Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Mindig eszközzel segíts, soha ne ugorj a bajbajutott után!

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a nyár folyamán rendszeresen mutat be nagyon rövid filmeket, melyek a vizek veszélyeire hívják fel a figyelmet. Az első néhány részben a vízitúrázókhoz szólunk. Vízitúrázás során sokfelé találunk olyan partszakaszokat, melyek fürdésre csábítanak. Mi azt javasoljuk, hogy csak kijelölt fürdőhelyen menjünk a vízbe!

Mivel Magyarországon számos folyónk, tavunk alkalmas a vízitúrázásra, érdemes olyan területet választani, ahol vannak kijelölt fürdőhelyek. (Felső-Tisza, Tisza-tó, Dunakanyar).

Csábítóak a fürdőzők számára azok a homokpadok, lapos partszakaszok, melyeket a folyók építenek, de számos olyan veszélyt tartogathat magában a víz, melyek ránézésre nem látszanak és tragédiákhoz vezethetnek - örvények, vízhengerek, vízfelszín alatti csatornabeömlések.

Kijelölt fürdőhelyeken sincs mindenhol vízimentő. Ezért, ha ilyen strandon kerül bajba valaki, semmiképp ne ugorjunk utána, hanem mindenképpen valami eszközzel nyúljunk felé. Ehhez jó lehet egy kötél, egy evező, egy erősebb faág vagy egy könnyen beúsztatható kajak. Mi, vízimentők is törekszünk az eszközös mentésre, csak a legvégső esetben ugrunk, úszunk oda a bajbajutotthoz. Az eszközzel történő mentés sokszor gyorsabb, és minden esetben biztonságosabb, mint a közvetlen mentés, hiszen a bajbajutott nagyon könnyen megijedhet, és gyakran pánikba is esik.

A bajbajutott ilyenkor minden erejével azon van, hogy megmeneküljön, ösztönszerűen cselekszik, nem képes a logikus gondolkodásra. Így észre sem veszi, hogy a hozzá úszó segítőt lenyomja a víz alá. Mivel ilyenkor az életéért küzd, ereje megsokszorozódik, ezért előfordulhat, hogy egy gyerek fizikai ereje is messze túltesz egy felnőttén. Sajnos számtalan esetet láttunk, ahol a segítő fulladt meg a fenti okok miatt.Figyeljünk túrázó társainkra evezés és fürdés közben is, és úgy kössünk ki fürdeni, hogy mindig legyen a közelünkben mentésre alkalmas eszköz! Ha pedig nem mély a víz, megközelíthetjük gyalog, de sohasem egyedül tegyük ezt!

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Hungarikum Alkusz
Uniqua
Das Welt Auto
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
Halker
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%