Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Sikeresen élesztettünk újra egy beteget tegnap a Szigligeti Strandon

Tegnap, a kora esti órákban kollégánk, Nagy Balázs István, arra lett figyelmes a Szigligeti Községi Strandfürdőn, hogy a bójánál emberek egy csoportja segítségért kiállt.

Azonnal beúszott, miközben a másik ott szolgáló vízimentő, Tóth Rachel a Mentésirányítási Központunkat rádión folyamatosan tájékoztatta arról, hogy mi történik. 

Balázs néhány másodperc alatt beért a bójához, ahol a bajbajutottat a strandolók tartották a víz felszínén. Egy ott lebegő SUP-ra fektette fel Balázs az eszméletlen bajbajutottat és elindult vele a part felé, ahova a strandolók segítségével emelte ki. Sürgősségi mentőhajónk is hallotta a rádión a riasztást, azonnal indultak Szigligetre.

A parton kiderült, hogy a bajbajutottnak leállt a keringése és a légzése, így kollégáink megkezdték az újraélesztést. Egyértelműen látszott, hogy a beteg légutait elzárja valami, így Rachel a pólójával a bajbajutott szájába nyúlva, egy mozdulattal kitisztította azt, mely során véres váladékot távolított el. Ezzel párhuzamosan Balázs azonnal megkezdte a mellkaskompressziót, miközben a helyi vízibicikli kölcsönzős szaladt is a strand bejáratánál található defibrillátorért. A strandon tartózkodó egészségügyi végzettséggel rendelkező strandolók is segítettek a beteg ellátásában. Eközben Mentésirányítási Központunk riasztotta az egyik szárazföldi egységünket, az északi parton szolgáló mentőtiszti autónkat, valamint az Országos Mentőszolgálatot is.



Miután a defirbrillátor leadta az első sokkot, kollégáink folytatták a mellkaskompressziót. A második sokk leadására nem volt szükség, mert a defibrillátor jelezte, hogy a korábban észlelt ritmuszavar megszűnt, és jelenleg már a betegnek olyan ritmusa van, mely megfelelő szívműködéssel járhat. Ennek tényét a közben tapinthatóvá váló pulzus meg is erősítette.

A mentőegységek közül sürgősségi mentőhajónk érkezett elsőként, melynek kikötéséhez a helyszínt az épp a strandon tartózkodó, szabadnapos vízimentőnk, Nagy Szilvia biztosította. Megkereste a megfelelő helyszínt a hajó kikötésére, elküldte a strandolókat a hajó útvonalából, így az közvetlenül a bajbajutott előtt tudott kikötni. A hajó egészségügyi személyzete a felszereléssel a partra sietve megkezdte a beteg ellátását. Egy perc múlva érkezett meg mentőtiszti autónk, az ott szolgáló egészségügyi személyzet is bekapcsolódott az ellátásba. Ahogyan a pár perc múlva érkező Országos Mentőszolgálat mentőgépkocsijának személyzete is.



Vízimentőink eközben a bámészkodó strandolók távoltartását végezték, illetve a Sármellékről érkező mentőhelikopter potenciális leszálló helyét próbálták biztosítani. Végül a helikopter a strand bejáratától mintegy 150 méterre tudott landolni, vízimentőink kisiettek, hogy segítsenek behozni a felszerelésüket, illetve minél előbb odaérni a beteghez.

A mentőhelikopter stabil állapotban szállította az idős beteget a veszprémi kórházba.

A helyszínre érkező Alfa mentőhajónk és a mentőtiszti kocsi személyzete: Tóth Péter, Dreska Szabolcs, Tim Attila, Szigeti Péter, Farkas Péter

Gratulálunk minden kollégánknak és bajtársunknak, akik részt vettek a mentésben, a betegnek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk!

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%