Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Miért nem hordasz mentőmellényt – és miért nincs ebben igazad?

A legtöbb vízi sporteszköz, strandeszköz használata közben elengedhetetlen a mentőmellény használata a biztonságunk érdekében.

A gyerekeknek pedig a felfújható karúszók és úszógumik helyett mentőmellényt vagy úszómellényt kellene hordani a vízben. A mentőmellények használata mégsem terjedt el még széles körben, bár úgy látjuk, évről évre jobb a helyzet. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata korábban készített egy kérdőíves felmérést, amelyben a válaszadók megírták, mi az oka annak, hogy nem hordják ezt az életmentő eszközt. Ezek az érvek sok esetben nem állják meg a helyüket, ebben a cikkben mondjuk el, hogy miért nem.

“Csak jó időben megyek vízre, amikor nem veszélyes a vízen sportolni.”
Jó időben is lehet valaki rosszul: váratlan belgyógyászati, kardiológiai probléma bárkinél, akár fiataloknál is előfordul. Ha ájultan esik valaki a vízbe, és nincs rajta mentőmellény, vizet fog belélegezni, és elmerül. Ezt akadályozza meg a mentőmellény, fent tartja a víz felszínén a fejét, így nem jut a légútjaiba víz. Így még van esély megmenteni.
Ezen kívül gyakran találkozunk olyan bajbajutottal, aki megijedt valamilyen váratlan helyzettől. Jó úszókkal is megesik ez. Ha valaki megijed, nem tudja megfelelően kontrollálni a viselkedését, a légzését. Sajnos nem egy és nem két esetben tapasztaltuk, hogy emiatt fulladt meg valaki. Az ilyen tragédiák is megelőzhetőek mentőmellény használatával.

“Nem megyek messzire a parttól, így nincs rá szükségem.”
Sekély vízben is lehet valaki rosszul, és tónustalanul vízbe esve, 10 centis vízben is meg lehet fulladni. Ebben az esetben is érvényes az, amit az előző felvetésre írtunk.“Kényelmetlen hordani.”
A mellényt mindenkinek a saját testére kell beállítani úgy, hogy ne legyen túl szoros, és ne is csússzon ki belőle, amikor belesik a vízbe. Sokféle szabás létezik, és a nem áltagos testalkattal rendelkezők is találhatnak megfelelőt. Ebben az esetben érdemes szakáruházban vásárolni, szakeladó segítségével.
Nagyon fontos még figyelni a mellények súlyhatárára: minden mellényre rá van írva, hogy hány kilós embernek való. A saját súlyuknak megfelelőt kell viselni ahhoz, hogy fent tartson a vízen.
Az igaz, hogy meg kell szokni, hogy van rajtunk mellény, de ez nem tart tovább, mint ahogyan az ember megszokja a bukósisakot is biciklizés közben.

“Cikinek találom a mentőmellényt.”
Nem az a kínos, ha valaki megelőzi a bajt, hanem az, ha figyelmen kívül hagyja a veszélyeket, és emiatt történik tragédia. A mentőmellényt nem csak azok hordják, akik nem tudnak úszni - elég csak megnézni, hogy sportolók vagy vízimentők is már a parton felveszik indulás előtt. Ráadásul manapság már sokféle design közül lehet választani, ha valakit zavar a neonnarancssárga szín.

“Nem barnulok le egyenletesen, ha mentőmellény van rajtam.”
A halotti anyakönyvi kivonat kiállításakor számítani fog ez?“Túl sokba kerül egy mentőmellény.”
Az életünk árával nem összehasonlítható az a tizenpárezer forint, amennyibe ez az életmentő eszköz kerül. Sokan vesznek maguknak SUP deszkát, kajakot, a hozzá tartozó kiegészítőkkel. Mentőmellényt ezen sporteszközök árának az 5-10 százalékáért, de sokszor még ennél is kevesebbért lehet venni. Ha pedig bérlejük az eszközt, kérjünk a kölcsönzőtől.
Mi pedig kidolgoztunk egy lehetőséget azoknak a családoknak, akiknek nincs mentőmellényük: a Balatonon már hét helyszínen állítottunk fel mentőmellényállványokat - támogatóink finanszírozásának köszönhetően-, amelyekben gyerek méretű mentőmellények találhatók. Ezeket bárki ingyen kölcsönveheti, aztán amikor hazamegy, csak vissza kell akasztani. A mentőmellényállványok Balatonalmádiban a Wesselényi Strandon, Balatonkenesén a Bezerédj Strandon, Alsóörsön a Községi Strandon, és Balatonlellén a Napfény Strandon, Keszthelyen a Városi Strandon, Gyenesdiáson a Diási Játékstrandon és Balatonlellén a BL YachtClub kikötőjében találhatók. És az ügyhöz kapcsolódva a Keszthelyi Városi Strandon működő Vízipark és Vízisport Központ üzemeltetői felajánlották, hogy bárkinek szívesen kölcsönadnak egy mentőmellényt, akár strandoláshoz, akár sportoláshoz, nem csak azoknak, akik náluk vesznek igénybe szolgáltatást.Végül néhány szó a különböző mellényekről: azt nevezzük mentőmellénynek, aminek gallérja is van, mert a gallér kint tartja a fejét a vízből, így nem jut víz a légutakba. Ha arccal érkezik a vízbe, a szabvány szerint készített mentőmellény automatikusan megfordítja a bajbajutottat, így a hátán fog feküdni a vízen. Ilyen az automata mentőmellény is, ami olyan, mint egy sál, és vízzel érintkezve automatikusan felfújódik – a nyak köré is, tehát ez is tartja a fejet.
Azokat a mellényeket, amiken nincs gallér, úszást segítő mellényeknek hívjuk. Ezek fent tartják a bajbajutottat a vízen, de a fejét nem emelik ki. Ezeket akkor érdemes viselni, ha nem egyedül megyünk vízre, van velünk, aki segítsen, ha bajba kerülünk. Gyerekeknek strandoláshoz is elegendő ez, hiszen a szülő úgysem engedi felügyelet nélkül a gyermekét a vízbe. Ez sokkal biztonságosabb, mint egy karúszó vagy úszógumi, és a gyerekek hamar megszokják, hogy egy vékony mellényben ugrálnak, csúszdáznak, strandolnak a vízben. (Egyre több strandon látjuk, hogy mellényt adnak a gyerekekre a szülők, ennek nagyon örülünk.)

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%