Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Toyo Tires

Vízimentőnapot tartottunk szombaton Révfülöpön

A Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő és Diáktábor meghívására települtünk ki tegnap Révfülöpre, a Mathias Corvinus Collegium diáktáborának kikötőjébe.

Prevenciós csapatunk vízbiztonságról beszélgetett az oda érkezőkkel, és újraélesztést tanított egy erre a célra kialakított AMBU babán. A látogatók is kipróbálhatták, hogyan kell a mellkaskompressziót végezni vagy a félautomata defibrillátort használni. Ezen kívül vízből mentési gyakorlatokat és mentőeszközeinket is megismerhették. A rendezvényen a L’Oréal ingyenes anyajegyszűrést biztosított a látogatóknak.

Mentőhajónk
Mentőautónk
Mentőtiszti kocsink

Aktuális kampányainkat is ismertettük. A mentőmellény viselését népszerűsítő #EgyEletemEgyMellenyem kampányunk keretében bemutattuk a különböző mentőmellény és úszást segítő mellény fajtákat. Ezeket fel is próbálhatták a látogatók, és a helyszínen az adományboltunk pultjánál vásárolhattak is mentőmellényeket, illetve egyéb tárgyakat, melyekkel szakszolgálatunk működését támogatják.

Két mentőhajónkat is megnézhették az érdeklődők, köztük az egyik sürgősségi mentőhajónkat, amelynek állandó állomáshelye ez a kikötő. Ott volt mind a két szárazföldi egységünk is, sürgősségi mentőautónkat, illetve mentőtiszti kocsinkat is bemutattuk, melyekkel a turisztikai szezonban az Országos Mentőszolgálat munkáját segítjük.

Mentőöv tábla kampányunk bemutatása

Kivetítőn játszottuk le azokat a filmeket, melyeket idén forgattunk a vizek veszélyeiről. Beszélgettünk is ezekről balesetmegelőzés céljából.

Mentöv tábla programunkról pedig színpadi beszélgetést tartottunk. A Mentőöv táblákat balatoni strandokon állítottuk fel, és a legalapvetőbb vízbiztonsági információkat tartalmazzák a fürdőzők számára. A táblák legtetején egy nyolc számból álló számsor olvasható. Erről Jamrik Péter, Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági tanácsnoka a következőt mondta a beszélgetésen:

“A Mentőöv táblákon ez a számsor a kulcs, amit, ha beolvas a segélykérő, mindegy, hogy a vízirendészetet hívja vagy a vízimentőket, ennek a két szervezetnek a bevetésirányítása, az ügyelete a szám alapján pontosan tudja, hová kell segítséget küldeni. A másik fontos információ a táblán, amit mindenkinek tudni kell, hogy a mederviszonyok hogyan alakulnak.

Van még egy része az információnak, ez pedig az, hogy hogy viselkedjünk viharjelzés esetén, a meteorológiai viszonyok hogyan változnak viharjelzés esetén, elsősorban a szél, a zivatarok. És amikor a Meteorológiai Szolgálat elindítja a viharjelzést, ahhoz különböző viselkedési minták vannak, amelyeket jogszabályok írnak elő, célszerű ezeket betartani.”


Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke hozzá tette: “A Mentőöv táblákat ott helyeztük el, ahol az emberek a vízbe be és a vízből ki jönnek, tehát a lépcsőknél, lidóknál. Azért, hogy ha baj van, akkor tudjam pontosan, hogy hol vagyok. Nem kell gondolkodnom, leolvasom a számot, bemondom, és onnantól kezdve tudják, hova kell a segítség, így lerövidül az idő, amíg a mentő odaér. Ezen a számsoron kívül, ami a tábla pozícióját jelöli, azokat az információkat tettük oda, amik a legfontosabbak egy fürdőzőnek.”

Révfülöp település a Mentőöv Program indulása óta részt vesz a programban, minden strandjukon vannak ilyen információs táblák. Kondor Géza, Révfülöp polgármestere ezt emelte ki a beszélgetés során: “A célunk az közös. Ha bármiféle baleset történik, azt ugyanúgy kudarcként éljük meg mi is, mint ahogyan a Vízimentő Szolgálat, illetve aki a strandokért felel. Az idei strandpályázatunkból 10 milliókat költöttünk a révfülöpi strandok biztonságára. Nem ad hoc, hanem mielőtt valamit rendeltünk, illetve beszerezni terveztük arról egyeztettünk a vízimentőkkel, mert ők értenek hozzá. Ebben maximális segítséget kaptunk.”

Mellkaskompresszió

Kollégák

Vendéglátónk, Török Péter elmondta “A hozzánk érkező fiataloknak preventív jelleggel mindig tartunk egy kis felvilágosítást arról, hogy mit is jelent a vízen lét, a vízimentőkkel való együttműködés, a strandhasználat, speciálisan a vízi eszközök mint vitorlás, SUP és kajak, vagy akár a vízibicikli is egy olyan faktora ennek, ami egy szinttel fölötte ál a sima strandhasználói közegnek. És az itt állomásozó vízimentők egy előadás keretében bemutatják a vízimentés rendszerét, struktúráját, magát a vízimentő hajót. Megadják azokat a fontos információkat, amelyek alapján tényleg rá lehet csodálkozni arra, hogy mennyi múlik rajtunk is. Semennyi időt nem kár ezzel a témával foglalkozni.”

Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%