Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Milyen feladataik vannak kollégáinknak az úszó Európa-bajnokságon?

Kollégáink biztosítják a 35. Úszó Európa-bajnokság két helyszínét Budapesten, illetve Budakalászon ezekben a napokban.

A műugró versenyeket a Duna Arénában rendezik, a sportolók az 1, illetve 3 méter magasságban elhelyezett ugródeszkákról vagy a 10 méter magas toronyból ugranak a vízbe. A négy ott szolgáló munkatársunk feladata az, hogy kiemeljék a vízből azt a versenyzőt, aki esetleg megsérül egy rossz ugrás során és nem képes önállóan elhagyni a medencét.

Duna Aréna - műugró versenyek biztosítása


Vízimentő kollégáink a versenyeket és az edzéseket is biztosítják, és már jóval a sportolók előtt megérkeznek a medence szélére: minden reggel gyakorolják az úgynevezett aqua boarddal történő mentést. Ennek a „vízi hordágynak” a használatát tanulták ugyan a képzésük során, de nem dolgoznak vele gyakran. Ezért gyakorolják mindennap, hogyan kell a sérültet a lehető legkevesebb mozdítással ráhelyezni erre az eszközre, majd kiúszni vele, és szakszerűen kiemelni a medencéből. (A sérülteket a Semmelweis Egyetem munkatársai látják el.)

Gyakorlat aqua boarddal




A nyíltvízi úszószámokat a Lupa-tavon rendezik, ahol 21 munkatársunk teljesít szolgálatot, köztük egy mentésvezető, hiszen összetett feladatról van szó.

Az idei EB nehézsége az, hogy a víz hőmérséklete elmarad az ilyenkor szokásostól, alig 16 fokos; ebben kell az úszóknak akár órákon át versenyezniük. Kollégáink szoros emberfogásban követik az sportolókat, már az edzések alatt is hajókról figyelik, hogy nem lesz-e valaki rosszul, de sok esetben a rosszullétet megelőző állapotot is felismerik az úszók mozgásának változásából. Ultrahangos víz alatti keresővel (szonárral) felszerelt búvárhajónk is felvonult a Lupa-tavon, búváraink készenléti állapotban várják, ha esetleg merülni kellene egy-egy versenyzőért, hiszen a tó egyes területein 6 méter mély is lehet a víz.

A verseny biztosításában öt mentőhajóval veszünk részt, ebből kettő kis sürgősségi mentőhajónkon mentőápoló és mentőtiszt is tartózkodik, ők látják el a bajba jutott úszót addig, amíg a partra érkezve át nem adják őt a szárazföldi egészségügyi csapatnak.

Lupa-tó - nyíltvízi úszószámok biztosítása




Búvár kollégáinkra rendkívül fontos feladat hárul a versenyzők célba érkezése után is, ugyanis előfordul, hogy egy-egy úszó a verseny hajrájában annyira kihajtja magát, hogy a célba csapás után rosszul lesz, ami a szárazföldön sem veszélytelen esemény, hát még a mély vízben. Ezért kollégáink a célnál, teljes búvárfelszerelésben, a vízben állva figyelik, hogy minden egyes beérkező versenyző kijutott-e a partra.

Az idei úszó Európa-bajnokság zárt kapuk mögött zajlik, az EB hivatalos honlapja és több sportcsatorna is közvetíti a versenyeket május 10 és 23. között.





Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%