Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Vízimentőnapot tartottunk szombaton Révfülöpön

A Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő és Diáktábor meghívására települtünk ki tegnap Révfülöpre, a Mathias Corvinus Collegium diáktáborának kikötőjébe.

Prevenciós csapatunk vízbiztonságról beszélgetett az oda érkezőkkel, és újraélesztést tanított egy erre a célra kialakított AMBU babán. A látogatók is kipróbálhatták, hogyan kell a mellkaskompressziót végezni vagy a félautomata defibrillátort használni. Ezen kívül vízből mentési gyakorlatokat és mentőeszközeinket is megismerhették. A rendezvényen a L’Oréal ingyenes anyajegyszűrést biztosított a látogatóknak.

Mentőhajónk
Mentőautónk
Mentőtiszti kocsink

Aktuális kampányainkat is ismertettük. A mentőmellény viselését népszerűsítő #EgyEletemEgyMellenyem kampányunk keretében bemutattuk a különböző mentőmellény és úszást segítő mellény fajtákat. Ezeket fel is próbálhatták a látogatók, és a helyszínen az adományboltunk pultjánál vásárolhattak is mentőmellényeket, illetve egyéb tárgyakat, melyekkel szakszolgálatunk működését támogatják.

Két mentőhajónkat is megnézhették az érdeklődők, köztük az egyik sürgősségi mentőhajónkat, amelynek állandó állomáshelye ez a kikötő. Ott volt mind a két szárazföldi egységünk is, sürgősségi mentőautónkat, illetve mentőtiszti kocsinkat is bemutattuk, melyekkel a turisztikai szezonban az Országos Mentőszolgálat munkáját segítjük.

Mentőöv tábla kampányunk bemutatása

Kivetítőn játszottuk le azokat a filmeket, melyeket idén forgattunk a vizek veszélyeiről. Beszélgettünk is ezekről balesetmegelőzés céljából.

Mentöv tábla programunkról pedig színpadi beszélgetést tartottunk. A Mentőöv táblákat balatoni strandokon állítottuk fel, és a legalapvetőbb vízbiztonsági információkat tartalmazzák a fürdőzők számára. A táblák legtetején egy nyolc számból álló számsor olvasható. Erről Jamrik Péter, Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági tanácsnoka a következőt mondta a beszélgetésen:

“A Mentőöv táblákon ez a számsor a kulcs, amit, ha beolvas a segélykérő, mindegy, hogy a vízirendészetet hívja vagy a vízimentőket, ennek a két szervezetnek a bevetésirányítása, az ügyelete a szám alapján pontosan tudja, hová kell segítséget küldeni. A másik fontos információ a táblán, amit mindenkinek tudni kell, hogy a mederviszonyok hogyan alakulnak.

Van még egy része az információnak, ez pedig az, hogy hogy viselkedjünk viharjelzés esetén, a meteorológiai viszonyok hogyan változnak viharjelzés esetén, elsősorban a szél, a zivatarok. És amikor a Meteorológiai Szolgálat elindítja a viharjelzést, ahhoz különböző viselkedési minták vannak, amelyeket jogszabályok írnak elő, célszerű ezeket betartani.”


Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke hozzá tette: “A Mentőöv táblákat ott helyeztük el, ahol az emberek a vízbe be és a vízből ki jönnek, tehát a lépcsőknél, lidóknál. Azért, hogy ha baj van, akkor tudjam pontosan, hogy hol vagyok. Nem kell gondolkodnom, leolvasom a számot, bemondom, és onnantól kezdve tudják, hova kell a segítség, így lerövidül az idő, amíg a mentő odaér. Ezen a számsoron kívül, ami a tábla pozícióját jelöli, azokat az információkat tettük oda, amik a legfontosabbak egy fürdőzőnek.”

Révfülöp település a Mentőöv Program indulása óta részt vesz a programban, minden strandjukon vannak ilyen információs táblák. Kondor Géza, Révfülöp polgármestere ezt emelte ki a beszélgetés során: “A célunk az közös. Ha bármiféle baleset történik, azt ugyanúgy kudarcként éljük meg mi is, mint ahogyan a Vízimentő Szolgálat, illetve aki a strandokért felel. Az idei strandpályázatunkból 10 milliókat költöttünk a révfülöpi strandok biztonságára. Nem ad hoc, hanem mielőtt valamit rendeltünk, illetve beszerezni terveztük arról egyeztettünk a vízimentőkkel, mert ők értenek hozzá. Ebben maximális segítséget kaptunk.”

Mellkaskompresszió

Kollégák

Vendéglátónk, Török Péter elmondta “A hozzánk érkező fiataloknak preventív jelleggel mindig tartunk egy kis felvilágosítást arról, hogy mit is jelent a vízen lét, a vízimentőkkel való együttműködés, a strandhasználat, speciálisan a vízi eszközök mint vitorlás, SUP és kajak, vagy akár a vízibicikli is egy olyan faktora ennek, ami egy szinttel fölötte ál a sima strandhasználói közegnek. És az itt állomásozó vízimentők egy előadás keretében bemutatják a vízimentés rendszerét, struktúráját, magát a vízimentő hajót. Megadják azokat a fontos információkat, amelyek alapján tényleg rá lehet csodálkozni arra, hogy mennyi múlik rajtunk is. Semennyi időt nem kár ezzel a témával foglalkozni.”

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%