Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Milyen feladatai vannak a matrózainknak? - Képriport

Mentőhajóink legénysége a hajóvezetőből, egy vagy két matrózból, valamint sürgősségi mentőhajóinkon az egészségügyi személyzetből áll. Ebben a cikkben a matrózok feladatkörét és tevékenységeit mutatjuk be. A képeket egy átlagos szolgálati napon készítettük, miközben az Alfa nevű sürgősségi mentőhajónkat kísértük.

A matrózok minden reggel, még a szolgálat megkezdése előtt ellenőrzik a mentőhajó teljes felszerelését és a műszaki állapotát a hajóvezetővel közösen. Szükség esetén javítják vagy pótolják az eszközöket. A hajót minden reggel alaposan ki is takarítják. Nemcsak azokat a részeket, ahova a bajbajutottakat kiemeljük, hanem a motorokat és a kabinos hajók ablakait is.




A matrózok feladata a hajó elkötése és kikötése, a kötelek kezelése. Nagyon kell figyelniük arra, hogy a hajó ne sérüljön, amikor kikötnek. A mentőhajók nemcsak kikötőkben állnak meg, hanem gyakran kell strandok korlátjához, vagy vitorláshajók mellé kikötni az ellátások során. Ezért a matrózképzés során nagy gondot fordítunk a kötélhasználati és csomózási technikák megtanítására, melyeket a szárazföldön és a vízben is el kell tudniuk végezni.



Mélyvízi mentés során a matrózok feladata a bajbajutottat kiemelni a vízből a mentőhajóra vagy egy másik hajóról átemelni a miénkre. Ennek a technikája változik attól függően, hogy milyen állapotban van a segítségre szoruló. A képeken a legáltalánosabban használt kiemelési technikát alkalmazzák, de vannak olyan esetek is, amikor a vízben egy speciális úszó hordágyra erősítik a bajbajutottat, és azon emelik a hajóba.




Ha a parton kell ellátni valakit, a matrózok feladata, hogy az egészségügyi felszerelést tartalmazó, vízálló ládákat a partra juttassák. Ezek körülbelül 10-15 kilogrammot nyomnak. A képen piros egyenruhában mentőápoló kollégánk látható, ebben az esetben ő is segített a felszerelést a partra vinni. Matrózainkra nagy szükség van akkor is, amikor egy súlyos sérültet látunk el - egy újraélesztésnél például ők az orvos, a mentőtiszt vagy a mentőápoló jobbkezei.




Mentőhajóinkkal nemcsak embereket mentünk, hanem műszaki mentést is végzünk. Ezeken a képeken egy elsüllyedt vitorlás kiemelésének utolsó lépései láthatók. A matrózok egy része búvárvégzettséggel is rendelkezik. Ők rögzítették a narancssárga emelőballonokat az elsüllyedt hajó testére, amelyeket levegővel megtöltve kíméletesen lehet egy vitorlást kiemelni a víz alól. Sürgősségi mentőhajóinkon elengedhetetlenül fontos, hogy búvár-matróz is szolgáljon, mert ha mély vízben kell egy elmerült embert a meder aljáról felhozni, azt csak megfelelő búvártudással rendelkező vízimentő végezheti el.




A műszaki mentés elvégzése után, a hajó személyzete letisztítja, kiszárítja és elcsomagolja a felszerelést. Bizonyos műszaki mentési feladatokat el tudunk végezni a hajóink állandó felszerelésével (például egy homokpadon fennakadt vitorlás levontatását), de egy elsüllyedt hajó kiemeléséhez olyan eszközök is szükségesek, amelyeket nem a hajókon tárolunk. A mentés elvégzése után ezeket elszállítjuk a raktárunkba.





Mentőhajóinkon többféle rádiós rendszer is van. A képen az a rádió látható a matróz vállán, melyen a strandi vízimentők jelzik a szolgálatvezetőknek, ha valami történik a strandjukon. Ezt a matrózok folyamatosan figyelik a szolgálat során, hogy azonnal hallják, ha valahol nagy baj van.



Matrózainkat saját magunk képezzük, és kizárólag a mi vízimentőink közül kerülhetnek ki. Aki mentőhajón szeretne szolgálatot teljesíteni, annak a vízimentő tanfolyam elvégzése után először tapasztalatot kell szereznie strandi vízimentőként, azután jelentkezhet a matrózképzésre.

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
MOL-Új Europa
FGSZ
Das Welt Auto
PwC Magyarország
Telekom
Hungarikum Alkusz
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%