A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület médiamegjelenésekkel kapcsolatos belső szabályzata

I. Bevezetés

1. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület (továbbiakban VMSZ) megnövekedett taglétszáma, feladatai, valamint az irányába támasztott elvárások maximális teljesítése érdekében a továbbiakban a tagjai számára kötelezően betartandó szabályzatot alkot. Ezen szabályzat a VMSZ jogos gazdasági érdekeinek, ezen felül az 1999-es alapítása óta megteremtett jó hírnevének védelme, valamint a beteg-, az adatvédelmi és a kegyeleti jogok maradéktalan érvényesítése érdekében került meghatározásra.

2. Ezen szabályzat alapján a VMSZ kijelölt munkatársai - a tudomásukra jutástól számítva azonnal - jogosultak a tagok közösségi oldalainak megtekintését követően az (1.) pontban meghatározott érdekeket sértő tartalom (fotó, videó, hozzászólás) azonnali eltávolítására vonatkozó felszólításra.

3. Ezen szabályzat a VMSZ valamennyi tagjára vonatkozik, ezen szabályok betartása minden tag számára kötelező.


II. Megjelenés a sajtóban

1. A VMSZ fontosnak tartja, hogy tevékenységéről a sajtó munkatársait a lehető legrövidebb időn belül, a legpontosabb információkkal lássa el. Ezen tájékoztatás végrehajtása során az arra kijelölt személyek a szabályzat I./(1.) pontjában leírtak maximális betartása mellett adhatnak tájékoztatást a sajtó munkatársainak.

2. Sajtónyilatkozat
Előre, a VMSZ által kezdeményezett és szervezett sajtónyilatkozatok, sajtótájékoztatók megszervezése a VMSZ kommunikációs igazgatójának feladata és egyben felelőssége. A kommunikációs igazgató az ilyen rendezvényeken elhangzó információkért az előre szervezett sajtó események résztvevőivel közösen vállalja a felelősséget.

Spontán sajtónyilatkozatok esetén (amikor az újságírók előre nem, vagy csak az utolsó pillanatban egyeztetett időpontban megjelenve szeretnének nyilatkozatot kérni) nyilatkozat csak megfelelő felhatalmazás birtokában adható!

Sajtónyilatkozatot kizárólag általános, vagy eseti felhatalmazással rendelkező tagok tehetnek!

a. Általános felhatalmazás
Általános felhatalmazás birtokában a VMSZ ilyen jogosítvánnyal rendelkező tagja előzetes egyeztetés nélkül, saját felelősségére dönthet a sajtóval kapcsolatos nyilatkozat tételéről. Ezen nyilatkozatban szereplő bármely tartalomért a nyilatkozattevő teljes felelősséggel tartozik. Általános felhatalmazás birtokában adott nyilatkozattevő köteles a VMSZ kommunikációs igazgatójának a nyilatkozattételről 24 órán belül - a téma, a médium, valamint a megjelenés várható időpontját is tartalmazó tájékoztatásban - írásban beszámolni.

A VMSZ a tevékenységével bármilyen formában összefüggő sajtónyilatkozatok tételére általános felhatalmazást ad
- az Egyesület elnökének
- az Egyesület kommunikációs igazgatójának
- az Egyesület elnöke (elnöksége) által felhatalmazott tagnak
- a szolgálatvezetőnek, a strandi mentési csoport vezetőjének

Az általános meghatalmazás visszavonásig érvényes!

b. Eseti felhatalmazás
Eseti felhatalmazással nyilatkozattételre feljogosított egyesületi tag kizárólag az őt felhatalmazóval egyeztetett témáról nyilatkozhat. A megjelölt témától el nem térhet, akkor sem, ha az újságíró másra vonatkozó kérdésekkel próbál egyéb információkat szerezni. Ilyen esetekben pl. az „Ezzel a kérdéssel keresse a kommunikációs igazgatónkat!" formulával köteles a további kérdések elől kitérni.

Az eseti meghatalmazást adó köteles a meghatalmazást kapó tag számára a nyilatkozattétel előtt, pontosan meghatározni az adható nyilatkozat határait!

A VMSZ a VMSZ tevékenységével bármilyen formában összefüggő sajtónyilatkozatok tételére eseti felhatalmazást adhat
- az Egyesület elnöke
- az Egyesület elnökének akadályoztatása esetén az elnökség bármely tagja
- az Egyesület kommunikációs igazgatója

Az eseti meghatalmazás nem kötelező érvényű, a VMSZ egyetlen tagját sem kötelezi sajtónyilatkozatok tételére.

Eseti megbízást kérhet a VMSZ bármely tagja szóban, vagy írásban a fentebb felsorolt felhatalmazást adó felelősök bármelyikétől.

Az eseti megbízás csak a meghatalmazó által megadott témára érvényes! Időtartamát a meghatalmazó köteles pontosan a meghatalmazás időpontjában meghatározni.

3. Sajtónyilatkozat esetén készülő fotó, vagy videófelvételen a meghatalmazott személyek csak rendezett külsővel, szabályosan viselt egyenruhában, vagy rendezett civil öltözékben jelenhetnek meg. Az ilyen jelegű nyilatkozatok esetén a VMSZ tagjai a hivatalosan elfogadott egyenruhát részesítsék előnyben!

III. Az internetes oldalakon, különös tekintettel a közösségi oldalakon közölt tartalmakra vonatkozó alapvető szabályok

1. A VMSZ a tagjaitól elvárja, hogy vízimentői minőségükben az internetes, különös tekintettel a közösségi oldalakon a VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) számára Az I./(1.) pontban meghatározottak szerint sértő tartalmat nem tesznek közzé. Ezen alapelvnek megfelelően az internetes, különös tekintettel a közösségi oldalakon közölt információk, vélemények, adatok:
a. Nem sérthetik a VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jó hírnévhez fűzött alapvető jogát, érdekét.
b. Nem járhatnak a VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésével, nem sérthetik a gazdasági érdekeket.
c. A VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársait érintő bejegyzések sem a munkavégzéssel, sem a személyükben nem tartalmazhatnak sértő, trágár kijelentéseket, tartalmakat.
d. A munkavégzéssel kapcsolatban nem tartalmazhatnak olyan tartalmakat, amelyek alkalmasak lehetnek a betegek személyiségi jogainak, a beteg- és adatvédelmi jogoknak a megsértéséhez.
e. Nem sérthetik a VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által ellátott betegek hozzátartozóinak kegyeleti jogait.
f. Nem tartalmazhatnak a VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szolgálati titkainak körébe tartozó információt, ide értve a VMSZ és az OMSZ belső utasításait, körleveleit, szabályzatait, belső levelezését, e-maileket, stb.
g. Nem tartalmazhatnak a VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egyenruhájának, s ezzel a VMSZ és az OMSZ lejáratására alkalmas vizuális megjelenítéseket (fotó-videó).
h. A szolgálat végrehajtásával kapcsolatos vizuális megjelenítések kizárólag az arra kijelölt személyek engedélyével tehetők közzé.

IV. Részletes szabályok

1. A VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jó hírnevének, gazdasági érdekeinek megsértése körébe tartoznak különösen az alábbiak:
a. A VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) működésére vonatkozó valótlan tényállítás
b. A valós tények hamis színben történő feltüntetése
c. A VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megítélésének ártó szándékú befolyásolása
d. Egyéni vélemény, álláspont minősítés közösségi véleményként, vagy tényként történő beállítása
e. Valamely VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által nyújtott szolgáltatás ellenértékének, bekerülési költségének közlése
f. A szolgáltatás körülményeinek közlése

2. A közzétett tartalom a VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársai vonatkozásában személyüket, vagy munkájukat érintően nem lehet:
a. becsületsértésre alkalmas, vagy szabálysértési-, fegyelmi eljárás, illetve büntetőjog hatálya alá tartozó cselekménnyel vagy mulasztással rágalmazni.
b. valótlan vagy valós tényeket hamis színben feltüntetve közölni, híresztelni
c. előzetes hozzájárulás nélkül személyes adataikat, továbbá hozzájárulásuk nélkül képmásukat, velük készült hangfelvételt nyilvánosságra hozni, közölni.

3. A munkavégzés során betegekkel kapcsolatos információkat, adatokat, vagy egy konkrét eset ellátásával kapcsolatban a munkatársak tudomására jutott információkat tilos közölni.

4. A VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) telephelyein, járművein, valamint bármely feladat ellátásával kapcsolatban fényképet, film- és hangfelvételt kizárólag a meghatalmazással rendelkező tag készíthet. A meghatalmazással nem rendelkező tagok felvételeiket az interneten, különös tekintettel a közösségi oldalakra csak az arra kijelölt személyek engedélyével tehetnek közzé. Bármilyen felvétel a sajtó számára kizárólag a kommunikációs igazgató engedélyével adható át! Szabályellenesen készített felvételeket az interneten, közösségi oldalakon elhelyezni, terjeszteni szigorúan tilos!

5. A VMSZ, valamint a vele együttműködő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) bármely rendezvényén (nyílt nap, összetartás, kártyamegújító, stb.) kizárólag olyan tartalmú fényképek, film- és hangfelvételek készülhetnek, melyek megfelelnek az előírásoknak, s nem sértik a jó ízlés határait.


V. Jogkövetkezmények

1. A fent leírt szabályok megsértése esetén a VMSZ a tudomásszerzést követően, a jogszabályban és a VMSZ Fegyelmi Szabályzatában rögzítettek szerint jár el. A szabályok megsértőjét a VMSZ azonnal felszólíthatja magatartásának megszüntetésére, az elhelyezett tartalom azonnali törlésére. Súlyosabb esetekben a VMSZ fegyelmi eljárást indít, vagy jogi úton szerez érvényt érdekeinek!

2. Az V./(1.) pontban leírtak nem zárják ki, hogy az adott ügyben érintettek (intézmények, a beteg, a hozzátartozók, a munkatársak) a polgári jogi szabályok, büntető vagy szabálysértési szabályok szerinti eljárást kezdeményezzenek.

3. Amennyiben a VMSZ-t valamely jogsértés kapcsán a jogszabályok megsértése miatt kártérítésre kötelezik a szabálytalanságot elkövető tagért való felelősség alapján, a VMSZ kártérítési igényt érvényesíthet a jogsértő alkalmazottal szemben.


VI. Hatályba léptető és vegyes rendelkezések

1. Jelen utasítás a kihirdetése napján lép hatályba, s a VMSZ minden tagjához elektronikus úton el kell juttatni.

2. A hatályba lépést követően a VMSZ csak olyan vízimentőnek biztosít munkavégzési lehetőséget, aki aláírásával igazolja, hogy az utasításban foglaltakat megismerte, s azokat magára nézve kötelezőnek tartja.

3. Ezen utasításban foglaltak a VMSZ tagság idejére, valamint a tagsági jogviszony megszűnését követő 24 hónapig érvényben maradnak!


Zánka, 2014. március 20.


VMSZ vezetősége