Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Hírek
Vizimentés
Hasznos információk
VMSZ

Vízre tették, de csak később indul bevetésre a balatoni sürgősségi mentőhajó

Zánka, 2012. április 26.
Vízre tették, de csak később indul bevetésre a balatoni sürgősségi mentőhajó, amely üzemeltetési költségeinek fedezetéről még folynak a tárgyalások - tájékoztatta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője az MTI-t csütörtökön annak apropóján, hogy hamarosan beindul a balatoni vízimentés.

Bagyó Sándor elmondta, kijavították a tavalyi szezonban szerzett sérüléseit a többfunkciós Rupertnek, a Balaton egyetlen, sürgősségi betegellátásra, továbbá kutatásra és mentésre alkalmas SAR (search and rescue) hajójának. A teljes felújításra azért volt szükség, mert a hajótest egy víz alatti rejtett horgász vaskaró miatt, valamint még a tavalyi Kék Szalag verseny alatti nagy viharban komoly sérüléséket szerzett, továbbá a hatékonyabb működtetése érdekében új tetőszerkezettel látták el.

A Rupert egyelőre sima vízimentős hajóként fog szolgálatot teljesíteni a tervek szerint májusban, az időjárástól és a strandok nyitásától függően beinduló vízimentésben. Ahhoz, hogy sürgősségi betegellátást végző hajóként is funkcionálhasson, speciális műszerezettségre és szakszemélyzetre van szükség. Ennek költségeit a korábbi évekhez hasonlóan állami támogatásból kívánja fedezni a civil szervezet, amiről jelenleg is zajlanak a tárgyalások. "A kormányzati oldal hozzáállása nagyon pozitív és segítőkész, így várhatóan a főszezonra ismét sürgősségi esethajóként üzemelhet majd a Rupert" - mondta Bagyó Sándor.

Mint kifejtette, a VMSZ célja, hogy a tavalyi évhez hasonló színvonalon biztosítsa az idei balatoni szezont is. Az ehhez szükséges költségek 15-20 százalékát szeretnék állami támogatásként megkapni, a többit önerőből (a strandi vízimentő-szolgálat, illetve rendezvénybiztosítások révén szerzett bevételekből), illetve nagyobb részt négy fő szponzor (a Mol FGSZ, a T-Mobile, Uniqa és a Zánkai Gyermeküdülő Centrum) támogatásából teremtik elő.

(MTI - Török Tünde)

A Kossuth Rádió tudósítása a hajó vízretételéről:








Ajánlataink: