Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Néhány biztonsági tanács csónakos horgászoknak

Nagyon sok csónakos horgász kerül bajba ilyenkor ősszel. Van néhány dolog, amire, ha figyelnek, megelőzhetőek a balesetek, a tragédiák. Ezeket szedtük össze, és ajánljuk kajakosoknak, kenusoknak, SUP-osoknak is. A poszt végén néhány hasznos linket is találnak.

  • A mobiltelefonja legyen teljesen feltöltve, mielőtt horgászni indul!
  • A telefont tegye vízálló tokba! (Egy-két ezer forintért kapni már ilyet.)
  • Viseljen mentőmellényt! (Hamarabb meg lehet szokni, mint ahogyan gondolja, és egy plusz, melegítő réteget is jelent. Ha valakinek nagyon kényelmetlen, vásároljon automata – a vízben felfújódó - mentőmellényt, mivel az olyan, mintha csak egy sálat tenne a vállára.)
  • Nézze meg a részletes időjárás előrejelzést, főként az adott térség előrejelzését! A legfontosabb időjárási elem ilyenkor a szél, ezért nagyon fontos a várható szélirány ismerete. Ha (erős) északi szél várható, ne menjen ki csónakkal egy tó északi partjáról, ahogyan (erős) déli szélben sem a déli partról!
  • Feltétlenül szóljon egy családtagnak, barátnak, hogy pontosan hova megy, hol száll vízre és meddig tervez vízen lenni! Így lesz, aki figyelemmel kíséri, hogy hol van, jól van-e, és cselekszik, ha felmerül, hogy baj van.
  • Semmiképp ne igyon alkoholt a vízen! Sokakban él az téves hiedelem, hogy az alkohol segít a testet melegen tartani. Ez nem igaz, és a hűvös idő hatására kisebb mennyiség is okozhat életveszélyes problémát, mint amennyi otthoni fogyasztáskor (pl. szédülést, bizonytalan mozgáskoordinációt).
  • Ne egyedül menjen horgászni! Ilyenkor, amikor rosszabbak a látási viszonyok és kevesebben vannak a partokon vagy a vízen, nehezebb segítséget kérni. Életmentő lehet, ha valaki van a közelben és látja, ha baj van.
  • Vigyen magával olyan lámpát, amivel világítani tud a mentőegységnek, ha sötétben kellene önt keresni! Ne a mobiltelefon akkumulátora merüljön emiatt!
  • Ha a Balatonon horgászik, mindenképp töltse le a BalatonHelp alkalmazást, mert ha ezen keresztül hív minket, azonnal megkapjuk a GPS koordinátáit és így gyorsabban megtaláljuk ködben vagy sötétben is.




Néhány hasznos link:

Időjárás: https://met.hu/idojaras/tavaink/ - a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó részletes időjárás előrejelzése.

Viharjelzés: https://m.met.hu/viharjelzes - nagy tavainkon október 31-ig működik a viharjelző rendszer, ennek a jelzéseit mutatja ez az oldal.

BalatonHelp – Androidra és iOS-re is letölthető alkalmazás, amelyen keresztül a Balatonon segélyhívást tud nekünk, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának küldeni. Az alkalmazás megmutatja, hogy pontosan honnan hív minket.

TaVihar - mobiltelefonos alkalmazás a viharjelzésről, ami hanggal jelzi, ha változás van, letölthető Androidra és iOS-re is.

Riasztási telefonszámunk a Balatonon: +36 30 383 83 83

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%