Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Mi már készülünk a szezonra!

Sokan tervezik a nyaralásukat a Balatonra, várva, hogy végre nyár legyen. Mi már sok lépéssel előbbre járunk, így minden készen áll majd ahhoz, hogy biztonságosan pihenhessenek, sportolhassanak az ide látogatók és a helyiek egyaránt. Sok feladatunk van, ezek közül mutatunk be néhányat.

Gépparkunk és eszközeink karbantartása és cseréje hónapok óta zajlik. Műszaki kollégáink hajókat újítanak fel és újakat is építenek. Emellett a járművek felszerelését is ellenőrzik, és pótolják például a hiányzó kikötőköteleket, vagy javítják, ha meghibásodott a hajószállításra használt utánfutó világítása. Mielőtt elindul a balatoni szezon, már az összes hajónk bevetésre kész állapotban várja a hajókon szolgáló kollégákat. A műszaki csapat emellett a vízimentők szállásait is beüzemeli, és az ő feladatuk az úgynevezett Mentőöv táblák kihelyezése is a strandokon. (Ezek a táblák láthatók majd a vízben egyes strandokon, a biztonságos fürdőzéshez és segélyhíváshoz szükséges információkat tartalmazzák.)

Mentőöv táblák vízbetétele

Kollégáink a strandok előkészítésében is részt vesznek: a strandok üzemeltetői kötelesek átvizsgálni a kijelölt fürdőterületet, erre sokan a víz alatti keresővel (szonárral), búvártudással és medervizsgálati tapasztalattal rendelkező kollégáinkat kérik fel. Gyakran a partmenti, vöröses színű kövekből sodródik beljebb egy-egy darab, ami rendkívül balesetveszélyes, de a beszakadt horgász szerelékbe is nagyon kellemetlen lenne belelépni - ezeket is összeszedjük. A meder sekélyebb szakaszait láncsorral tüzetesen átvizsgáló munkatársaink találtak már lépcsősort is a parttól távolabb úgy, hogy nem látszott ki a vízből. (Képzeljük el, mi történt volna, ha valaki épp oda ugrott volna fejest egy vízibicikliről!)

Medervizsgálat


Vízimentőink is készülnek: függetlenül attól, hogy mikor szerezték meg képesítésüket, minden évben részt kell venniük egy szintfelmérőn, ahol megnézik, még mindig elég jól úsznak-e és tudják-e a mentési gyakorlatokat. A szintfelmérő egyben gyakorlás is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy felkészülten érkezzenek meg a partra.
Közben folyamatosan képzünk új vízimentőket is: egész nyárra is kaphat munkát az, aki sikeresen vizsgázik és velünk szeretne dolgozni, és akár a vizsga másnapján beállhat szolgálni egy tapasztalt kollégánk mellé. (A tanfolyamokról részletesen itt olvashatnak.)

Szárazföldi egységeinket is készítjük: a turistaszezonban két autóval segítjük az Országos Mentőszolgálat munkáját. Június utolsó hétvégéjétől szeptember első vasárnapjáig szolgál eset szintű mentőautónk és mentőtiszti autónk. Előbbi idén Balatonfenyvesről, utóbbi Ábrahámhegyről vesz részt az itt élők és idelátogatók ellátásában.
A fentieken kívül még számos feladatunk van a strandszezon kezdete előtt, de nem győzzük hangsúlyozni: a fürdőzők, vízben sportolók biztonsága és élete nem csak rajtunk, vízimentőkön múlik! Hamarosan írunk majd arról is, hogy miként készülhetnek önök is a biztonságos strandolásra.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%