Bankszámlaszámunk: 10404955-49515811-00000000
IBAN: HU31 1040 4955 4951 5811 0000 0000
SWIFT/BIC kód:OKHBHUHB

Adószámunk: 18929885-2-19

Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Nézzék meg az Újraélesztés Világnapjára készült videónkat!

Hazánkban 20.000 ember hal meg évente hirtelen szívhalálban, miközben nagy részükön lehetne segíteni megfelelően végzett mellkaskompressziókkal. Bárki meg tudja tanulni az újraélesztési protokollt, nem kell egészségügyi végzettség hozzá. Ez az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk a bajbajutott végzetes kimenetelű agykárosodását addig, amíg kiér a mentő! Amennyiben szívleállás esetén senki nem kezdi el az újraélesztést, tízből kilenc beteg meghal. Akár már egy hetedikes, nyolcadikos diák is tud megfelelően újraélesztést végezni, ha eleget gyakorolja szakképzett oktató segítségével.

Az újraélesztés tanítása a mi tevékenységünkben is nagy szerepet kap: prevenciós és oktatási csoportunk tagjai rendszeresen járnak iskolákba, illetve nyáron balatoni strandokra, ahol bárkinek szívesen megtanítják, hogy hogyan kell újraéleszteni valakit. Szerencsére a protokoll ma már annyira egyszerű, hogy viszonylag gyorsan meg lehet tanulni, és ha valaki rendszeresen részt vesz ismétlő tréningeken, olyan szinten el tudja sajátítani, mint a biciklizést.

Tízből hét szívleállás úgy történik, hogy látja valaki az esetet – egy járókelő az utcán, egy kolléga a munkahelyen, vagy egy családtag otthon. Mégis, mindössze a szemtanúk ötöde kezdi meg az újraélesztést - derül ki a Globális Elsősegély Referencia Központ (GFARC) adataiból. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az emberek nem biztosak magukban, nem tudják, hogy mit kell csinálni, és félnek, hogy bajt okoznak.

Ha valakinek leállt a szíve, annál nagyobb bajt már nem tudunk okozni! A legrosszabb, amit tehetünk, hogy nem próbálunk neki segíteni!

Készítettünk egy videót, amiben vízimentő-oktató kollégánk, Illés Zoltán, lépésről lépésre bemutatja, hogyan kell végezni az újraélesztést. Már ebből is meg lehet tanulni az újraélesztés lépéseit, és akár ez is elég lehet ahhoz, hogy megmentsük valakinek az életét. Ám javasoljuk, hogy gyakorlati képzésen is vegyenek részt a biztosabb tudás elsajátításának érdekében.



Örömmel halljuk, hogy egyre több iskolába, sőt néhol már óvodába is hívnak szakképzett elsősegélynyújtást oktatókat, és mind több munkahely biztosít az alkalmazottainak újraélesztési tréninget.

Keressék a lehetőséget, tanulják meg az újraélesztést! Ha pedig már voltak ilyen tanfolyamon, időről időre érdemes ezt a tudást felfrissíteni egy-egy gyakorlati képzésen. Mi mindenkit szeretettel várunk jövőre is a nyári szezonban a strandi programjainkon.

Ismerje meg támogatóinkat

Ismerje meg együttműködő partnereinket

1%