Strandi vízimentő általános munkaköri leírása

(Kivonat a 2020-as munkanaplóból)

A VMSZ keretein belül szolgálatot teljesítő Strandi Vízimentő munkába-állásának, szolgálat-megkezdésének előzetes feltételei:
  • Rendelkeznie kell vízimentő végzettséggel. Az erről szóló hivatalos dokumentum (vízimentő kártya vagy oklevél) a szolgálat-ellátás teljes ideje alatt a vízimentőnél kell, hogy legyen.
  • Rendelkeznie kell az idei évre érvényes kártyamegújító vizsgával.
  • Rendelkeznie kell VMSZ tagsággal, és rendezett tagdíjjal.
  • Rendelkeznie kell VMSZ tagsággal, és rendezett tagdíjjal.
  • Rendelkeznie kell karitatív nyilatkozattal, és - diákok esetén - érvényes diákszövetkezeti tagsággal. A karitatív nyilatkozat egy példánya és az adott hónapra vonatkozó munkaidő nyilvántartó papír a szolgálat-ellátás teljes ideje alatt a vízimentőnél kell, hogy legyen.
  • Rendelkeznie kell érvényes „Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok” kiskönyvvel (Eü. kiskönyv).


A VMSZ keretein belül szolgálatot teljesítő Strandi Vízimentő feladatai, a szolgálat megkezdésének menete:
  • A vízimentő köteles a strand nyitása (szolgálat-kezdés időpontja) előtt legalább 10 perccel a strandon/szolgálati helyén kipihent, munkaképes állapotban megjelenni. A vízimentő akkor állhat szolgálatba, ha nem áll munkaképességét hátrányosan befolyásoló szer hatása alatt , szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. A szolgálat ideje alatt szeszes italt és munkaképességére hátrányosan ható szert nem fogyaszthat.
  • Megérkezéskor köteles a strand vezetőjénél (strandgondnok, pénztáros, stb.) bejelentkezni (hangosan, előre köszönni).
  • Megérkezés után köteles a „Strandi mentő reggeli ellenőrzési lista” -ban leírt ellenőrzéseket elvégezni.
  • Köteles a strandi munkanapló sorszám szerint következő oldalát kitölteni.
  • A reggeli (A Központ által indított ) rádiós bejelentkezés szolgálati sorrendben történik. A vízimentő köteles a rádiós
    bejelentkezés során jelenteni, amennyiben a „Strandi mentő reggeli ellenőrzési lista” -ban leírtak bármely pontjánál eltérést/hiányt észlel.
  • A vízimentő a rádiós bejelentkezéssel, illetve a strandi munkanapló aláírásával igazolja és elismeri, hogy a „Strandi mentő reggeli ellenőrzési lista”-ban leírt ellenőrzéseket elvégezte, és mindent rendben talált, illetve amennyiben bármilyen hiányosságot tapasztal, azt köteles a reggeli bejelentkezések folyamán a Központ felé jelenteni.
  • A reggeli rádiós bejelentkezést követően a vízimentő köteles elvégezni a „Strandi mentő ellenőrzési lista”-ban szereplő „Reggeli rádiós bejelentkezés után közvetlenül elvégzendő munkák”-at.


A VMSZ keretein belül szolgálatot teljesítő Strandi Vízimentő feladatai, a szolgálat ellátásának menete:
  • A vízimentő köteles a rá bízott felszereléseket (ideértve a csónakot, vagy katamaránt és annak tartozékait, a mentőfelszereléseket, rádiót és a hozzá tartozó aquapack-ot, valamint minden más a VMSZ vagy a strand tulajdonában, de a vízimentő használatában levő felszerelést) üzemképes és tiszta állapotban tartani, szükség szerint karbantartani és tisztítani. Amennyiben szolgálata alatt bármilyen felszerelés sérül vagy elveszik, köteles a Központ felé azonnal jelenteni.
  • A vízimentő köteles munkaruháját (vízimentő rövidnadrág, póló) tiszta, újszerű állapotban tartani, azt a szolgálat egész ideje alatt viselni. Ha az időjárás miatt pulóver vagy egyéb felsőruházat viselése szükséges, amennyiben megoldható, lehetőség szerint a vízimentő pólót ezen ruhákra rá kell venni. Fontos, hogy rossz idő esetén is megtalálják a fürdőzők a vízimentőt, jelenléte a strandon látványos, a vízimentő személye egyértelmű legyen.
  • A vízimentő köteles folyamatos felügyeletet tartani szolgálati helyén. A vízimentő elsősorban a bójákkal körülhatárolt strand vízterületének biztosításáért felelős, másodsorban a bójasoron túli vízterület illetve a strand szárazföldi részének felügyelete, biztosítása a feladata. A strandi vízimentő köteles a gondjára bízott területet folyamatosan felügyelni, ott folyamatos szolgálatot ellátni. A strandi vízimentő munkájának nagy része prevenciós jellegű, hiszen sokkal könnyebb és célravezetőbb egy balesetet megelőzni, mint később, ha a baj már megtörtént, azt megoldani vagy orvosolni. Épp ezért, amennyiben a strandi vízimentő úgy ítéli meg, hogy a strand területén veszélyforrás található vagy van kialakulóban, ezt köteles a Központ, valamint a strandgondnok felé azonnal jelezni, lehetőség szerint a veszély elhárítását megkezdeni. Amennyiben bármely fürdőző vagy más a strandon/vízben tartózkodó személy magatartásával társai vagy saját maga testi épségét veszélyezteti , a strandi vízimentő köteles őt felszólítani tevékenysége abbahagyására (szükség szerint ezt jelezze a Központ vagy a strandgondnok felé). Amennyiben a vízimentő úgy ítéli meg, hogy a fürdőző magatartásával kiskorút (is) veszélyeztet, és tevékenységét a vízimentő határozott kérése ellenére is folytatja, a vízimentő köteles a Központot haladéktalanul értesíteni.
  • Amennyiben a viharjelzőrendszer alapon van (nincs viharjelzés): fürdőzők, vízi sporteszközt (játékcsónak, vízibicikli,egyéb felfújható eszköz) használók a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1.000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra nem tartózkodhatnak/fürödhetnek. Mindettől függetlenül a szolgálatellátás ideje alatt fontos, hogy lehetőség szerint a fürdőzőket a strand határát jelző bójasoron belül, a vízibiciklit használókat pedig a strand határát jelző bójasoron kívül, de annak közelében tartsuk. Így biztosítható leginkább a strandhoz tartozó vízterület felügyelete, egy esetleges mentés gyors lebonyolítása.(Jogszabályi hivatkozás: 46/2001 (XII. 27.) BM rendelet 2.§ (1) g))
  • Elsőfokú viharjelzés esetén:Az I. fokú viharjelzés esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni vagy vízi sporteszközt használni. Lehetőség szerint tartsuk a fürdőzőket és egyéb vízi sporteszközt használókat a bójasoron belül, a vízibiciklit használókat pedig a bójasor közvetlen közelében. (Jogszabályi hivatkozás: 46/2001 (XII. 27.) BM rendelet 4.§ (2))
  • Másodfokú viharjelzés esetén:A II. fokú viharjelzés esetén fürödni, vízi sporteszközt használni tilos, a fürdőzőket és a vízi sporteszközt használókat tájékoztatni kell erről.(Jogszabályi hivatkozás: 46/2001 (XII. 27.) BM rendelet 4.§ (3)). Amennyiben a fürdőző tevékenységével kiskorút veszélyeztet, a Központot ebben az esetben is haladéktalanul értesíteni kell.
  • Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízimentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania (Jogszabályi hivatkozás: 46/2001 (XII. 27.) BM rendelet 3.§ (1)-(2))
  • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, ill. más felfújható eszköz, strandkajak, stb.) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék. (Jogszabályi hivatkozás: 46/2001 (XII. 27.) BM rendelet 1.§ (2)). Lehetőség szerint a fürdőzőket és a vízibiciklit használókat el kell különíteni egymástól (például fürdőzők a bójasoron belül, vízibicikli használók a bójasoron kívül, de annak közelében tartózkodjanak).
  • A vízimentő feladatai közé tartozik a strand által kért egyéb - a biztonságos fürdőzést érintő - munkák elvégzése, (bójaigazítás,táblák kihelyezése, stb.) Amennyiben a vízimentő úgy ítéli meg, hogy a strand által kért munka nem a vízimentő feladata, kis türelmet kér, és a Központtal egyeztet. Az udvarias fellépés ebben az esetben is követelmény!
  • A mentőcsónakban és/vagy katamaránon csak és kizárólag a szolgálatot ellátó vízimentő tartózkodhat. A mentőcsónak és/vagy katamarán csak és kizárólag figyelési és mentési feladatok ellátására használható.
  • Egyes strandokon a fent leírtaktól eltérő lehet a szokás és az évek alatt rögzült rutin, így a strandüzemeltető/strandgondnok részben mást várhat el a szolgálatot teljesítő vízimentőtől. Amennyiben a strandüzemeltetőtől/strandgondnoktól olyan utasítást kap a vízimentő, mely a fent leírtakkal ellentétes, udvariasan türelmet kér, és a Központtal egyeztet.
  • A strandi vízimentő köteles rádióját a szolgálatellátás ideje alatt mindig magánál tartani, a rádióforgalmazásokat figyelemmel kísérni, a neki szóló forgalmazásokra válaszolni. A strandi vízimentő rádióforgalmazást általánosan csak a Központ irányába kezdeményezhet, kivételes esetekben (például riasztás alatt a gyors együttműködés érdekében), szükség szerint meghívhat hajós szolgálatot, illetve más strandot a Központ külön engedélyével.A rádióforgalmazás szabályainak betartását a Központ folyamatosan felügyeli, és határozottan fellép minden - a rádiós forgalmazás szabályait megszegő - forgalmazóval szemben!
  • Konfliktushelyzetek megelőzése, kezelése: fontos tudni, hogy a vízimentő NEM hatósági személy, ebből kifolyólag NEM utasíthat, csak kérhet - és ez minden szituációra érvényes. Fontos, hogy mindig, minden esetben nyugodt, udvarias, de határozott hangon szóljunk a fürdőzőkhöz, mi mindig kérünk és sosem felszólítunk. Ahhoz, hogy a vízimentő célját elérje („rend legyen a strandon”) sokkal célravezetőbb a nyugodt hangon történő kérés (és az esetleges következmények nem kioktatás-jellegű ismertetése), mint az utasítás, felszólítás - melyhez nincs is jogunk. (Példa: a fürdőző a bójasoron túl a Balaton közepe fele úszik. Jó megoldás: a fürdőzőt figyelmeztetni, hogy a bójasoron túli terület hajózási útvonalnak minősül, ahol a fürdőzés veszélyes lehet. Amennyiben mélyvízben szeretne úszni, ezt megteheti a bójasorral párhuzamosan is, és így - amennyiben bármilyen problémája akadna, mondjuk begörcsöl a lába - jóval nagyobb esélye van arra, hogy biztonságosan sekély vízbe érjen, vagy a segítség időben megérkezzen.)
Amennyiben a vízimentő kér és szükség szerint magyaráz, sokkal nagyobb az esély rá, hogy a fürdőző együttműködik vele, mintha követel és utasít. Ebből kifolyólag fontos annak tudatosítása, hogy mi azért vagyunk és adott esetben azért szólunk, hogy a biztonságos fürdőzés szabályai és feltételei megvalósuljanak, és nem azért, hogy a fürdőzők nyugodt kikapcsolódását megzavarjuk. Természetesen ez nem minden esetben megoldható (a kulturált társalgás két felet kíván meg), viszont a nyugodt, higgadt hangnem és biztonságos fürdőzés kommunikálása az esetek döntő többségében segít.

A VMSZ keretein belül szolgálatot teljesítő Strandi Vízimentő feladatai, a szolgálat befejezése:
  • A strand zárása után, a vízimentő köteles a Központ által indított - szolgálati sorrendben történő - rádiós kijelentkezést megtenni. Szolgálata végeztével köteles a mentőeszközöket a kijelölt helyen tiszta, használható állapotban leadni és elzárni, továbbá köteles elvégezni a mentőcsónak és vagy katamarán biztonságos kikötését és lezárását. Köteles továbbá:
  • A mentőcsónak és vagy katamarán kulcsát, valamint a mentőeszközöket tároló helyiség kulcsát - miután meggyőződött róla, hogy minden biztonságosan el van zárva - leadni az erre kijelölt személynek (ez strandonként változó).
  • A rádiót kikapcsolni, és a kijelölt helyen (mely lehet a strand vagy a vízimentő szállás megfelelő helyisége) töltőre helyezni. Fontos megbizonyosodni róla, hogy a töltő a.) be van dugva a konnektorba, és a rádió akkumulátorának töltése megkezdődött , b.) a konnektorban az éjszaka folyamán is lesz áram.
  • Leellenőrizni, hogy a munkanapló, valamint az eseménynapló minden szükséges mezője kitöltésre került-e, minden strandon dolgozó vízimentő aláírta-e.
  • A strand vezetőjénél kijelentkezni, valamint a strand vezetőjével a munkanapló adott napra vonatkozó oldalát, valamint az eseménynapló összes, az adott napon kitöltött oldalát aláíratni. Mindkét naplóban az adott napon üresen maradt cellákat egy vonallal át kell húzni!


A VMSZ keretein belül szolgálatot teljesítő Strandi Vízimentő feladatai, egyéb rendelkezések
  • Amennyiben a strandi vízimentő nem, vagy csak késve érkezik meg szolgálati helyére, ezt köteles a Központ felé előzetesen, még a szolgálat megkezdésének időpontja előtt jelenteni.
  • Bármilyen médiaszereplés ügyben történő megkeresés esetén (történjen az rádió, televízió, újság, internetes hírportál vagy más média részéről) a strandi mentő NEM nyilatkozhat a Központ előzetes engedélye nélkül. Amennyiben ilyen felkérés érkezik a strandi mentő felé, köteles a Központot azonnal értesíteni (aki felveszi a kapcsolatot a megfelelő személyekkel), és a Központ utasítása alapján eljárni.
  • VMSZ munkatárs a szolgálat-ellátás menetével összefüggő vagy mentési szituációval kapcsolatos fényképeket NEM posztolhat internetes felületeken. (Egyértelműsítő példák: VMSZ egyenruhában, háttérben a katamaránnal lefényképezed magad, hogy ez legyen az új facebook profil képed: ez teljesen rendben van, nem kell engedélyt kérned senkitől. Vízbőlmentés és újraélesztés után a mentett személyt épp átveszi az OMSZ, és erről készítesz egy fényképet: ezt nem publikálhatod) További részleteket a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület médiamegjelenésekkel kapcsolatos belső szabályzatában olvashatsz, amit a www.vizimentok.hu- n a bejelentkezés után a
    dokumentumok fül alatt találhatod meg.
  • A strandi vízimentő köteles munkaruháját tiszta, jó állapotban tartani. Amennyiben szükséges, a területi vezetőtől kérheti munkaruhájának cseréjét (ennek anyagi vonzata - a csere okától függően - a strandi vízimentőt terhelheti ).
  • Amennyiben bármilyen szervezet vagy hatóság a strandon ellenőrzést végez, mely a strandi vízimentőt is érinti, a strandi vízimentő köteles ezt azonnal jelenteni a Központ felé. Amennyiben az ellenőrzés során a strandi vízimentőnek bármilyen nyilatkozatot/dokumentumot alá kell írnia, ezt szintén köteles a Központ felé - még a dokumentum aláírása előtt - jelezni, illetve köteles az általa aláírt dokumentum 1 példányát megőrizni, magánál tartani, és a VMSZ képviselőjének másolat készítése céljából átadni.
  • Amennyiben bármilyen szerv vagy hatóság a strand területén olyan intézkedést hajt végre, mely a strand biztonságos működésével vagy a vízimentéssel kapcsolatos, a vízimentő ezt köteles azonnal jelenteni a Központ felé.
  • A strandi vízimentő köteles a VMSZ jó hírnevét minden esetben szem előtt tartani, és ennek megfelelően eljárni. A korrekt és elvárható „Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vízimentőjéhez méltó” viselkedés a „felkészültség”, a „józan ész”, a „kulturált viselkedés” és az „udvariasság” szavakkal meghatározható, ettől függetlenül (a teljesség igénye nélkül) az alábbi rendelkezések betartása mindenki számára egyformán kötelező:
    • Amennyiben a strandi vízimentő a VMSZ munkaruháját viseli (legyen szó a VMSZ által biztosított „ingyenes” munkaruháról, vagy pénzért vásárolt VMSZ logós munkaruháról) a strandi vízimentő a VMSZ-t képviseli - ebből kifolyólag a kulturált, udvarias magatartás rá nézve kötelező.
    • A VMSZ munkaruha NEM viselhető az esti szórakozások alkalmával kocsmában, diszkóban vagy egyéb szórakozóhelyen. Amennyiben a strandi vízimentő ilyen helyen szeretné estéjét tölteni, köteles azt saját ruházatban megtenni.
    • VMSZ egyenruhában alkohol, vagy más, a józan ítélőképességet befolyásoló szer nem fogyasztható, bódult állapotban a VMSZ egyenruha nem viselhető! Ez minden esetben érvényes, és független attól, hogy a strandi vízimentő szolgálatban van-e vagy sem, a strand területén tartózkodik-e, vagy más szórakozóhelyen, a strand nyitva van-e vagy sem. Viselhető az egyenruha egyéb esetekben (pl.: stoppolás, munkába járás), de ekkor is szem előtt kell tartani, hogy mit képvisel az!
      A VMSZ a lehető legkomolyabban fellép minden olyan esetben, amikor a VMSZ keretein belül dolgozó munkatársak a VMSZ egyenruhájában ittasan vagy bódult állapotban közterületen, szórakozóhelyen mutatkoznak.


Egyéb információk, megállapítások, rendelkezések
  • Amennyiben a strandi vízimentőnek a „Strandi Vízimentő Általános Munkaköri Leírása”- val kapcsolatban bármilyen kérdése van, pontosításra van szüksége, ezt jeleznie kell a Központ, vagy a területi vezető felé. Tőlük minden szükséges információt/pontosítást megkap.
  • Amennyiben a strandi vízimentő úgy ítéli meg, hogy szolgálat-ellátása során őt igazságtalan, nem korrekt bánásmód érte a VMSZ részéről, ezt jelezheti a Központ felé telefonon, területi vezetője felé, illetve amennyiben szükségesnek tartja, panaszával felkeresheti a VMSZ Elnökét, vagy a VMSZ Etikai Bizottságát is. Minden - a kapcsolat felvételéhez - szükséges információ a VMSZ hivatalos honlapján (www.vizimentok.hu), a bejelentkezés után a „Kihez forduljak” fül alatt megtalálható.