Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Vízimentő és úszómester szolgáltatás
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Hírek

Újabb sikeres életmentés

Balatonakali, 2012. június 27.
Balatonakali strandján egy tizenhat éves fiú kezét még sikerült elkapni és biztonságba helyezni, de társa közben elmerült. Őt a víz alatt kellett megkeresni, majd onnan kimenteni. Azonnal megkezdték az újraélesztését.

Három óra előtt nem sokkal riasztották a Balatonakali strandján szolgáló vízimentők a VMSZ Zánkai Központját, hogy egy fiatal fiú újraélesztését végzik. A 16 éves fiú elmerült a 2 méteres vízben, a víz alatt találták meg, majd tették ki közösen a mentőkatamaránra. A fiúnak ekkor már nem volt légzése, így azonnal, a katamarán platformján megkezdték az újraélesztést. A parton a fiú légzése visszatért, itt már a pulzusa is tapintható volt, de nem tért eszméletéhez. Stabil oldalfekvésbe helyezték, majd a Rupert Sürgősségi Mentőhajó személyzetével közösen adták át a Légimentőknek, akik stabil állapotban szállították kórházba a sérültet.

Horváth Szabolcs, a VMSZ vízimentője volt az, aki miközben a katamaránnal evezett a bóják irányába észrevette, hogy két fiatal kiabál, miközben hol az egyik, hol a másik merül a víz alá. Azonnal odaevezett.

- Az egyik fiú kezét azonnal sikerült elkapnom, őt a katamarán oldalához húztam, ő ott kapaszkodott -mesélte Szabolcs a történteket. – A másik fiú ekkorra már elmerült, így azonnal a vízbe ugrottam. Közben jött a társam, Csányi Viktor is. Ketten, talán fél perc alatt megtaláltuk a srácot, aki a tó fenekén feküdt mozdulatlanul. Kiemeltük a katamaránra, s mivel nem lélegzett azonnal megkezdtük a kompressziót és a befúvást. A partig csináltam, majd ott amikor kiemeltük a partra, akkor hányt egyet, s pár pillanat múlva spontán kezdett lélegezni, s pulzusa is tapintható lett. Stabil oldalfekvésbe helyeztük, s vártuk az időközben hívott segítséget. Megérkezett a Rupert Sürgősségi Mentőhajó, s velük együtt adtuk a sérültet az időközben leszálló mentőhelikopter személyzetének, akik elszállították a fiatal fiút. Viktor egyébként pár nap alatt másodszor került ilyen helyzetbe, a hétvégén ő élesztett újra egy idős férfit a pálkövei strandon.