Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Az Újraélesztés Világnapján gyerekeket tanítottunk

Október 16-án, vasárnap volt az Újraélesztés Világnapja, ebből az alkalomból Rege Dániel, oktatási programunk vezetője, gyerekeknek tanított újraélesztést.

Mindenkinek javasoljuk, hogy sajátítsa el az újraélesztés gyakorlatát, hiszen hazánkban 20.000 ember hal meg évente hirtelen szívhalálban, miközben nagy részükön lehetne segíteni megfelelően végzett mellkaskompressziókkal.



Az újraélesztés megtanulása nagyon fontos, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk a bajbajutott végzetes kimenetelű agykárosodását addig, amíg kiér a mentő. Amennyiben egy szívleállás esetén senki nem kezdi el az újraélesztést, 10-ből 9 beteg meghal, a mentők sem tudnak rajtuk segíteni.

„Iskolánkban évente két testnevelés órát az újraélesztés tanítására szánok a 3-8. évfolyamig. Elmondom a gyerekeknek az újraélesztés elméletét, de az órák nagy részében AMBU-babán és tanuló defibrillátoron gyakorolunk” - mondja vízimentő kollégánk, Rege Dániel, a keszthelyi Japán-Magyar Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanára.



“A kisebbek természetesen még nem elég erősek ahhoz, hogy újraélesszenek valakit, de sokat számít, hogy már kisiskolás korban gyakorolják, hogyan kell ezt elvégezni. Aztán kamaszkorra már rutinosak lesznek, és akár meg is tudnak menteni valakit. Amit viszont az alsósok is megtanulnak az az, hogy hogyan kell mentőt hívni, mit kell mondani. Ezt is nagyon fontos tudni már gyerekkorban.

Iskolánkban már a szülők is kérik, hogy legyen minden évben ilyen órája a gyerekeknek. A gyermekek pedig komolyan veszik, nagyon érdekli őket, és pontosan tudják, miért fontos ezt gyakorolni
.”



Az Újraélesztés Világnapja (minden év október 16.) egy európai kezdeményezés, de már világszerte megrendezik, számos országban lehet újraélesztést tanulni szakemberektől ezen a napon. Vízimentő tanfolyamainkon is ez az egyik legfontosabb anyag. Végzett vízimentő kollégáink is minden nyár elején vizsgáznak ebből, akkor is, ha már a sokadik szezonjukat kezdik nálunk.

Az újraélesztést bárki meg tudja tanulni és el tudja végezni körülbelül 7., 8. osztályos kortól. Keressék a lehetőséget, tanulják meg az újraélesztést! Ha pedig már voltak ilyen tanfolyamon, időről időre érdemes ezt a tudást felfrissíteni egy-egy gyakorlati képzésen. Több segélyszervezet, az Országos Mentőszolgálat, illetve egészségügyi vállalkozások is tartanak ilyen tréningeket, akár céges rendezvényként. Strandidőszakban mi is több prevenciós foglalkozást szoktunk tartani Balaton-szerte a strandokon, ezekre is szeretettel várunk mindenkit, aki meg akarja tanulni ezt az életmentő gyakorlatot.

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%