Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Hogyan kell fogadni a mentőhelikoptert?

Idén is ellátogattunk a Balatonfüredi Légimentőbázisra, hogy a légimentőktől tanulhassuk meg, illetve ismételhessük át azt, hogy hogyan kell biztosítani a mentőhelikopter leszállását.

Számos esetben a strandi vízimentőink látják el a beteget addig, amíg a légimentők megérkeznek, majd a leszállási helyszín biztosításában is részt vesznek. Arról, hogy hogyan kell biztonságosan és helyesen fogadni a mentőhelikoptert, egy infografikát adott ki a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. Ezt mindenkinek érdemes átnézni, megtanulni, hiszen bárki lehet olyan baleset részese vagy szemtanúja, ahova légimentőt riasztanak.A balatoni és Balaton környéki mentési feladatokat a Balatonfüredi és Sármelléki Légimentőbázis helikopteres egységei látják el. Nyaranta az esetszámok ugrásszerű megemelkednek, ilyenkor nem ritka, hogy napi 4-5 feladatuk is van. Ha légimentőt riasztanak valamelyik strandra, a mentőhelikopter pilótája a levegőből keresi a beteghez legközelebbi alkalmas területet a leszálláshoz, és gondosan mérlegeli a biztonságos leszállás lehetőségeit. Egy kb. 30x30 méteres szabad terület szükséges a landoláshoz.
A strandokon a legnagyobb gondot a sátrak, napernyők, székek jelentik, melyeket a rotorszél felkap, felborít. És az is gyakori, hogy a strandolók nem húzódnak el az útból, miközben nézik a landoló helikoptert, ezért a gép lassabban tud leszállni. Strandi vízimentő kollégáink a helyszínrendezéssel tudnak segíteni: a leszállást nehezítő, mozgatható tárgyakat távolabb vitetik, és a strandolókat is biztonságos helyszínre irányítják.

Azt, hogy hogyan kell balesetmentesen megközelíteni a landoló helikoptert annak érdekében, hogy a beteghez, sérülthöz irányítsuk a személyzetet, valamint esetleg segítsünk az egészségügyi felszerelés hordozásában, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. infografikája mutatja:


Forrás: Magyar Légimentő Nonprofit Kft.Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%