Vizimentők, vizimentés, vizimentő tanfolyamok, vizi rendezvénybiztosítás, balatoni vizimentők, VMSZ
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Hírek
Vizimentés
Hasznos információk
VMSZ

Viharos szél - Folyamatos mentés a Balatonon

Balaton, 2009. augusztus 29.
A viharos időjárással szinte egyszerre érkeztek az első riasztások a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának zánkai központjába. Elsodródott vitorlások és erejüket nem jól felmérő szörfösök szorultak segítségre szombaton szinte egész nap. A vízirendészettel közösen egész nap folyamatosan indultak a mentőhajók a bajba jutottak segítségére.

A VMSZ első riasztása délben érkezett. Vonyarcvashegyen egy osztrák fiatalember birkózott a szörfjével, de nem tudott talpra állni. Őt a (VMSZ-szel együttműködő) keszthelyi vízimentők segítették a partra. Fél órával később két szörfös kért segítséget az ábrahámhegyi strand vízimentőjétől. Elmondásuk szerint hárman indultak szörfözni, de harmadik társuk a viharos szélben elsodródott. A VMSZ ábrahámhegyi mentőhajója indult segíteni, de mire a helyszínre - annak ellenére, hogy nagyon közelről indult - a harmadik fiúnak a szomszédos strandnál sikerült a partra úsznia. Ugyancsak Ábrahámhegyen és ugyancsak a VMSZ strandi vízimentőjét kereste meg egy édesapa azzal, hogy 15 éves fia szörfjével sodródik az erős szélben. A kimerült fiút az ábrahámhegyi mentőhajóval sikerült a partra juttatni. Háromnegyed háromkor a vízirendészet riasztotta a zánkai központot azzal, hogy jelzést kaptak, mely szerint Szepezdfürdő közelében elsüllyedt egy vitorlás hajó. A VMSZ mentőhajója azonnal a helyszínre indult, de sem ők, sem a rendőrök nem akadtak a vitorlás nyomára.


- Vonyarcvahegy közelében a keszthelyi vízimentő egyesület vízimentői vették észre, hogy egy vitorlás iránythatatlanul sodródik a viharban. A hajót rögzítették, a rajta levő négy embert a partra szállították.


- Egy sérült vitorlájú hajóhoz kértek segítséget Balatonfüred közelében. A hajón utazók közül volt aki - feletehetően az ijedtségtől - rosszul lett. Őt a Rupert hajóval szállították a partra.


- Ugyancsak a Rupert sietett annak az 5 embernek a segítségére, akik Almádi és Siófok között körülbelül félúton kerültek bajba. A Rupert a bajbajutott vitorlást a rajta utazókkal együtt a balatonkenesei kikötőbe vontatta.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ismételten felhívja a szörfösök, vitorlások figyelmét, hogy a viharos erejű szélben csak azok merészkedjenek a vízre, akik tisztában vannak eszközük és saját maguk képességeivel! A hősködés, a vakmerőség könnyen tragédiához vezethet!






Támogatók