Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Nem csak elmerült embereket keres meg búvárszolgálatunk

Vízbe esett jegygyűrű, nyaklánc, karóra, telefon, drón - a leggyakoribb tárgyak, amelyek megtalálására felkérik búvár kollégáinkat az eltűnt személyek keresése mellett.

Ha pontosan tudjuk, hol ejtett vízbe valaki egy értékes vagy fontos tárgyat, akkor csak idő kérdése, hogy megtaláljuk, minden felszerelésünk és képzettségünk megvan hozzá. Ezen kívül búvárainknak fontos feladata van elsüllyedt, felborult vagy műszaki hibás hajók kiemelésénél is, mert ők rögzítik az emelő-vontató eszközöket a víz alatt.



Búvárszolgálatunk tagjai mindannyian vízimentőink közül kerülnek ki, akik búvár végzettséget és tapasztalatot is szereztek már. A mi búvárszolgálatunkban dolgozni másfajta felkészültséget jelent, mintha valaki szabadidős búvárkodást tanult. Ezért speciális képzést kap tőlünk, amennyiben úgy látjuk, a mozgása, kondíciója, idegrendszere megfelelő ahhoz a munkához, amit végzünk. Ezen kívül azt is felmérjük, helyt tud-e állni majd akkor, amikor holttestet kell keresni, kiemelni és átadni a hozzátartozóknak.

Búvárszolgálatunk tulajdonképpen idősebb, mint szervezetünk. Hárman a 23 évvel ezelőtt megalakult egyesületünk alapítói közül a Központi Különleges Mentőszolgálat búvárai voltak. Így, amikor egyesületünk megalakult, automatikusan beépült ez a feladatkör a tevékenységeink közé. Ők képezték/képzik azóta is az utánpótlást. Elsősorban a Balatonon és az ahhoz tartozó három megye vizein dolgozik búvárszolgálatunk, de megrendelés vagy hatósági felkérés esetén (például egy nyomozás segítéséhez) az ország bármely nyílt vízén megjelennek.




Eltűnt személy keresését ingyenesen végezzük, ezt egyesületünk egyik alap feladatának tekinti. Ehhez ultrahangos szonárokat használunk, melyeket a mentőhajóinkra szerelve tüzetesen vizsgáljuk át a medret. A szonárok használata közben nagyon lassan, csak néhány km/órás sebességgel tudunk haladni, és az időjárás, a víz mélysége vagy a vízben található növényzet is befolyásolja, hogy jó képet látunk-e az eszközön. Előfordul, hogy a szonáros keresést kombináljuk úgynevezett élőláncos kereséssel. Például, ha egy strandon, nem mély vízben merült el valaki, szoktuk kérni a fürdőzők segítségét abban, hogy összekapaszkodva, láncban sétálva a vízben segítsék a keresést.

A szonárok és a fémkeresők lényegesen megkönnyítik feladatunkat. Korábban búvárainknak a medret szisztematikusan, centiméterről centiméterre letapogatva, vakon kellett a sötét vízben tárgyakat és elmerült embereket keresni. Köszönhetően támogatóinknak az eszközeinket folyamatosan fejleszteni tudtuk, ennek köszönhetően a keresési idők jelentősen lerövidültek.

Búváraink nemzetközi sporteseményeken is szolgálnak: például nyíltvízi úszóversenyeken teljes felszerelésben figyelik a mezőnyt mentőhajókról, vagy éppen a vízben a célnál, ahol elő-elő szokott fordulni, hogy rosszul lesznek versenyzők.

Búvárként dolgozni nálunk azért is izgalmas feladat, mert a hazai vizek szinte egyike sem átlátható, teljesen sötétben kell dolgozni.




Nézzék meg, hogyan emeltünk ki egy elsüllyedt vitorlást ősszel a Balatonból, amelyet búváraink nélkül nem tudtunk volna megcsinálni:



Ha valami fontos elveszett a vízben, jegyezzék fel a lehető legpontosabban, hogy hol esett be, majd hívják Mentésirányítási Központunkat (+36 30 383 83 83), ők továbbítják a megrendelést búvárszolgálatunk felé.



Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%