Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Vízimentő és úszómester szolgáltatás
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Magunkról

GYIK - Gyakran ismételt kérdések

Tanfolyamokról, munkába állásról, magunkról...

Hány éves kortól lehet valaki vízimentő?
A tanfolyamra csak 16. életévét betöltött személy jelentkezhet. Amennyiben már elmúltál 16 éves, de még nem vagy 18, és vízimentőként szeretnél nálunk dolgozni, szülői engedély és kellő motiváció esetén erre is van lehetőség. Bizonyíts a tanfolyamon!

A tanfolyam és a munkavégzés ideje alatt az emberek teljes ellátást kapnak?
Nem, a zánkai tanfolyam és a munkavégzés alatt Egyesületünk a tagjai számára szállást biztosít, az étkezés önellátó. (A zánkai tanfolyam időtartama alatt a Zánka Új Nemzedék Központ menzáján van lehetőség étkezésre. A munkavégzésed idején helyenként vannak lehetőségek az olcsó menzai étkezések előfizetésére, ebben a kérdésben bizalommal fordulj majd a területi vezetőhöz.)

Ha valaki a kedvezményes tanfolyamot végzi el, utánna dolgozhat?
Igen, a kedvezményes tanfolyam elvégzése esetén a 12 nap gyakorlat elvégzését követően (a gyakorlat idejére szállást és egyenruhát biztosítunk). Addig, amíg egészségügyileg és fizikailag alkalmas vagy, minden évben számíthatsz munkára, ha időben jelentkezel szolgálatra.

Ha valaki vállalja a 12 nap gyakorlatot, akkor ezt egyben kell ledolgoznia?
A teljesítendő 12 napot, minden esetben egy meghatározott időpontig kell ledolgozni, de az a résztvevőn múlik, hogy ezt egyben, vagy szabadnapok beiktatásával teszi. Nincs olyan elvárás, hogy 1 héten, vagy 1 hónap alatt hány napot kell dolgozni, a lényeg az, hogy az adott időpontig meglegyen a ledolgozott 12 nap.

Ha van nyaralónk "X" strand közelében, teljesíthetek ott szolgálatot?
Természetesen a szolgálatbeosztás során igyekszünk az egyéni kéréseket figyelembe venni, de erre garanciát sajnos nem tudunk vállalni.

A zánkai tanfolyam díja mit tartalmaz?
Szállást a tanfolyam teljes ideje alatt, elektronikus tankönyvet, gyakorlati és elméleti oktatást, vizsgadíjat.

Milyen következményekkel jár, ha nem sikerül a tanfolyami vizsgám? Mik a pótvizsga előírásai?
Ha nem sikerül akár az elméleti, akár a gyakorlati vizsga, ez semmilyen negatív következménnyel nem jár, pótvizsgázni kell az adott részből, mely után akár azonnal el lehet kezdeni dolgozni. A hatályos vizsgaszabályzat alapján:

A megkezdett tanfolyamot követően 365 napon belül kell sikeres vizsgát tenni, melyre az első vizsgát követően 2 pótló alkalommal van lehetőség (összesen 3 vizsga lehetőség). Amennyiben ez nem sikerült új tanfolyamot kell végezni.

Pótvizsga előírások:

Gyakorlati pótvizsga esetén:
az egyes képzettségek rájuk vonatkozó mellékletében meghatározottak alapján, ha az uszodában is elvégezhető vizsga rész nem sikerült, akkor ebből az egész részből az összes feladatot újra bemutatva kell pótvizsgázni, amennyiben a kötelezően nyílt vízben végrehajtandó vizsga rész feladatai alapján nem sikerült a vizsga, akkor ebből az egész részből az összes feladatot újra bemutatva kell pótvizsgázni.

Elméleti pótvizsga esetén: Bármely részegységnél, amennyiben nem éri el a vizsgázó eredménye a 80%-ot, új vizsgát kell tennie a teljes elméleti vizsga anyagból (elsősegélynyújtásból, vízbőlmentésből és kommunikációból is).

A pótvizsga milyen költséggel jár, és hányszor lehet pótvizsgázni?
Az elvégzett tanfolyam 1 évig érvényes, ez idő alatt, két alkalommal lehet pótvizsgázni, ennek költsége alkalmanként bruttó 10.000 Ft. A tanfolyam megkezdését követő egy éven belül van lehetőség pótvizsgázni. Két sikertelen pótvizsgaalkalom után a tanfolyam újbóli elvégzése szükséges.

A sikeres vizsga csak az aktuális szezonra szól?
A VMSZ-nél szolgálatot teljesítő vízimentők felé alap követelmény, hogy minden évben munkába állás előtt ismétlőn (un. kártyamegújító) vegyenek részt, ezzel számot adva elméleti tudásuk naprakészségéről, és fizikai teljesítményükről. Ez minden évben ingyenes, és csak 1 napot vesz igénybe.

A VMSZ megtéríti az utazásom költségeit?
Nem, az utazást egyénileg kell megoldanod, de a szállásaink a strandokon, vagy a strandok közelében találhatóak.

Van lehetőségem mentőhajón is dolgozni?
Nálunk mindenki strandon kezd, korrekt munkavégzés, kellő elhivatottság, kellő gyakorlat valamint a szükséges képesítések/ oktatások megszerzése után lehetőséget biztosítunk számodra a hajós-szolgálat munkájában való részvételre is.

Amennyiben tanfolyamaink érdekelnek, itt megtalálod a tanfolyami időpontokat, a piros színű "részletek, jelentkezés" gombra kattintva pedig bővebb információt is találsz.

Amennyiben minden információ elolvasása után további kérdésed van, a tanfolyamokkal kapcsolatban írj az oktatas@vizimentok.hu e-mail címre, vagy érdeklődj a +36 30 537 8013 telefonszámon munkaidőben (9:00-15:00), nyári munkavállalással kapcsolatos kérdések esetén pedig Horváth Katalint a horváthkatalin@vizimentok.hu e-mail címen, vagy a +36 30 538 2151 telefonszámon. Téged is várunk!