Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Milyen feladatai vannak a matrózainknak? - Képriport

Mentőhajóink legénysége a hajóvezetőből, egy vagy két matrózból, valamint sürgősségi mentőhajóinkon az egészségügyi személyzetből áll. Ebben a cikkben a matrózok feladatkörét és tevékenységeit mutatjuk be. A képeket egy átlagos szolgálati napon készítettük, miközben az Alfa nevű sürgősségi mentőhajónkat kísértük.

A matrózok minden reggel, még a szolgálat megkezdése előtt ellenőrzik a mentőhajó teljes felszerelését és a műszaki állapotát a hajóvezetővel közösen. Szükség esetén javítják vagy pótolják az eszközöket. A hajót minden reggel alaposan ki is takarítják. Nemcsak azokat a részeket, ahova a bajbajutottakat kiemeljük, hanem a motorokat és a kabinos hajók ablakait is.




A matrózok feladata a hajó elkötése és kikötése, a kötelek kezelése. Nagyon kell figyelniük arra, hogy a hajó ne sérüljön, amikor kikötnek. A mentőhajók nemcsak kikötőkben állnak meg, hanem gyakran kell strandok korlátjához, vagy vitorláshajók mellé kikötni az ellátások során. Ezért a matrózképzés során nagy gondot fordítunk a kötélhasználati és csomózási technikák megtanítására, melyeket a szárazföldön és a vízben is el kell tudniuk végezni.



Mélyvízi mentés során a matrózok feladata a bajbajutottat kiemelni a vízből a mentőhajóra vagy egy másik hajóról átemelni a miénkre. Ennek a technikája változik attól függően, hogy milyen állapotban van a segítségre szoruló. A képeken a legáltalánosabban használt kiemelési technikát alkalmazzák, de vannak olyan esetek is, amikor a vízben egy speciális úszó hordágyra erősítik a bajbajutottat, és azon emelik a hajóba.




Ha a parton kell ellátni valakit, a matrózok feladata, hogy az egészségügyi felszerelést tartalmazó, vízálló ládákat a partra juttassák. Ezek körülbelül 10-15 kilogrammot nyomnak. A képen piros egyenruhában mentőápoló kollégánk látható, ebben az esetben ő is segített a felszerelést a partra vinni. Matrózainkra nagy szükség van akkor is, amikor egy súlyos sérültet látunk el - egy újraélesztésnél például ők az orvos, a mentőtiszt vagy a mentőápoló jobbkezei.




Mentőhajóinkkal nemcsak embereket mentünk, hanem műszaki mentést is végzünk. Ezeken a képeken egy elsüllyedt vitorlás kiemelésének utolsó lépései láthatók. A matrózok egy része búvárvégzettséggel is rendelkezik. Ők rögzítették a narancssárga emelőballonokat az elsüllyedt hajó testére, amelyeket levegővel megtöltve kíméletesen lehet egy vitorlást kiemelni a víz alól. Sürgősségi mentőhajóinkon elengedhetetlenül fontos, hogy búvár-matróz is szolgáljon, mert ha mély vízben kell egy elmerült embert a meder aljáról felhozni, azt csak megfelelő búvártudással rendelkező vízimentő végezheti el.




A műszaki mentés elvégzése után, a hajó személyzete letisztítja, kiszárítja és elcsomagolja a felszerelést. Bizonyos műszaki mentési feladatokat el tudunk végezni a hajóink állandó felszerelésével (például egy homokpadon fennakadt vitorlás levontatását), de egy elsüllyedt hajó kiemeléséhez olyan eszközök is szükségesek, amelyeket nem a hajókon tárolunk. A mentés elvégzése után ezeket elszállítjuk a raktárunkba.





Mentőhajóinkon többféle rádiós rendszer is van. A képen az a rádió látható a matróz vállán, melyen a strandi vízimentők jelzik a szolgálatvezetőknek, ha valami történik a strandjukon. Ezt a matrózok folyamatosan figyelik a szolgálat során, hogy azonnal hallják, ha valahol nagy baj van.



Matrózainkat saját magunk képezzük, és kizárólag a mi vízimentőink közül kerülhetnek ki. Aki mentőhajón szeretne szolgálatot teljesíteni, annak a vízimentő tanfolyam elvégzése után először tapasztalatot kell szereznie strandi vízimentőként, azután jelentkezhet a matrózképzésre.

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%