Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Te tudod, mit jelent a viharjelzés?

Négy legnagyobb tavunkon április 1-től október 31-ig működteti a Katasztrófavédelem a viharjelzőrendszert. Kevesen tudják, hogy mire kell figyelni és mit jeleznek a lámpák, illetve az okostelefonos applikáció.

Pedig a viharjelző rendszer értünk van, a fürdőzők, sportolók biztonságát szolgálja. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a Balatonon, a Tisza-, a Velencei-, és a Fertő tavon fürdőzők, sportolók számára.

A viharjelzés fokozatai mind a négy tavunkon megegyeznek, és mindegyiken villogó lámpákkal jelzik, még a szél erősödése előtt, hogy veszélyessé fordulhat az időjárás. Érdemes vízbe vagy vízre menetel előtt tájékozódni arról, hogy hol vannak a viharjelző lámpák, melyik irányba kell figyelnünk. A TaVihar nevű mobiltelefonos alkalmazásban karikákkal jelzik lámpák helyét, ahogyan a Katasztrófavédelem honlapján is.

A harminc évvel ezelőtti "árbóckosaras" viharjelző, Forrás: Fortepan

Ha a rendszer alaphelyzetben van, tehát nincs mit jelezni, a lámpák nem világítanak.

Elsőfokú viharjelzés esetén már működik a lámpa, 45-öt villan percenként. Ez azt jelenti, hogy a szél erőssége 45 és 60 km/h között van vagy lesz hamarosan. Ilyenkor fürdeni vagy strandeszközzel, vízi sporteszközzel nem szabad messzebb menni a partról, mint 500 méter. Ezt kötelező betartani, ezért szokták vízimentőink figyelmeztetni azt, aki ennél távolabb merészkedik.

De főként nem azért figyelmeztetnek, mert rendelet írja elő ennek a szabálynak a betartását, hanem azért, mert egy ilyen erősségű szél is lehet nagyon veszélyes! A felfújható strandeszközöket, a vízibicikliket, SUP-okat nagyon könnyen fújja el már egy kisebb erősségű szél is. Sajnos nem egyszer torkollott tragédiába az, hogy elsőfokú viharjelzésben besodort egy nem gyakorlott úszót, evezőt vagy csónakból horgászót a szél. Azt javasoljuk, ilyenkor mindenki maradjon a kijelölt fürdőterületen belül, ne menjen a bóján túl. Tegyük fel a kérdést: megéri kockáztatni, vagy inkább várok a SUP-ozással, míg lecsendesedik a szél?

Viharjelzés és a vonatkozó szabályok

Másodfokú viharjelzés esetén már 90-et villan a lámpa percenként. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

“A vihar egész váratlanul érkezik a Balatonon” - halljuk sokszor. Ez ma már nem igaz. A szél erősödését és a vihar közeledtét előre jelzi az Országos Meteorológiai Szolgálat, nem akkor kezd el villogni a lámpa, ha már felerősödött a szél. Tehát van időnk arra, hogy partra menjünk vagy felkészítsük a vitorlásunkat és a személyzetet a szél erősödésére. De ehhez komolyan kell venni a jelzést! Ha elsőfokba lép a viharjelző rendszer, akár a telefonunkon is utána tudunk nézni annak, hogy milyen időjárás várható, mire készüljünk.

A TaVihar alkalmazást be lehet állítani úgy, hogy hanggal jelezze, ha változik a viharjelzési fokozat, ez nagy segítség abban, hogy időben partra menjünk. És nagyon fontos, hogy tudjunk segítséget hívni, ha bajba kerülünk, ezért legyen nálunk feltöltött telefon! És vízálló tokban legyen az a telefon, illetve ne a kajak tárolórekeszében, hanem a nyakba, vállra akasztva. Vízálló tokból (másnéven aquapakkból) olyat vásároljunk, amiből nem kell kivenni a telefont ahhoz, hogy telefonáljunk.

Vihar a Balatonon

Ha a Balatonon kerülünk bajba, a leggyorsabban úgy kapunk segítséget, ha a BalatonHelp alkalmazáson keresztül értesítjük a vízimentőket. Csak meg kell nyomni az alkalmazás segélyhívóját, és a Mentésirányítási Központunk azonnal megkapja a GPS koordinátáinkat, rögtön elindul oda a mentőhajó. Fel is hívják azt a telefonszámot, amiről a jelzés érkezett, de ha a bajbajutott nem tudja felvenni, akkor is az adott GPS ponthoz indulnak.

A BalatonHelp applikáció Androidos telefonra innen, IOS-re innen tölthető le.

A TaVihar alkalmazás Androidos telefonra innen, IOS-re innen tölthető le.

A széllel és az esővel kapcsolatban fontos tudni még egy veszélyről, ami miatt azt javasoljuk, hogy ne menjenek úszni szélben vagy esőben. Ha fúj a szél, a víz felszínén könnyen kialakulhat egy kb. 30-40 centiméteres páraoszlop, pont ott, ahol az úszó a levegőt veszi, jobban mondva venné. Ez a páraoszlop láthatatlan, tehát az úszó vízzel kevert levegőt lélegzik be, aminek következtében megfulladhat. Az eső is okoz hasonló bajt, az esőcseppek felcsapódása, valamint a víz és a levegő hőmérsékletének különbsége miatt is kialakul ez a jelenség.


Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%