Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Interjú Mentőmellény Nagyköveteinkkel - Berecz Zsombor

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata 2021. júliusában számos ismert és elismert embert kért fel arra, hogy legyen “mentőmellény nagykövet”, segítsen a mentőmellény viselés népszerűsítésében. Köztük van Berecz Zsombor, olimpiai ezüstérmes, világbajnok, Európa-bajnok vitorlázó - vele beszélgetünk.

Berecz Zsombor, olimpiai ezüstérmes, világbajnok, Európa-bajnok vitorlázó

Zsombor, hogy látod, a nyaralók mennyire figyelmesek a Balaton-parton, egyéb élővizekben?

Nyilván nem kell mentőmellényben fürdeni, de mindenkinek javaslom, hogy vegye fel, ha bármilyen vízi eszközt használ, és olyan vízbe merészkedik, ami mély vagy nincsen biztos úszástudása. A legfőbb probléma az, hogy ezt az emberek nem mérik fel.

Ezen kívül szerintem azt a protokollt sem követi mindenki, hogy mielőtt vízbe megy, megmossa a testét, felkészíti arra, hogy beleugrik a vízbe. Én is beugrom a vízibicikliről, de nyilván előtte temperálom a testemet. Még úgy is, hogy tudok úszni. Hiszen megállhat a szívem, ha úgy érkezem be, hogy előtte tűzött rám a nap.

Amikor te kezdtél vitorlázni, akkor is már az első órán feladták a mentőmellényt a gyerekekre?

Így van. A versenyen is előírás, és mivel az edzésen ugyanazt csináljuk, mint a versenyen, nyilván edzésen is mindig hordjuk. Nálunk az összes gyerek már akkor is viseli, amikor megfogja a hajóját és rakja a vízre.

Úgy gondolom, hogy inkább a nagy hajó szférában hibádzik ez. Aki esetleg nem végezte el gyerekkorában ezt az iskolát, csak később csöppent bele ebbe a sportba, talán cikinek érzi, vagy kényelmetlennek, és akkor inkább nem veszi föl.



Érdekes, hogy a kényelmetlenségre panaszkodnak. Ha megnézünk egy közvetítést arról, hogy hogyan versenyzel, milyen intenzív, gyors mozdulatokat kell végezni a te hajóosztályodban, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem kényelmetlen a mellény, hiszen akkor hogyan is versenyeznétek benne.

Pontosan. Ha valaki jobban körbenéz a piacon, akkor talál olyan mellényt, ami megfelelő neki. Nekem az lenne a furcsa, ha nem lenne rajtam mellény a hajóban. Nem érezném magam felöltözöttnek.

Szörfözéshez is veszek fel mellényt, SUP-ozáshoz nem mindig. Viszont a bokapántot mindig felteszem, de ez nem általános, úgy látom. Nekem is van olyan ismerősöm, aki tavaly Csopakon kiment SUP-ozni, fújt a szél, leesett a deszkáról, és fennmaradt a vízen, de a deszkáját elfújta a szél. Ha erősebb szél van, nem fogod utolérni, és ott maradsz a tó közepén. Míg a bokapánt segítségével vissza tudod húzni, és mehetsz vele tovább.

Sokan érzik cikinek a mentőmellény-viselést.

Megértem, hogyha valaki lejön Balatonra, felveszi a szép ingét, meg a szép ruháját a hajóra, akkor úgy érzi, hogy nem mutat olyan jól a narancssárga mentőmellény, aminek még fejtartója is van az hátul. De menet közben, ha fönn vannak a vitorlák, és megy a hajó, akkor mindenképp indokoltnak tartom a mellény viselését. Mert ha beesik a vízbe, akkor otthagyja a hajó. Nyilván, hogyha horgonyon állnak, le lehet venni.

A gyerekeidet hogyan tanítod ezekre a dolgokra? Nagyon szigorúan veszed ezt?

Én paranoiás vagyok ebből a szempontból, mert pontosan tudom, hogy mennyire veszélyes közeg a víz. És volt is már rossz élményünk: a stégről beesett az egyik gyermekünk, amikor kicsi volt, és a víz alól húztam ki. Tehát ahol nem ér le a lábuk, onnantól mindenkire mentőmellényt adok. Még úgy is, hogy lassan már tudnak úszni, de nem engedem.

Most nyáron, amikor elindult ez a mentőmellény népszerűsítő kampányunk Te éppen Tokióban voltál az olimpián. A hazaérkezésed után, amikor felhívtunk, kérdeznünk sem kellett, azt mondtad: “Tudom, hogy miért hívtok, és vállalom.”

Elég jó visszhangja volt ennek a kampánynak a közösségi médiában, onnan értesültem róla én is. A legveszélyesebb közeg a víz - én ezt első kézből tudom. Nem mondom, hogy tartani kell tőle, hanem tisztelni kell, tudva, hogy nagyon veszélyes.

Igenis fel kell hívni a figyelmet erre, főleg azok miatt, akik nem vízparton élnek. Azt gondolom, inkább azokkal történnek balesetek, akik nem tisztelik a vizet, mert évente egyszer eljönnek ide nyaralni és más kapcsolatuk nincs a vízzel. Ha a sporteredményeimnek köszönhetően esetleg ismertebb lettem, és emiatt felveszi még néhány gyerek a mellényt, vagy a szülők odafigyelnek és rájuk adják, akkor megéri ezt a nagyköveti feladatot elvállalni.

Az elmúlt pár szezonban azt figyeltük meg, hogy egyre több kisgyerekre adnak mentőmellényt vagy úszást segítő mellényt a strandon karúszó helyett. Épp csak járni tudó gyerekek méretében is lehet már kapni, főleg az interneten. A gyerekek önfeledten játszanak a vízben (persze a szülőnek ugyanúgy ott kell állni mellette), nem zavarja őket a mellény.

A karúszó semmire nem való. Az lenne a jó út, valószínűleg, ha mellényben játszanának a vízben. Mondjuk egy delfines, rózsaszínt mellényt biztosan szívesen felvesz egy kislány.

A mentőmellény kampányunk egyik legnépszerűbb része az a videó volt, amit Rasovszky Kristóf, szintén tokiói ezüstérmes úszóval forgattál. Alapvetően a te ötleted alapján készült.

Mikor megtudtam, hogy Kristófot is felkéritek, rögtön elkezdtem gondolkodni a filmen, és tetszett a stábnak az ötlet, a történet.

Nagyon fontosnak tartom, hogy edukáljuk az embereket. Leginkább azokat, akik nem vízparton élnek. Legyenek tisztában vele, hogy ez a Balaton, nem kristálytiszta a víz, nem látsz harminc centinél mélyebbre. Úgyhogy, ha beesik a gyerek, meg se találod. Megmondom őszintén, szerintem az nem volt rossz húzás, hogy tavaly megjelent olyan víz alatti kép egy elmerült horgászról, akit a meder fenekén fényképezett le ultrahangos szonárral a vízimentőhajó. Abból talán értettek az emberek. Mert egészen addig nem foglalkoznak vele, amíg nincsen baj. Aztán meg, ha baj van, akkor már késő.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%