Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Ki kellett menteni egy szörföst a Balatonból

A mai napon (márc. 13) 13:45-kor érkezett egy telefonos bejelentés, miszerint bajba került egy windszörfös a Balaton nyugati medencéjében, ekkor viszonylag friss D-i/DNY-i szél fél fújt.

Kiderült, hogy nem egy, hanem két szörfösről van szó, de csak egyikük került bajba. A keszthelyi Helikon strandról indultak el, majd Balatonberény felé vették az irányt. Egyikük azonban valamilyen technikai probléma folytán elhagyta a deszkáját, így nem tudott tovább haladni, ezt követően közvetve érkezett a telefonos segélyhívás. Központunk többszöri telefonos próbálkozást után egyeztetni tudott a bajbajutottal, aki pontosította a helyszínt, és részletezte problémáját is.
A téli készenléti ügyeleti formában működő vízirendőrség (BVRK) és a vízimentők (VMSZ) a mentés gyors megszervezését követően azonnal megkezdték a bajbajutott felkutatását. A VMSZ „Kenese Lomac” nevű mentőhajója 2 fő vízirendészeti járőrrel és 1 fő vízimentővel a fedélzetén rövid időn belül sikeresen célba ért.
A mentőhajó megérkezésekor ketten ültek egy deszkán. Ugyanis szerencsére a bajbajutott társa végig vele maradt, amíg megérkezett a segítség. A segítő társ a saját eszközén, a széllel elindult vissza a strandra, a bajbajutottat pedig vitorlájával együtt a VMSZ mentőhajó vitte partra.

Fontos megjegyezni az eset kapcsán, hogy a jó idő közeledtével fokozottan ügyelni kell a biztonságra és felkészülten kell a vízre szállni! Legyen rajtunk megfelelő ruházat és mentőmellény is, valamint ne feledjük, hogy szeretett tavunk még csak 7 fokos.
Ezek mellett fontos, hogy rendelkezzünk segítséghívásra alkalmas eszközzel is: lehetőleg okostelefonnal, amelyen megtalálható a frissített BalatonHelp applikáció, amely a pontos GPS koordinátánkat adja meg a vízimentő központnak, így még hamarabb megérkezik a segítség.
A nyári szezonon kívüli időszakban is folyamatos készenléti ügyeletben vagyunk, pont az ilyen és ehhez hasonló esetek okán. A mai napon a fedélzeten a Balatoni Vízirendészeti Rendőrfőkapitányság két dolgozója Dóczi Péter és Anka Zsolt, valamint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat és Önkéntes Tűzoltó Egyesület hajóvezetője, Bagyó Nóra volt a fedélzeten.



Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%