQ

Okostelefonokra letölthető ingyenes vízi viharjelző alkalmazás – TAVIHAR: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.rsoe.android.swsWidget&hl=hu&gl=US

https://apps.apple.com/hu/app/tavihar/id893589945

Ha pedig baj esetén szüksége lenne vízimentőre, akkor használja ingyenes segélykérő alkalmazásunkat, a BalatonHelp-et:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.codevision.balatonhelp

https://apps.apple.com/hu/app/balatonhelp-vmsz/id757149529?ign-mpt=uo%3D4

További információk a BalatonHelp szolgáltatásunkról: https://balatonhelp.hu/



Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%