Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Interjú Mentőmellény Nagyköveteinkkel - Papp Gergő

Ismét egy újabb interjú-sorozatot indítunk, melyben a "Viseld a mentőmellényt!" kampányban hozzánk csatlakozott népszerű Nagyköveteink beszélnek motívációjukról, amiért kezdeményezésünk mellé álltak.

- Gergő, te már gyerekkorodban is sok időt töltöttél a Balatonnál. Emlékszel arra, hogy a nagyszüleid vagy a szüleid tanítottak arra, hogy miként kell a vízben viselkedni, hogyan kell vigyázni?

- Nem, ilyen különös alapossággal nem történt, ha jól emlékszem, de ez azért már elég rég volt. Annyira emlékszem, hogy az például alapszabály volt, hogy felhevült testtel tilos beugrani a vízbe, tehát mindig előmosakodást kellett csinálni, még akkor is, hogyha csak besétáltunk mondjuk. Tilos volt bármiről csak úgy beugrani a vízbe.

Papp Gergő, fotó: Besenyei Gergely

- Most már a Balatonnál élsz, szoktál az úszáson kívül bármilyen más sportot gyakorolni a vízben?

- Szoktam. Van egy elektromos motorcsónakom, és az elmúlt öt évet leginkább azon töltöttem bent a vízen, de a SUP-pozást meg a vízibiciklizést is nagyon szeretem.

- Történt olyan valaha, amitől megijedtél?

- Igen! Az egy meghatározó nyár volt a családommal, a volt feleségemmel és az akkor 10 éves fiunkkal, amikor 2017-ben kitaláltuk azt, hogy a vakáció alatt csinálunk egy Balaton-körtúrát a vízen. És akkor ezzel a bizonyos pici, nagyon egyszerű elektromos csónakunkkal elindultunk Szigligetről, és visszaértünk Szigligetre, egy 23 napon át tartó, kizárólag a tavon megtett túrát tettünk. Ez egy nagyon maradandó élmény volt. Egyebek közt pont akkor találtunk rá a saját, szigligeti otthonunkra, illetve nagyon sok tanulsággal is járt ez az út.
Pont a túránk legelején voltunk. És Zánka előtt történt, hogy a ragyogó, napsütéses kánikulából egyszer csak hirtelen, a nádasok felől teljesen beborult, és elképesztő hullámok alakultak ki, pedig a part mentén mentünk. Nagyon megijedtünk, nagyon nehezen lehetett akkor kormányozni ezekben a hullámokban, meg a szélben a csónakot. Azonnal mindenki felvette a mentőmellényt, nagy nehezen valahogy kikormányoztuk a hajót, de piszok nehéz volt a hullámokban kihúzni a stéghez. Úgyhogy egy csomóan bejöttek segíteni, és így tudtuk valahogy lekötni meg a vízen keresztül kijönni a partra. Ez egy borzasztóan ijesztő dolog volt. És akkor megtanultam, amit fejben már tudtam korábban, hogy a Balatonon nagyon figyelni kell – például a viharjelző rendszert, mert lehetnek gyors időjárásváltozások. Hiszen nagyon gyakran és nagyon hirtelen változnak a szélviszonyok. És onnantól kezdve pontosan tudjuk, hogy elengedhetetlen, hogy minden egyes napszakban és időjárási körülmények között legyen rajtunk mellény hogyha vízen vagyunk.

A Hidegenlégióval


- Ehhez a kampányhoz miért csatlakoztál? Azonnal elfogadtad a felkérésünket.

- Hát egyrészt Balázs kért fel engem (Tóth Balázs, a BL YachtClub & Apartments vezetője, a mentőmellény nagyköveti programunk egyik ötletgazdája – a szerk.). Ha Balázs bármit kér tőlem, igyekszem rögtön beleállni. Másrészt Bagyó Sanyit is ismerem (a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke – a szerk.). Volt egy közös élményünk: annak idején még télen elindították a Hidegenlégiót, egy téli vitorlás programot. Én már ott voltam a legelső alkalommal, és örökre megmaradt bennem az, hogy a Sanyi, aki pedig aztán igazán elég rutinos vízi ember, milyen határozottan hívta fel mindannyiunk figyelmét minden egyes felszállás előtt arra, hogy itt bizony senki nem fog felszállni a hajóra mentőmellény nélkül. Ezt egy életre megjegyeztem. Pont itt az íróasztalomon is van egy ilyen kép, hogy a Balázzsal meg a Sanyival éppen kikötünk valahol, és itt állunk mindannyian mentőmellényben.

Aztán ahogy mondtad, elég szoros viszonyba kerültem a Balatonnal, sok időt töltök itt, és megismertem a szeszélyességét - ez a másik oka annak, hogy csatlakoztam ehhez a programhoz. Illetve azért is vállaltam, mert nagyon fontos átadni ezt a szemléletet a fiamnak, aki most 14 éves. Meg az a rengeteg idei tragédia, ez mind-mind együtt állt ahhoz, hogy azonnal igent mondjak.

- Jó, hogy említed a fiadat. Egy kamasz gyerek nem akarja már, hogy a szülő mindig ott legyen vele a vízben. Hogy éred el, hogy mindig úgy viselkedjen, hogy ne legyen baj?

- Ezt csak kiabálással lehet, meg nagyon erős rászólással. A hajón azért még mindig velünk jön, a barátaival esetleg elmehet vízibiciklizni, de oda nem engedném el mellény nélkül. Illetve, ha labdáznak a barátokkal, akkor a bóján túl nem mehet mentőmellény nélkül. És most, hogy ez a kampány elindult, biztos vagyok benne, hogy a szigligeti kölcsönzők továbbra is, még inkább odafigyelve, szigorúan kötelezővé fogják tenni a SUP-on, vízibringán meg a kajakon a mentőmellényt.
Egyébként, - és nem akarom elbagatellizálni a dolgot, tényleg ne értse félre senki-, szerintem van az a kor, meg az a testalkat amikor jót tesz már, hogyha valami eltakarja az embert. Nekem ez egy fontos szempont, hiszen nem kell folyton behúznom a hasamat, mert eltakarja a mentőmellény. Lássuk be, ez sem elhanyagolható szempont - az életben maradásról már nem is beszélve!

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%