Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Hogyan kell fogadni a mentőhelikoptert?

Idén is ellátogattunk a Balatonfüredi Légimentőbázisra, hogy a légimentőktől tanulhassuk meg, illetve ismételhessük át azt, hogy hogyan kell biztosítani a mentőhelikopter leszállását.

Számos esetben a strandi vízimentőink látják el a beteget addig, amíg a légimentők megérkeznek, majd a leszállási helyszín biztosításában is részt vesznek. Arról, hogy hogyan kell biztonságosan és helyesen fogadni a mentőhelikoptert, egy infografikát adott ki a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. Ezt mindenkinek érdemes átnézni, megtanulni, hiszen bárki lehet olyan baleset részese vagy szemtanúja, ahova légimentőt riasztanak.A balatoni és Balaton környéki mentési feladatokat a Balatonfüredi és Sármelléki Légimentőbázis helikopteres egységei látják el. Nyaranta az esetszámok ugrásszerű megemelkednek, ilyenkor nem ritka, hogy napi 4-5 feladatuk is van. Ha légimentőt riasztanak valamelyik strandra, a mentőhelikopter pilótája a levegőből keresi a beteghez legközelebbi alkalmas területet a leszálláshoz, és gondosan mérlegeli a biztonságos leszállás lehetőségeit. Egy kb. 30x30 méteres szabad terület szükséges a landoláshoz.
A strandokon a legnagyobb gondot a sátrak, napernyők, székek jelentik, melyeket a rotorszél felkap, felborít. És az is gyakori, hogy a strandolók nem húzódnak el az útból, miközben nézik a landoló helikoptert, ezért a gép lassabban tud leszállni. Strandi vízimentő kollégáink a helyszínrendezéssel tudnak segíteni: a leszállást nehezítő, mozgatható tárgyakat távolabb vitetik, és a strandolókat is biztonságos helyszínre irányítják.

Azt, hogy hogyan kell balesetmentesen megközelíteni a landoló helikoptert annak érdekében, hogy a beteghez, sérülthöz irányítsuk a személyzetet, valamint esetleg segítsünk az egészségügyi felszerelés hordozásában, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. infografikája mutatja:


Forrás: Magyar Légimentő Nonprofit Kft.Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%