Vizimentők, vizimentés, vizimentő tanfolyamok, vizi rendezvénybiztosítás, balatoni vizimentők, VMSZ
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Hírek
Vizimentés
Hasznos információk
VMSZ

A szombat is eseménydúsan telt a vízimentőknél

Balaton, 2015. július. 26.
Újabb mozgalmas napon vannak túl a vízimentők. A szombat délután hirtelen érkezett, 100 km/órás széllökésekkel tarkított vihar következtében rengeteg segélykérő riasztás érkezett, mely sok feladatot adott a vízimentőknek, köztük sajnos szomorúan véget érőket is.Délelőtt a Balatonberényben szolgálatot teljesítő vízimentő jelezte, hogy a naturista strand közelében, a parttól körülbelül 500 méterre egy vitorlázó repülőgép zuhant a vízbe. A Keszthelyi Vízimentő Egyesület vonyarcvashegyi mentőhajója azonnal elindult, valamint a strand vízimentője is mentőkatamaránnal igyekezett a helyszínre. A vízimentők jelentése szerint a repülőn ketten utaztak, s mindketten sértetlenül másztak ki a repülőből. A vízbekerülés körülményeiről a hatóságok a későbbiekben adnak felvilágosítást.

A délutáni vihar közeledtével a Balatoni Vízirendészet kérésére a VMSZ hajói bekapcsolódtak a prevencióba, hogy a tóban tartózkodókat a partra tereljék. A hajósok beszámolója szerint sokan újra figyelmen kívül hagyták ezeket a figyelmeztetéseket, így aztán a vihar kezdetével rengeteg segélykérő hívás érkezett.Volt olyan vitorlás is, melynek fedélzetéről négy kisgyereket kellett a partra szállítani rosszullét miatt, de más hajókról is jöttek hasonló riasztások. Több hajó elsüllyedt a tavon, melyeket folyamatosan mentenek a szakemberek.

A nap folyamán számos szörfös és kite-os is a vízimentők segítségére szorult, amikor kiderült, hogy rosszul mérték fel tudásukat, képességeiket, így a viharos szélben már nem tudták irányítani eszközeiket. A parttól távoli nyílt vízről úszókat is kellett menteni, akik szintén azt gondolták, hogy legyőzik az elemeket.

A vihar előtt Balatonfüreden, a Füred Camping előtti vízterületre hívták a vízimentőket egy vízibicikliről vízbe esett és elmerült ember felkutatására. A Rupert sürgősségi mentőhajó és még egy mentőhajó azonnal keresésére indult. Nagy erőkkel folyt a kutatás, ám idővel fel kellett függeszteni, ugyanis nem sokkal a vihar előtt egy újabb eltűnt emberről kapott jelzést a VMSZ Zánkai Központja. Ugyancsak Balatonfüreden, a kikötő közelében egy vitorlásról került valaki a vízbe, aki ugyancsak elmerült. A vihar kezdetéig próbálták a vízimentők kutatócsoportjának tagjai megtalálni, sajnos sikertelenül.

A Meteorológiai Szolgálat a VMSZ Zánkai Központját arról tájékoztatta, hogy 22 óra körül éri el a Balatont egy újabb, a kora estinél erősebb széllel és intenzívebb meteorológiai tevékenységgel párosuló viharzóna! Munkatársaink arról tájékoztattak, hogy a hétvégére való tekintettel jelenleg nagyon sokan vannak vitorlással a tavon!

A segélykérő riasztások, mentések összesítése jelenleg is folyik, pontos számadatokkal a VMSZ a nap végén szolgál.


Támogatók