Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

A lehető legújabb navigációs és kutató rendszer került a Rupertre

Egy rendkívül nagy összegű adományt kaptunk a Navi-Gate Kft.-től, a Garmin műszerek magyarországi forgalmazójától.

Ennek köszönhetően a Balaton keleti-medencéjében állomásozó sürgősségi mentőhajónkat, a Rupertet, a lehető legkorszerűbb radarral, navigációs rendszerrel és keresővel tudtuk felszerelni a strandszezon elejére. Bárkinek szívesen megmutatjuk az új eszközöket és a mentőhajót, aki szeptember 1-én, 13 és 15 óra között ellátogat a Balaton Boat Showra.

Tavaly novemberben írtuk ki a Facebook oldalunkra, hogy az ország első sürgősségi mentőhajója, a Rupert, jelentős felújításra szorul, ami akkora összeg, hogy adományokra van szükségünk. Tételesen leírtuk, hogy milyen javításokat kell elvégeznünk a hajón. Ebben a listában az is szerepelt, hogy az összes navigációs és kutató műszert (úgynevezett szonárt) cserélnünk kell. Erre a bejegyzésünkre keresett meg minket a Navi-Gate Kft. vezetése, és felajánlotta a segítségét.

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egy közel 8 millió forintos műszerparkot fog kapni a Rupert, hiszen mi ennek csak egy kis részét tudtuk kifizetni.

“Óriási lépés a Rupert felújításában az, hogy ezt a három új műszert fel tudtuk szerelni” - mondta el Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. “Megmondom őszintén, hanyatt estünk, amikor a Navi-Gate Kft. ügyvezetője, Selmeczi Dániel elénk tárta az ajánlatukat. Ennél korszerűbb navigációs rendszer és kereső műszer erre a hajótípusra nem létezik jelenleg a piacon.

Mérhetetlenül jó érzés az, hogy Selmeczi Úr és kollégái ennyire elkötelezettek a társadalom felé, és úgy gondolják, a Balaton legfrekventáltabb területén a legkorszerűbb eszközökkel kell az emberek biztonságát garantálni és életeket menteni. És amint meghallották a kérésünket, azonnal beálltak az ügy mellé”
- tette hozzá.




A Rupert az ország első sürgősségi mentőhajója, amit 2008-ban helyeztünk szolgálatba a Balatonon, a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásának köszönhetően. A nyári időszakban a hajón öt fős személyzet dolgozik: a három vízimentő mellett egy mentőtiszt vagy mentőorvos és egy mentőszakápoló is szolgál napi 24 órában. A fedélzeten minden olyan, a sürgősségi betegellátást szolgáló eszköz megtalálható, amit a mentési rendelet előír. Olyan a felszerelése, mint egy esetkocsinak, azzal a különbséggel, hogy a hajón speciális ütésálló-vízálló táskában tároljuk ezeket az eszközöket.

A Rupertet két darab 300 lóerős motor hajtja, végsebessége elérheti a 90 km/órát. A Rupert nemcsak vízből mentés esetén vethető be, hanem vitorláson vagy menetrend szerint közlekedő hajón is történhet olyan baleset vagy rosszullét, ami emelt szintű sürgősségi ellátást igényel. Ezen kívül strandokra, part menti szálláshelyekre is rendszeresen vonul, így sokszor gyorsan odaér a segítség, köszönhetően annak, hogy a vízen akadálytalanul tud haladni, nagy sebességgel.

A Rupert

Ennek a gyors és emelt szintű ellátásnak a biztosításához járul hozzá a Navi-Gate Kft. az adományával. A cég ügyvezetője, Selmeczi Dániel elmondta: „A Garmin kötelességének érzi, hogy részt vegyen a társadalmi szerepvállalásban. A társadalmi felelősségvállalás a vállalatok számára saját erőből megvalósítható cél; a nonprofit szervezetek támogatása, az adományozás mind olyan cselekedet, ami valódi társadalmi értéket teremt. Ezek olyan általános értékek, amelyeket a cégek kivétel nélkül támogathatnak.”

Mindenkit szeretettel várunk a Rupert fedélzetén a Balaton Boat Show első napján, Balatonkenesén most pénteken, 13 és 15 óra között.

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%