Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Milyen feladataik vannak kollégáinknak az úszó Európa-bajnokságon?

Kollégáink biztosítják a 35. Úszó Európa-bajnokság két helyszínét Budapesten, illetve Budakalászon ezekben a napokban.

A műugró versenyeket a Duna Arénában rendezik, a sportolók az 1, illetve 3 méter magasságban elhelyezett ugródeszkákról vagy a 10 méter magas toronyból ugranak a vízbe. A négy ott szolgáló munkatársunk feladata az, hogy kiemeljék a vízből azt a versenyzőt, aki esetleg megsérül egy rossz ugrás során és nem képes önállóan elhagyni a medencét.

Duna Aréna - műugró versenyek biztosítása


Vízimentő kollégáink a versenyeket és az edzéseket is biztosítják, és már jóval a sportolók előtt megérkeznek a medence szélére: minden reggel gyakorolják az úgynevezett aqua boarddal történő mentést. Ennek a „vízi hordágynak” a használatát tanulták ugyan a képzésük során, de nem dolgoznak vele gyakran. Ezért gyakorolják mindennap, hogyan kell a sérültet a lehető legkevesebb mozdítással ráhelyezni erre az eszközre, majd kiúszni vele, és szakszerűen kiemelni a medencéből. (A sérülteket a Semmelweis Egyetem munkatársai látják el.)

Gyakorlat aqua boarddal




A nyíltvízi úszószámokat a Lupa-tavon rendezik, ahol 21 munkatársunk teljesít szolgálatot, köztük egy mentésvezető, hiszen összetett feladatról van szó.

Az idei EB nehézsége az, hogy a víz hőmérséklete elmarad az ilyenkor szokásostól, alig 16 fokos; ebben kell az úszóknak akár órákon át versenyezniük. Kollégáink szoros emberfogásban követik az sportolókat, már az edzések alatt is hajókról figyelik, hogy nem lesz-e valaki rosszul, de sok esetben a rosszullétet megelőző állapotot is felismerik az úszók mozgásának változásából. Ultrahangos víz alatti keresővel (szonárral) felszerelt búvárhajónk is felvonult a Lupa-tavon, búváraink készenléti állapotban várják, ha esetleg merülni kellene egy-egy versenyzőért, hiszen a tó egyes területein 6 méter mély is lehet a víz.

A verseny biztosításában öt mentőhajóval veszünk részt, ebből kettő kis sürgősségi mentőhajónkon mentőápoló és mentőtiszt is tartózkodik, ők látják el a bajba jutott úszót addig, amíg a partra érkezve át nem adják őt a szárazföldi egészségügyi csapatnak.

Lupa-tó - nyíltvízi úszószámok biztosítása




Búvár kollégáinkra rendkívül fontos feladat hárul a versenyzők célba érkezése után is, ugyanis előfordul, hogy egy-egy úszó a verseny hajrájában annyira kihajtja magát, hogy a célba csapás után rosszul lesz, ami a szárazföldön sem veszélytelen esemény, hát még a mély vízben. Ezért kollégáink a célnál, teljes búvárfelszerelésben, a vízben állva figyelik, hogy minden egyes beérkező versenyző kijutott-e a partra.

Az idei úszó Európa-bajnokság zárt kapuk mögött zajlik, az EB hivatalos honlapja és több sportcsatorna is közvetíti a versenyeket május 10 és 23. között.





Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%